BEKYMRET. Tillitsvalgte på Fauske videregående ber politikerne tenke seg ekstra godt om når de skal vedta skolestrukturen for de neste fire årene. Foran fra venstre: Kåre Pettersenog Mariell Hansen Stifjell. Bak fra venstre: Katrine Alm, Harold Jensen, Jan Martin Svendsen og Geir Sørlie. Foto: Eva S. Winther
BEKYMRET. Tillitsvalgte på Fauske videregående ber politikerne tenke seg ekstra godt om når de skal vedta skolestrukturen for de neste fire årene. Foran fra venstre: Kåre Pettersenog Mariell Hansen Stifjell. Bak fra venstre: Katrine Alm, Harold Jensen, Jan Martin Svendsen og Geir Sørlie.

Kjemper for IKT-faget

- Tenk dere nøye om!

- Nå må de lokale fylkespolitikerne stille opp for IKT-linja, sier de tillitsvalgte ved Fauske videregående skole.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Denne uka behandler fylkestinget i Nordland forslaget til videregående skolestruktur for de neste fire årene.

Saltenposten har tidligere skrevet at forslaget går ut på at Fauske videregående skole mister VG2 IKT og servicefag fra neste høst, og at de heller ikke får opprettet noen klasse for VG1 IT og mediefag slik de hadde søkt om.

Sterkt voksende

Både ordførerne i Fauske, Sørfold og Saltdal, Indre Salten opplæringskontor, rektor Roger Riise Kristensen og Tom Steffensen i IT-forum har allerede protestert på forslaget. Nå tar også de tillitsvalgte til orde for at skolen fortsatt skal ha ei linje med IT/IKT-fag.

- Det blir vanskeligere for IT-bedriftene her inne å få tak i lærlinger dersom det bare skal være et skoletilbud i Bodø. Der går det flest Bodø-elever, som igjen velger bedrifter i byen, mener Jan Martin Svendsen i Nito.

- IT er sterkt voksende, så det virker ikke som om de vet hva de gjør når de kutter ned, sier Geir Sørlie, tillitsvalgt i Utdanningsforbundet.

Viktige lærlinger

Fauske videregående har selv lærlinger i IKT-faget.

- Lærlingene her gjør en kjempejobb, sier Harold Jensen i Fagforbundet.

Kommunene er blant de som også har IT-lærlinger, bare i Fauske er det tre stykker og i Sørfold er det to.

- Bransjen ser for seg at det blir en eksplosjon i bruk av velferdsteknologi, så de trengs absolutt, sier Kåre Pettersen i Skolenes landsforbund.

- Vi ser også at det blir mindre reising og at flere møter foregår digitalt, sier Geir Sørlie.

- Legger bort drømmen

Jan Martin Svendsen tror elever heller velger en annen linje på Fauske enn å gå IT i Bodø.

- De legger bort drømmen fordi de ikke vil pendle eller flytte, mener han.

- Det er ei utfordring at vi ligger så nært Bodø, for da blir vi gjerne ofret. Spørsmålet er jo hvorfor det skal være lengre fra Bodø og hit enn omvendt? Elever derfra kan like gjerne pendle til Fauske, sier Kåre Pettersen.

- En 16-åring skal ikke være nødt til å pendle eller bo på hybel, slår Sørlie fast.

- Gjør det motsatte

Pettersen mener at fylket gjør det stikk motsatte av det som har vært uttalt politikk.

- Det snakkes om at man ikke skal legge ned tilbud nær heimen og at næringslivets behov skal styre hvilke linjer som er. Da er det litt rart at de gjør det stikk motsatte, sier han.

- Dette er tredje linja med yrkesfag de legger ned her på få år. Vi har allerede mistet restaurant/matfag og rørfag/KEM, så de raserer tilbudet på Fauske, legger Harold Jensen til.

IT-motoren

Jan Martin Svendsen som selv er lærer i IKT-faget mener det burde være to skoler med IT-linje i Salten.

- Det er jo i Bodø IT-motoren i Nordland er. I stedet foreslår de at Helgeland skal ha to skoler med IT-fag, både Brønnøysund og Rana, påpeker han.

- Hadde de hatt gode argumenter, så hadde det vært greit, men det stemmer ikke at det blir færre elever her i Indre Salten. Det er andre steder de sliter, sier Geir Sørlie.

Sentralisering

I forslaget til skolestruktur er det sagt at dersom interessen for IT-faget blir større enn den klassen som er på Bodin, kan de opprette en til klasse i Bodø.

- De ser behovet, men vil ikke ha tilbudet her på Fauske. De må passe på så de ikke sentraliserer så mye at det som er omkring dør ut, sier Geir Sørlie.

Skaper usikkerhet

De tillitsvalgte peker også på at dette handler om arbeidsplasser og skatteinntekter til kommunen.

- Dette skaper stor usikkerhet blant personalet som igjen påvirker arbeidsmiljøet. Vi har hatt noen tunge saker å jobbe med for oss tillitsvalgte, sier Kåre Pettersen.

- Våkn opp!

Nå mener de fire tillitsvalgte, samt Katrine Alm i Norsk lektorlag og Mariell Hansen Stifjell i Delta, at politikerne på fylkestinget fra Indre Salten må våkne opp.

- Ikke legge ned IKT-faget! Tenk dere nøye om, sier de.

Powered by Labrador CMS