SAMLET FOLK. Karene med levende dyr fra Skjerstadfjorden samlet mange utenfor forskningsteltet til Nord universitet. Foto: Arild Bjørnbakk
SAMLET FOLK. Karene med levende dyr fra Skjerstadfjorden samlet mange utenfor forskningsteltet til Nord universitet.

Tenker allerede på neste festival

(FAUSKE) Enda flere besøkte Salten mat i år, og arrangøren tenker en enda større festival til neste år.

Publisert Sist oppdatert

Så mange som 6.000-7.000 mennesker kan ha besøkt matfestivalen i løpet av fredagen og lørdagen. Det er arrangøren fornøyd med.

- De utstillerne som var her i fjor har i allefall solgt bedre enn i fjor, og i tillegg hadde vi flere. Til tider var det veldig fullt i matteltet, sier Hege Ruud i Salten mat.

Flere med

Med de tilbakemeldingene og responsen de får så mener Ruud og Arild Bjørnbakk at de har fått bekreftelse på at folk vil ha en slik festival. Parkeringsplassene utenfor Bygdetun og administrasjonsbygg var fulle, og det var de også i Gata og andre steder.

- Vi vil at folk skal krysse av matfestivalen i kalenderen sin, og at festivalen skal bli en institusjon i Salten.

For å få til at Salten mat skal vokse så må en må flere samarbeidspartnere med, selv om det alltid vil være nødvendig med frivillige hender, og ha næringslivet med på lag.

- Vi gjør jo dette for at vi skal skape liv og røre i sentrum, noe som vil gagne nærlingslivet på Fauske også.

Ideer framover

- Hvilke ideer har dere ikke prøvd ut ennå?

- Mange, sier Hege Ruud før hun fortsetter:

- Jeg ønsker med enda mer "sirkus". Med det mener jeg mange flere kokker, at det lages mat, at vi har kokke-kurs, flere konkurranser og klarer å engasjere flere. Kanskje må vi også ha en speaker neste gang.

Ruud vil også ha innspill fra andre som måtte ha gode ideer. Det var fullt hus på hotellet fredag kveld, og kanskje kan de også ha et arrangement lørdag. Bjørnbakk nevner også at deler av næringslivet har virkelig stilt opp for å få til dette, blant annet med å sørge for nok strømkapasitet til bodene. Samt å få på plass utstillingskarene utenfor teltet.

Mange ville inn

Dorte Eide ved Nord universitet er også fornøyd med dagene i og utenfor forskningteltet. Fredag var det omtrent 130 skoleelever innom, og ikke alle turte selvsagt å smake på fersk kråkebollerogn, mens noen var veldig tøffe. Fredagen var det også mange andre som hadde lyst å komme inn i teltet, men det var lørdag det var åpning for det.

- Vi måtte ha en kontrollert inngang, slik at ikke flere enn 15-20 personer besøkte teltet samtidig lørdag forteller Eide. Samtidig foregikk det formidling ute ved karene som var fylt med levende "mat".

Rundt 200 besøkte teltet lørdag, og smaksprøvene gikk unna, blant annet sprøstekt fiskeskinn og sprøstekt sjøstjerne. Sjøstjerne var også en ingrediens i en stuing, samt i en suppe. Tang og tare sto også på menyen.

- Kokkene gikk ut og hentet kråkeboller i fra karene, og viste hvordan man åpner bollen for å ta ut rogna.

Studenter som intervjuet testpersoner, var også med og smakte selv på den snodige maten.

- Kommer dere tilbake til neste år?

- Det vet vi ikke, nå skal disse dataene behandles både av studentene og oss, og kanskje blir det noen næringsprosjekt ut av dette.

Powered by Labrador CMS