TAPTE. De tapte tomtesaken, men kommer etter all sannsynlighet til å anke.. Fra venstre Per Arne Gabrielsen, Bjørn Inge Gabrielsen, Hans Martin Pedersen og Ruth Jensen Ban. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
TAPTE. De tapte tomtesaken, men kommer etter all sannsynlighet til å anke.. Fra venstre Per Arne Gabrielsen, Bjørn Inge Gabrielsen, Hans Martin Pedersen og Ruth Jensen Ban.

Tapte tomtesaken, men anker mest sannsynlig til lagmannsretten

Familiene Gabrielsen/Ban kommer etter alt å dømme til å anke etter at de tapte rettssaken om eiendommene sentralt på Fauske.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Vi har ikke tatt den endelige beslutningen om anke, men mye tyder på at det vil skje, sier advokat Torkjell Solbø til Saltenposten

- Jeg reagerer spesielt på at det i dommen legges til grunn et omvendt prinsipp. Retten mener at det er vi som må bevise at jentene ikke har mottatt pengene.

Det normale ville vært at kommunen måtte bevise at de har mottatt dem, sier han.

Jobber videre

- Vi er allerede i gang med å innhente dokumentasjon på at de ikke har mottatt pengene. Vi jobber grundig med å få dette til, og da kan det hende at vi melder en tredje sak for tingretten.

Den handler om eiendommer blant annet der SKS-hallen ligger og et område av det som i dag er en del av kirkegård.

Ny sak

- Hvis det blir en sak 3 (sak 1 gjaldt samfunnshustomta), så kan ankesaken i lagmannsretten stilles i bero, og begge sakene slås sammen i en ny lagmannsrettssak, sier Solbø, som samtidig håper at kommunen i mellomtiden kan være mer villig til et forlik.

Bankbok

- I dommen vises til at det på Ruth Jensen Bans bankbok, ifølge en attest fra Sparebanken, sto 58.246,64 kroner på konto.

- Det beviser ingenting, for det var mens hun var under overformynderiet. Det er jo merkelig i denne saken at de har en rekke dokumenter, men ingen kvitteringer.

Familiene Gabrielsen/Ban har jeg hele rettsprosessen vært klar på at det søstrene Berit Gabrielsen (nå avdød) og Ruth Jensen Ban (82) ikke fikk betalt for en gigantisk eiendom i Fauske sentrum som kommunen overtok da de to var småjenter på 50-tallet. De hadde mistet begge foreldrene og var underlagt overformynderiet.

Saksomkostninger

Retten mener de har fått pengene, og at familiene må betale 638.318 kroner i saksomkostninger. Det står i skarp kontrast til familienes krav på 17,8 millioner kroner.

I dommen vises det til at de to søstrene hadde fått utbetalt 61.000,15 kroner for eiendommen. Det vises til at det vanligvis ikke foreliggerkvitteringer for slike oppgjør 60 år etter at de foretatt.

Selv om det er vanskelig å gjenfinne alle beløp knyttet til salgene, viser overformynderirullen at salget ble godskrevet søstrene.

Bare småpenger

Påstanden fra Gabrielsen/Ban i retten var at de ikke har mottatt annet enn noen hundrelapper på ei bankbok da de ble myndige rundt 1960.

Retten kan ikke se at manglende kvitteringer tilsier at søstrene ikke mottok midler i den størrelsesorden. Erfaringsmessig kan kvitteringer gå tapt etter så lang tid som 60 år, heter det i dommen.

Powered by Labrador CMS