LANG PROSESS. Det har vært et prosjekt på over to år å fullføre de fem programmene i serien ”Ukjent arving”, der Ronald Hole Fossåskaret (t.v.) og Tarjei Strøm har reist landet rundt på jakt etter uvitende arvinger av folk som har gått bort. Foto: NRK
LANG PROSESS. Det har vært et prosjekt på over to år å fullføre de fem programmene i serien ”Ukjent arving”, der Ronald Hole Fossåskaret (t.v.) og Tarjei Strøm har reist landet rundt på jakt etter uvitende arvinger av folk som har gått bort.

Endelig ferdig med to års jobbing:

Tarjei og Ronald sporet opp ukjente arvinger til over 13 millioner kroner

I to år har Tarjei Strøm og Ronald Hole Fossåskaret jobbet med å spore opp etterkommere av avdøde som etterlot seg store pengebeløp. Torsdag 12. november kan de se resultatet på NRK.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN / BERGEN: Først-
kommende torsdag går den første episoden av ”Ukjent arving” på lufta på NRK1. Det er kulmineringen av to års jobbing for Tarjei Strøm, selverklært Indre Salten-venn og Ronald Hole Fossåskaret, som har bodd flere år i Sulitjelma og på Fauske.

Sammen har de to, men Strøm som programleder og Hole Fossåskaret bak kamera, reist land og strand rundt i Norge på jakt etter intetanende arvinger etter folk som har gått bort.

- Det her vært veldig spennende å være med på. Både det å finne ut av om det finnes folk som kan arve den som har gått bort, og ikke minst det å kunne fortelle folk om familieforbindelser de ikke andte noe om, sier Tarjei Strøm til Saltenposten.

Siste spillejobb

Mange kjenner til Tarjei Strøm som fast inventar på alt som har med Blåfrostfestivalen å gjøre, og han stortrives i Indre Salten.

- Det siste jeg gjorde på en scene bak trommesettet, var faktisk med The Dogs på Blåfrosten. Siden da har det vært stille på den fronten etter at pandemien traff for alvor, sier Strøm.

Mye å gjøre

Men mye av tiden side da har gått med til å gjøre ferdig serien om over 13 millioner kroner som tilsynelatende ikke hadde noen rettmessige eiere etter at innehaverne var gått bort.

- I Norge er det hvert eneste år mellom 10-20 dødsfall hvor det ikke finnes noen åpenbar arving til avdøde. Det som skjer da er at om ikke bostyrere klarer å finne noen som har krav på verdiene, så tilfaller det staten. Men det kan være mulig å spore opp folk, om man har nok tid og jobber målbevisst, sier Tarjei Strøm og Ronald Hole Fossåskaret.

Sammen ute

For Strøm er mannen foran kamera, og Ronald Hole Fossåskaret er mannen bak. Hole Fossåskaret har bodd mange år i Sulitjelma og på Fauske, og har masse slekt i nord.

- Mamma bor på Fauske, og jeg synes det er flott å være på besøk i nord. Men det kunne nok vært oftere, Tarjei er nok mer i Salten enn det jeg er, sier han lattermildt.

De to og regisseren av programmet har vært ute for å lage disse fem programmene, og premieren er torsdag 12. november på NRK1.

Mye bak fasaden

- Det har vært en helt unik opplevelse å få være med på dette. Man kommer jo ekstemt nært på folk og deres historie, sier Strøm.

For det er ofte en grunn til at arvingene ikke vet om at de er det. Det er ikke alle hemmeligheter som har kommet fram i lyset før nå.

- Det er så mange ville historier der ute at det knapt er til å tro. Man kunne laget film om flere av dem, det er helt sikkert, ler Tarjei.

Pengene ikke viktigst

Men når det først ble sånn at det ble gått igjennom gammel historikk og arvinger ut av det blå, så har de involverte vært veldig positive, ifølge Strøm og Hole Fossåskaret.

- Jeg hadde kanskje trodd at folk ville være mer opptatt av pengene de tross alt har rett på. men det var det ikke. Alle vi har vært sammen med i denne serien har syntes det var hyggelig med den økonomiske delen av saken, men langt viktigere har det vært med det som for mange er helt ny og ukjent familie. Det har vært veldig stort å være med på, sier Tarjei.

Han forteller at det har blitt veldig fine og varme programmet ut av dette.

- Det har naturlig nok blitt mye selvransakelse hos de involverte. Det kommer fram slektsforhold de ikke visste noe om, som kan være overveldende for mange. Men alle de involverte har stilt opp og fortalt sin historie, sier Tarjei Strøm.

Powered by Labrador CMS