ET ÅRS TID. Einar Lund har fine arbeidsdager i Fredheim boligpark som ble påbegynt for ett år tilbake. - Jeg kjører mellom Fauske og Saltdal fremdeles, men flytter inn i den ene eneboligen her etter hvert. Bak ham er internathusene som Lund tenker å dele opp i leiligheter med hybler. Alle foto: Sylvia BredalDE FØRSTE. De første selverier-boligene er nærmer seg ferdig-renovert i Fredheim boligpark. En ligger ute til salgs nå, og til påske er flere klare.GODE TERRASSER. De nyrenoverte boligene har fått god terrasseplass og utsikt i sør etter skoging.STABIL. Einar Lund sammen med tre av de fire karene han har i staben: Marcin, Tomas og Kamil. Arbeiderne bor i et av internathusene bak.TIL SLUTT. Administrasjonsbygget blir det siste Einar Lund AS griper fatt i. De øvrige boligene blir lagt ut for salg etterhvert som de selges.OPPRYDNING. Det er ryddet en del skog ved og rundt eiendomsmassen som senest var et asylmottak.GÅR JEVNT. Her pågår foringer av vinduer i firemannsboligen. Ut av vinduet ser vi den ene av flere eneboliger som også inngår i prosjektet. Tidligere en lærerbolig.
ET ÅRS TID. Einar Lund har fine arbeidsdager i Fredheim boligpark som ble påbegynt for ett år tilbake. - Jeg kjører mellom Fauske og Saltdal fremdeles, men flytter inn i den ene eneboligen her etter hvert. Bak ham er internathusene som Lund tenker å dele opp i leiligheter med hybler. Alle foto: Sylvia Bredal
Totalrenoverer hus for hus i Fredheim boligpark
Den første boligen er lagt ut for salg, året etter Einar Lund AS forflyttet seg fra Husmorskolen til Fredheim.
SALTDAL: - Det var noen på visning på forrige uke, men tomannsboligen er ikke solgt nei, sier Einar Lund.
Han holder på å brøyte når Saltenposten kommer til tunet som har historie både som flyktningmottak og folkehøyskole. Det er stille på området, og jeg tenker tilbake til da det gikk folk mellom husene, musikken strømte ut av åpne vinduer og det sto sykler inntil veggene.
Fjernet skog
- Vi har fått fjernet en del skog her, slik at det er blitt mer utsikt og mer sol, forteller Einar Lund før han får låst opp døra til den kremgule tomannsboligen med lysegrønn innramming rundt vinduene innerst i Fredheimveien.
Lund og hans polske arbeidstokk på fire mann har begynt nederst i veien - hvor det for øvrig ligger noen privatboliger fra før av og jobber seg gradvis oppover. Først tas eneboligene, deretter internathusene og så administrasjonsbygget. Lund viser fram soverom, bod, bad, kjøkken og stua med skiferkledd pipe.
- Her kan man sette inn en ovn også, men den vil spise av plassen i stua, så det får eier selv velge.
Mye nytt
Den lille toroms-boligen på nesten 50 kvadratmeter er totalrenovert, og det er nytt tak, ny bordkledning, etterisolert med 15 centimeter, nye vinduer, nye rør og nytt elektrisk anlegg. Og ny terrasse, selvsagt. Prisen ligger på 1,6 millioner kroner.
Firemannsboligen bortenfor er de godt i gang med, og selv om den er nokså lik den første, så er denne med full kjeller. Arbeidskarene har lunsj mens vi tar en titt, og det lukter fersk sagspon.
- Området her reguleres nå til boliger. Og i tillegg følger det med plass til parkering, hvor eier kan bygge garasje eller bod.
Flytter inn
Ute på terrassen bryter sola fram og det ligger en del kvist og buskas i hagen. Dette blir ryddet til våren. Vi ser rett på de to eneboligene «Furulund» og «Solheim». Disse står for tur, og Lund tenker å flytte inn selv i en av dem, for å bo så nært prosjektet som mulig.
- Hjemmekontor har jeg nå i leiligheten min på Erikstad. Jeg snekrer ikke selv, men tegner, prosjekterer, henter material og er byggeleder.
Utenfor står en stor lastebil, som Lund henter material med på Fauske. I det ene internatbygget, det som var best tilstand, bor arbeiderne. Her ble det malt opp litt før de flyttet inn.
20 hybler
På tur bort til internatbyggene kommer arbeidskarene gående mot oss, mette og smilende.
De stiller gjerne opp på et bilde. Tre ganger i løpet av året har de en måneds ferie. Einar forteller at han har tenkt å dele internathusene i fire. Den ene siden med to hybler, fellesrom og balkong, mens den andre delen blir to boenheter på 85 kvadratmeter.
- Jeg tenker at hver boenhet skal eie en hybel hver, forteller han.
Saltdal videregående skole skimtes mellom trærne, så hyblene vil ligge nært skolen.
Til sammen vil det altså bli tjue hybler.
Vil ta vare på
Internatbyggene har flate tak, og Lund tenker på å bygge saltak.
- Det er artig å skape noe, og samtidig ta vare på eksisterende bygg.
Lund ønsker flere så verdien av det. Dessuten koster det mye å rive bygg også, og Lund kommer inn på sentralskoletomta på Fauske. Betong-klossen der kunne godt vært tatt vare på som et utgangspunkt, mener han.
Lund har engasjert arkitekten Gisle Jakhelln i Bodø til å hjelpe seg. Administrasjonsbygget på området vil bli tatt til slutt.
- Jeg ser for meg balkonger på sørsiden her, og svalgang på motsatt side. Men jeg kan også være villig til å selge ut det prosjektet, smiler han.
- Føles urettferdig
Mens vi har pratet har han svart på en telefonoppringning fra advokaten. Lund er ikke enig i at han skal betale 134.000 kroner i eiendomsskatt til Saltdal kommune på en bygningsmasse han kjøpte for åtte millioner kroner.
- Det føles urettferdig ut. Boligmassen var veldig nedslitt, og verdien er satt for høyt. Jeg har tatt opp lån på dette, og kommunen burde heller satt pris på at boligene settes i stand, slik at flere kan bo her i Saltdal.
Lund legger til at han for øvrig liker seg godt i bygda, og han skryter av dugnadsånden og det brede kulturlivet.
- De har mange engasjerte folk her, bare se på Saltdalshallen som har reist seg.
Mulige nybygg
Lund har passert 60 år, og vi har tidligere skrevet om bygg-sivilingeniøren som ble lei av å sitte på kontor blant annet hos Husbanken.
- Da får man ikke sett resultatet av det man holder på med og følge det slik som dette.
Når han bestemmer seg for å bli pensjonist så har han heimgården på Hjemås å holde på med. Det var i 2011 Lund kjøpte husmorskolen på Erikstad, og når dette prosjektet nærmet seg slutten, så var staben med på å gå i gang med et nytt prosjekt.
- Jeg kjøpte selskapet til Fredheim boligpark AS, og tre leiligheter på Erikstad inngikk i betalingen.
Med 51 mål tomt på området så er det stor boltreplass.
- Det kan også bygges nye bygg mellom grusbane og administrasjonsbygget, men jeg ser ingen hensikt i å fortette for mye. Uteområdet til den gamle barnehagen ligger der fremdeles, og den vil nok nettopp fortsatt være et lek- og parkområde.