STOLTE. Letina Abraham (t.v.) og Seba Beraki har bare godt å si om andre fauskeværinger, og ser på seg selv som stolte fauskeværinger. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
STOLTE. Letina Abraham (t.v.) og Seba Beraki har bare godt å si om andre fauskeværinger, og ser på seg selv som stolte fauskeværinger.

- Tru det eller ei, æ e fra Fauske jeg

Med grilling på bygdetunet markerte fauskeværingene Saba Beraki (26) og Letina Abraham (26) at de er ferdig med årets sommerskole.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: De to damene har flyktet fra Eritrea, og funnet seg godt til rette på Fauske. Saba har blant annet jobbet en del i eldreomsorgen.

Hun er takknemlig for å kunne være i Norge, og opplever fauskeværinger som svært snille og omgjengelige.
Så godt trives de nye fauskeborgerne at både de og flere andre flyktninger har fått en t-skjorte der det står «Tru det eller ei, æ e fra Fauske, jeg».

T-skjorta er en av ideene til han

som har ledet sommerskolen, Kjetil Sørbotten på Flyktningekontoret.

Spennende samtaler

- En ide som får folk til å snakke, og som minner folk på at også dette er fauskeværinger, sier han.
Han legger til at sommerskolen for flyktninger har dreid seg mye om våre forventninger til flyktningene og deres forventninger til det norske samfunnet.

- Det har gitt mange interessante samtaler om demokrati og lokal-
demokrati. Om hva de vil legge igjen og ha med seg der de kommer fra. Om hva de vil ta til seg og ikke ta til seg i Norge.

Motsetninger

Et eksempel er at de gjerne vil ha bort diskriminering, men ikke vil godta homofil praksis. Men det går ikke, for de har jo valgt bort diskriminering, sier lederen for sommerskolen.

Et annet eksempel for refleksjon er at frihet kan være så mangt, noen ganger det motsatte av trygghet.
I Syria kan man få kjøpt seg et sertifikat gjennom bestikkelser. I Norge har man ikke den friheten. Til gjengjeld har vi fått trygghet mot å bli påkjørt, sier Kjetil Sørbotten.

Powered by Labrador CMS