PÅ OPPDRAG. De siste ukene har det vært mange trailere og vigntog som har havnet i trøbbel på vinterføret i Indre Salten. Når det skjer, må som regel Salten Bilberging rykke ut for å hjelpe til.
PÅ OPPDRAG. De siste ukene har det vært mange trailere og vigntog som har havnet i trøbbel på vinterføret i Indre Salten. Når det skjer, må som regel Salten Bilberging rykke ut for å hjelpe til.NOK Å GJØRE. Stefan Esaiassen i Salten Bilberging har merket en oppgang i altall oppdrag etter at de ble alene om markedet i Indre Salten.

Travelt for bilberginga: - Det er mange som trenger hjelp

Daglig leder Stefan Esaiassen i Salten Bilberging sier det tidvis er veldig mye å gjøre i hans bransje.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Det er vinter i nord, og det overrasker ingen når det renner inn meldinger om fullastede trailere og vogntog som står fast i diverse bakker rundt omkring i distriktet.

Når det skjer, er det først og fremst ofte vanskelig for de trafikantene som blir stående i kø og vente på at veien skal åpnes igjen. Da er det ofte at Salten Bilberging er de som blir tilkalt til stedet.

- Det har vært en god del å gjøre så langt i vinter. Det merkes godt når det blir glatt føre, da er det mange som trenger hjelp, sier daglig leder Stefan Esaiassen i Salten Bilberging til Saltenposten.

Les også: Lensmannen mener mye av vogntog-trøbbelet kunne vært unngått

Merkes bedring

Siden nyttår har det vært en bevisst satsing fra Statens vegvesen om å være mer ute i trafikken for å sjekke om tungtransporten har den tekniske standen og følger lovverket som gjelder i Norge.

Det innebærer både norske og utenlandske transportører.

For Esaiassens del mener han at han kan se en bedring av satsingen.

- Det framstår som om mange har bedre utrustning enn tidligere. For noen år tilbake var det gjerne slik at det ofte var de utenlandske vogntogene som var syndebukkene, men det er ikke nødvendigvis slik lenger. Det er mange av dem som satser mer seriøst på skikkelig utstyr nå, sier han.

Dekk viktigst nå

At det å ha de rette vinterdekkene er avgjørende, er det ikke mange som trekker i tvil. Slik er det selvsagt også på tungtransport.

Men det som man tar for gitt som privatbilsjåfør, er ikke nødvendigvis like selvsagt for tungtransport.

- Så lenge et dekk har den såkalte M+S (Mud and snow)-merkingen, så er det i prinsippet lovlig som vinterdekk. Men ironisk nok er det slett ikke alle slike dekk som er egnet til oppgaven, sier Stefan Esaiassen.

Kan bli pålagt

Det betyr at selv om man har dekk som er lovlige, så kan de få pålegg om å bytte dem ut eller legge på kjettinger.

- I verste fall kan det bety at de slipper igjennom en kontroll bare for å bli stoppet i den neste. Det er opp til hver enkelt kontrollør å bestemme, slår han fast.

Hvis man i tillegg bruker kjetting på dekkene, så kan det nesten være sommerdekk for at det skal være innenfor loven.

- Det er ikke heldig, det er ikke like gode kjøreegenskaper med kjetting. Det er veldig bra at Statens vegvesen tar dette på alvor, men det spørs om ikke en lovendring må til for å være helt sikre, slår den erfarne bilbergeren fast.

Powered by Labrador CMS