Trygg Trafikk ber foreldre unngå unødvendig skolekjøring i Salten

– La barna gå eller sykle til skolen der det er mulig.

Publisert Sist oppdatert

Det er oppfordringen til foreldre fra Trygg Trafikk-lederen i Nordland, Kari Vassbotn.

Så trygt som mulig

Skolestart betyr at mange 1. klassinger får sitt første ordentlige møte med trafikken. Det innebærer også mye biltrafikk rundt skolene.

– Mange barn både kan og ønsker å gå eller sykle til og fra skolen. Disse barna skal ha det så trygt som mulig på skoleveien, og derfor bør vi foreldre unngå unødvendig skolekjøring i Salten, sier regionleder for Trygg Trafikk i Nordland, Kari Vassbotn.

Undersøkelse

Nesten åtte av ti, det vil si 79 prosent av barneforeldre mener at det ideelle for barna er å gå eller sykle til skolen. Det viser en landsrepresentativ Kantar-undersøkelse blant foreldre med barn i skolealder gjennomført av Trygg Trafikk.

Likevel er unødvendig skolekjøring et problem mange steder, ifølge Trygg Trafikk. Undersøkelsen viser at det er særlig de foreldrene med små barn under åtte år som kjører oftest, noe som utgjør hele 35 prosent av de spurte.

Trygt og hyggelig

– Det er ulike grunner til at foreldre kjører barna. Det kan være fordi det er praktisk eller langt å gå. Men mange gjør det fordi de tror det er tryggest. I de aller fleste tilfeller er det heller omvendt. Den tryggeste og hyggeligste skoleveien er den hvor barna i hovedsak går eller sykler. Derfor er det viktig at både skolene og foreldre tilrettelegger for det. For de som må kjøre, er det viktig å huske på å kjøre ekstra forsiktig, og være spesielt oppmerksomme, sier Vassbotn.

«Hjertesone»

Trygg Trafikk ønsker at foreldre og skoler i Salten etablerer «hjertesone» rundt skolen. Det er en trafikksikker sone rundt skolen med lite biltrafikk, og hvor de barna som blir kjørt slippes av i droppsoner utenfor hjertesonen.

«Hjertesone» kan også innebære tiltak som følgegrupper, foreldre som står hjertesonevakt på utsatte steder eller bedre sykkelparkering.

Samarbeid

Hjertesone er et samarbeid mellom Statens vegvesen, Syklistenes Landsforening, Politiet, Helsedirektoratet, Miljøagentene, Foreldreutvalget for grunnopplæringen og Trygg Trafikk. Regionlederen informerer om at flere skoler i Nordland jobber med å få til hjertesone, og at Mosjøen allerede har hatt det i ett år.

– Alle skoler er unike, og derfor det er viktig at foreldre, skole og kommune samarbeider for å finne de gode løsningene for den enkelte skole. Ta kontakt med skolen, kommunene eller FAU for å finne ut hvordan du kan bidra til Hjertesone rundt din skole, sier regionlederen.

Powered by Labrador CMS