Musikalen 'Ulven' er et godt eksempel på hva kulturskolen kan få til i samarbeid med andre, og noe som har stor verdi for de unge som er med. Foto: Eva S. Winther
Musikalen "Ulven" er et godt eksempel på hva kulturskolen kan få til i samarbeid med andre, og noe som har stor verdi for de unge som er med.

Synspunkt

Dette kan ha større verdi enn mange er klar over

Å delta i kulturskolens tilbud eller prosjekter innebærer mer enn å lære et instrument eller teater.

Publisert Sist oppdatert

For noen uker siden var jeg på forestillingen ”Ulven”, en musikal i regi av Fauske kulturskole.

Musikalen inkluderte en stor gjeng ungdommer, der de aller fleste kom fra Fauske og Valnesfjord. I tillegg til de mange på scenen, var det ungdommer som hjalp til i kulissene og med andre forberedelser.

Skuespillerne og rammene rundt det hele var imponerende bra, og jeg skulle gjerne vært publikum på flere slike forestillinger. Men det er ingen selvfølge at det blir flere.

Nå nærmer det seg den tiden på året da politikerne skal behandle og vedta neste års budsjett.

I fjor ble det foreslått kutt i kulturskolen i Fauske, og jeg regner med at det kommer forslag om det i år også. Det skal godt gjøres at noen slipper unna når det må foretas en seriøs opprydding i drifta. Har man ikke nok penger, så har man ikke nok penger.

Jeg har inntrykk av at kultur ofte står i fare for kutt. Kultur er det kanskje ikke så
nøye med. Det er viktigere at det er nok
sykehjems-plasser, at barn og unge har gode skoler og at veien brøytes.

Det skjønner jeg jo, men glem da ikke at kultur er en del av limet i samfunnet, og spesielt i vanskelige perioder som nå under koronapandemien trenger man atspredelse og noe å glede seg over.

Jeg storkoste meg da jeg så musikalen ”Ulven”, og synes at dagens barn og unge er utrolig heldige som får være med på slike prosjekter. Vi har sett mange ganger før også hvordan det kan blomstre i ungdomskulturen i Indre Salten, enten lokalt eller på tvers av kommunene. Forestillingene ”Fra lungemos til taco” og ”Marg og bein” i Sørfold, ”Grease” i Fauske og ”Red hot chili Petter” i Saltdal er flotte eksempler på det.

Å være elev i kulturskolen eller deltaker i større prosjekter som ”Ulven” kan ha større verdi enn du tror. Det handler om mye mer enn bare det å lære å synge, danse eller spille et instrument. Det handler om å bli trygg på seg selv og tørre å stå på en scene foran mange mennesker. Det handler om å omgås andre mennesker. Alt dette kan komme godt med senere i livet.

I forkant av premieren sa kulturskolerektor og produsent for ”Ulven”, Sigrun Fostad, litt om hvor verdifullt det var for deltakerne.

- Det er fantastisk å se hva som skjer med ungdommene både på og utenfor scenen. De støtter hverandre, lærer å løse utfordringer og får noen verktøy de kan bruke videre i livet. Det er gull verdt, en uvurderlig opplevelse og livslærdom, sa hun til Saltenposten.

Fostad var vitne til en enormt flott utvikling blant deltakerne.

Alle kommuner er lovpålagt å ha et kulturskoletilbud, enten alene eller i samarbeid med andre kommuner. Spørsmålet er hva et kulturskoletilbud må inneholde for at det skal kunne regnes som et tilbud.

I fjor varslet fagforeningen Creo at en halvering i staben i Fauske kulturskole ville gi tilnærmet intet tilbud.

Ved sist årsskifte ble distriktsmusikerordningen i Sørfold lagt ned. Ordningen var ikke lovpålagt, men daværende distriktsmusiker og kulturskolelærer Sveinar Aase beskrev den som et multiverktøy som gjorde det mulig å gjennomføre lovpålagte oppgaver.

- Bare i fjor fikk vi inn over 150.000 i sponsor- og støttemidler til nytt piano i Røsvik og ulike tiltak knyttet til UKM. Dette er i tillegg til tilskudd fra fylket og salg av distriktsmusikertjenester på til sammen 850.000 kroner, forklarte Aase i fjor vår.

År etter år foreslås det kutt i kultursektoren, og de må kjempe for å beholde tilbudet. Hva skjer dersom kulturskoletilbudet marginaliseres? Blir vi ikke et fattigere samfunn da?

Powered by Labrador CMS