SAMMEN. Søstrene Ane Nordvik Hasselberg og Gry Nordvik Karlsen serverte mat laget på egne oppskrifter fra boka Takkemat på Møsbrømlefsefestivalen. Foto: Tarjei Abelsen
SAMMEN. Søstrene Ane Nordvik Hasselberg og Gry Nordvik Karlsen serverte mat laget på egne oppskrifter fra boka Takkemat på Møsbrømlefsefestivalen.

Traff en nerve med en spesiell kokebok

Gry Nordvik Karlsen (59)og Ane Nordvik Hasselberg (49) har trykket opp 15.000 takkemat-bøker.

Publisert Sist oppdatert

Selv sverger de til takke framfor grill, og mener flere bør oppdage hvor sosialt matlaging kan være.

- Takka er et fantastisk samlingspunkt, man kan steke fisk ute, ha den med i selskap, erstatte vaffler med lapper, holde maten varm og samtidig er den ikke farlig å slippe barna til med heller.

Lovord

Det er ikke mangel på lovvord om den tradisjonsrike og store stekeplata takka, når du spørs søstrene fra Valnesfjord. De er frelst, og har lyktes med å gjøre mange flere interessert i å finne nye bruksområder for møsbrømslefsas mor.

- Vi har truffet en nerve med en folkelig og enkel bok som snart har solgt i 15.000 eksemplarer, sier Gryd Nordvik Karlsen.

Oppskrifter

Hun er tradisjonsmat-dronningen i søsterforholdet, mens Ane Nordvik Hasselberg er den mest bokkyndige som har stått for layout og illustrasjon.

Sammen har lekt seg fram til en lang rekke oppskrifter som fyller boka sammen med tradisjonelle oppskrifter fra familiens rekker.

Familiehemmeligheter

- Det er ikke alle som ønsker å dele familieoppskrifter, men det vil vi. jeg håper flere oppdager mulighetene, ikke minst fordi man har full kontroll over hva man får i seg når man gjør det selv, sier Nordvik Karlsen.

- Vi fant ingenting om alternativ bruk av takka da vi søkte på nett, så da så vi muligheten for at vi kunne finne dem, sier Nordvik Hasselberg.

Tidløs

Hun tror det at de over hundre oppskriftene er enkle har vært med på å skape suksessen.

- Den er også tidløs og vi håper den er med å spre matglede gjennom at folk kan lage mer mat fra bunnen av, sier Nordvik Hasselberg.

Selv syns hun den er topp å ha når hun inviterer gjester.

- Man kan lage mye mat på kort tid, det er veldig sosialt, sier hun.

Inspirasjon

De to har fått veldig mange gode tilbakmeldinger etter at boken kom ut i 2016.

- De fleste syns det er flott å finne flere bruksområder for takka, sier Gry.

- Er dere overrasket over suksessen?

- Det er om å ha tro på ideen, og det fikk vi virkelig da forlaget tente på forslaget. Det er mange trendy gourmetmat-bøker, mens vi har satset på noe folkelig som jeg tror kan inspirere alle, sier Ane.

Ny bok

De to søstrene fra Valnesfjord er nå ferdig med sin andre bok, denne gangen er det brunosten som er i fokus.

- Vi leverer den til forlaget nå, og den vil komme ut til høsten, sier Gry.

- Vi har gått fra å ha fokus på et kjøkkenredskap til å fokusere på en ingrediens. Fellesnevneren er møsbrømlefsa, som ligger i grunn for begge. Igjen har de eksperimentert og koset seg sammen for å finne nye oppskrifter.

- Vi glemmer av og til at brunosten er unik for Norge, men den er veldig eksotisk og finnes bare her. Likevel finnes det knapt noen oppskrifter, så det meste har vi funnet på selv underveis, sier Ane Nordvik Hasselberg.

Powered by Labrador CMS