Ordfører i Sørfold, Lars Evjenth. Foto: Victoria Finstad
Ordfører i Sørfold, Lars Evjenth.

Synspunkt

Lokale politikere skulle hatt praksisuker ute i felten

Ordfører Lars Evjenth er enig med journalist Tarjei Abelsen. Lokal-politikere ville hatt god nytte av litt praksis i felten.

Publisert Sist oppdatert

Størsteparten av kommunebudsjettene går til helse, skole og barnehager. Det er også her de største kuttene og omleggingene skjer, når økonomien skranter og tiltak skal gjøres.

Det er ingen dum idé å få kommunestyre-politikerne ut i felten. En tanke som kom fra min samboer, da vi diskuterte en reportasje jeg jobber med. Det å kjenne på kroppen hvor skoen trykker, presenteres for tanker og ideer ute blant de ansatte, mener jeg er en svært god idé.

Kanskje kan de nye øynene, også se nye løsninger på arbeidsplassene de besøker. Det er ofte slik at man kan bli blind for ulemper med egne rutiner og måter å gjøre ting på.

Politiske vedtak er ofte omdiskutert og gjenstand for kritikk, men i hvilken grad kan egentlig politikerne skille det som bare er surmaget kritikk, og det de virkelig bør høre på?

I sommer kjørte en sommervikar-kollega av meg flere artikler, om hva Stortingsrepresentantene bruker den lange sommerferien til. Flere hadde tatt seg jobb ute i distriktene. Blant dem var Arbeiderparti-politiker Torstein Tvedt Solberg. Han jobbet både på verft og som lærer i sommer.

- Som politikere er vi ofte på bedriftsbesøk, men får ofte bare innblikk i solskinnshistoriene, uten å komme inn under huden på folk, kommenterte Solberg til VG.

Han var én av seks, av hundre spurte som brukte deler av sommeren på denne type jobbing. En annen var Margret Hagerup som sitter for Høyre i arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget. Hun mener også det er nyttig for politikere. Selv hospiterte hun i Nav.

- De forvalter en tredjedel av statsbudsjettet og det er viktig at vi har et forhold til hvordan disse pengene brukes. Vi må vite hvor skoen trykker for å ta de riktige avgjørelsene, sa Hagerup til VG.

Det framstår egentlig som ganske åpenbart. Så hvorfor er det ikke innført allerede, kan man kanskje spørre seg.

Jeg tok en telefon til noen av distriktets ordførere, for å høre hva de synes om forslaget. Det kunne vært en god idé å få det inn som en del av folkevalgtopplæringen, mener Lars Kristian Evjenth i Sørfold. Per nå har nye politikere to dagers opplæring i regi av Kommunenes sentralforbund, når de begynner i sitt virke i kommunestyret.

En grunn til at flere lokalpolitikere i større grad ikke gjør dette, kan være fordi prislappen kan være en hindring, mener Evjenth. Han ser i alle fall ikke for seg at det finnes penger til lange praksisopphold. At det vil kunne gi de folkevalgte et bedre utgangspunkt for beslutninger, er vi likevel enige om. Lengden på oppholdet trenger heller ikke være avgjørende for effekten det kan gi.

Også Saltdal-ordfører Rune Berg mener praksisplasser for politikere er en spennende tanke. En dag i eksempelvis hjemmetjenesten, vil gi gode erfaringer å ta med seg til beslutningsbordet, mener Berg.

Med unntak av ordfører som er frikjøpt til å drive politikk på fulltid, er de andre representantene i kommunestyret i vanlig arbeid. Derfor ser også Berg at det vil være naturlig å kjøpe dem fri fra jobben. Noe jeg stiller meg bak. Det kan ikke forventes at politikere som allerede skal bruke mye fritid på å sette seg inn i saksdokumenter, også skal ta fri fra jobb for å bli bedre kjent med kommunen.

Et alternativ kan være at kommunen legger penger i denne type opplæring, men at også arbeidsgiverne tar denne investeringen i demokratiet.

Berg i Saltdal tenker også at omfanget kan begrenses på den måten, at de som skal sitte i eksempelvis utvalg for helse og omsorg, tar en arbeidsdag i helsevesenet.

Jeg har tro på at det kan være en verdifull dag for våre politikere, og den vil forhåpentligvis kunne bidra til at det fattes vedtak som i større grad greier å ta innover seg de utfordringer som finnes der ute.

Muligens sparer man mer enn man bruker, på den type opplæring.

Powered by Labrador CMS