GLADE GUTTER. Fra venstre Andrè Kristoffersen og Jørgen Storhaug forteller at de både er henrykte og svært stolte over å få et av sine produkter kåret til 'Årets matprodukt' av et enstemmig dommerpanel under Dyrskun på Seljord. Foto: Beiarmat
GLADE GUTTER. Fra venstre Andrè Kristoffersen og Jørgen Storhaug forteller at de både er henrykte og svært stolte over å få et av sine produkter kåret til "Årets matprodukt" av et enstemmig dommerpanel under Dyrskun på Seljord.

Tok seieren med smaksrik fløyelsopplevelse

Kvita salatost med akevittkarve fra Beiarmat ble nylig kåret til Årets matprodukt på Dyrsku`n i Seljord av et enstemmig dommerpanel.

Publisert Sist oppdatert

BEIARN: - I sum er dette produktet en smaksrik fløyelsopplevelse, innpakket i innbydende design, skriver dommerpanelet om salatosten som Beiarmat vant med.

- Vi er kjempe kry selvfølgelig, sier Jørgen Storhaug om den nylige utmerkelsen.

Han og makker André Kristoffersen sitter i førersetet i Beiarmat. Begge to var til stede på Dyrsku`n i Seljord da den gjeve prisen ble delt ut.

- Til og med Gunhild Stordalen likte osten vår, forteller Kristoffersen og ler godt.

- Jeg trodde faktisk at hun var veganer, men det var hun altså ikke, repliserer Storhaug.

- Og så er det jo gøy at hun er like opptatt av bærekraft og gjenbruk som det vi er.

At gutta skulle stikke av med seieren var ikke helt planlagt da de pakket i bilen og styrte i retning mot Seljord.

- Vi meldte oss faktisk på konkurransen samme morgenen, og vi trodde jo ikke vi skulle vinne siden det er utrolig mange dyktige matprodusenter om beinet der, forteller Storhaug.

LIKTE OSTEN. Gunhild Stordalen er en norsk lege og miljøvernforkjemper. Hun er engasjert i klimaendringsspørsmål, helse og dyrevelferd. Hun er mest kjent for å ha vært gift med Petter Stordalen, men nå er hun også kjent for å like osten til Beiarmat. Foto: Beiarmat
LIKTE OSTEN. Gunhild Stordalen er en norsk lege og miljøvernforkjemper. Hun er engasjert i klimaendringsspørsmål, helse og dyrevelferd. Hun er mest kjent for å ha vært gift med Petter Stordalen, men nå er hun også kjent for å like osten til Beiarmat.

Favoritt-geita

Ideen til salatosten fikk de etter å ha snakket med en som jobber i Arcus AS. Firmaet er Norges største leverandør av vin og brennevin.

- Karve er et avfallsstoff fra akevittproduksjon og han lurte om vi kunne bruke det til noe fornuftig slik at man slapp å la det gå til spille. Det kunne vi jo, og resultatet ble vinnerosten som har en mild karvesmak med et hint av akevitt, forteller Storhaug.

- Men hvilken ost er egentlig Kvita?

- Det er en salatost, ganske likt det mange kjenner igjen som fetaost, men det navnet er beskyttet. Andrè har ei geit som heter Kvita, så da ble det navnet på vår salatost.

VINNERE. Her ble Beiarmat utropt til vinnere av årets matprodukt. På scenen har de fått selskap av landbruks- og matminister Sandra Nygård Borch. Foto: Guro Mæland/ Dyrskun
VINNERE. Her ble Beiarmat utropt til vinnere av årets matprodukt. På scenen har de fått selskap av landbruks- og matminister Sandra Nygård Borch.

Mange utmerkelser

Det er ikke bare osten som bærer navnet til favoritt-geita til Kristoffersen som har vunnet priser.

Beiarmat har imponert flere dommerpanel de siste årene, og de har håvet inn priser i fleng siden firmaet ble stiftet i 2017.

Blant dem finner man et NM-gull for kremost naturell, NM-bronse for karve, et NM-sølv for Kvita salatost med anis og kanskje gøyest av alt er lagerosten som de fikk bronse for i NM.

Sistnevnte valgte de nemlig å kalle "glømt Beiarværing" fordi de hadde lagret osten så lenge at de nesten hadde glemt den av.

- Hva er det som gjør produkter fra Beiarmat så gode at de håver inn priser?

- Vi har prima råvarer og naturgitte forhold for å lage god mat, svarer Storhaug.

Ingen tid til å hvile

Når Saltenposten snakker med Storhaug, er han i full gang med å pakke og yste før han skal legge kursen mot Tromsø for å delta på Nordnorsk matfestival til helga.

Han kan fortelle at de ikke har rukket å feire prisen ennå, selv om han innrømmer at det kanskje ble en ekstra skål eller to samme kvelden.

Nå er det derimot full gass fremover.

- Det er ingen tid til å hvile på laurbærene, nå må vi bare smi mens jernet er varmt.

Beiarmat kan nå med rette henge et nytt trofé på veggen, og det blir spennende å følge med hva fremtiden bringer for lokalmatprodusenten.

Powered by Labrador CMS