KONTROLL. Det er innført personkontroll på grensen mellom Norge og Sverige, og nå innebærer det isolasjon mellom to vidt forskjellige politiske løsninger på koronaepidemien. Foto: Maria Trondsen
KONTROLL. Det er innført personkontroll på grensen mellom Norge og Sverige, og nå innebærer det isolasjon mellom to vidt forskjellige politiske løsninger på koronaepidemien.

Grensen skiller ulike løsninger mot koronaviruset:

Svensk ekspert: – Sverige vil la 60 prosent bli smittet

Den tidligere statsepidemiologen Annika Linde vil Sverige la 60 prosent av befolkningen bli smittet av koronaviruset, for å oppnå flokkimmunitet.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg oppfatter at strategien fra Folkhälsomyndigheten er at vi skal oppnå flokkimmunitet, at så mange som mulig skal smittes og dermed bli immune, uten å bli alvorlig syke, sier Linde til nyhetsbyrået TT, gjengitt av forskning.no.

Det kan dermed se ut som at Norge og Sverige velger helt ulike retninger i håndteringen av det svært smittsomme koronaviruset.

Mandag klokken 08.00 stengte grensen for personer som ikke er tilhørende i Norge, eller som utfører kritiske oppdrag som leveranser av mat. Det er politiet som har fått oppdraget med personkontroll.
Vi ønsker ikke utenlandske utbyggere inn og ønsker helst ikke at nordmenn skal ut, for da havner de i karantene ved retur. Vi prøver å bruke dialog, sier Stabssjef i Nordland politidistrikt, Bent Eilertsen.

Mandag måtte politiet avvise folk ved grensen, men politiet har foreløpig ingen tall på hvor mange det er snakk om.

Saltenposten skrev mandag om Ica i Jäckvik som rammes hardt av stengingen, 75-80 prosent av omsetningen deres kommer fra norske kunder.

Kontrollert spredning

Linde tror samtidig at Sverige vil prøve å sørge for at smitten kommer over tid, slik at helsevesenet er i stand til å håndtere de syke.

Dersom rundt seks av ti svensker smittes med viruset eller vaksineres mot det, vil spredningen av viruset spontant bli redusert, ifølge Linde.

ULIKT. Anne-Kirsti Westerlund på Ica i Jäckvik opplever stor nedgang i kunder, etter at norske myndigheter stengte grensen. I Sverige er det valgt en annen taktikk enn i Norge for å minske skadene av koronaviruset, ingen skoler er stengt og sannsynligvis vil svenske myndigheter at befolkningen skal bli smittet - og deretter immun. Foto: Tarjei Abelsen
ULIKT. Anne-Kirsti Westerlund på Ica i Jäckvik opplever stor nedgang i kunder, etter at norske myndigheter stengte grensen. I Sverige er det valgt en annen taktikk enn i Norge for å minske skadene av koronaviruset, ingen skoler er stengt og sannsynligvis vil svenske myndigheter at befolkningen skal bli smittet - og deretter immun.

Ifølge forskning.no er det lite trolig at en vaksine vil komme før det har gått et år.

– Om 60 prosent av alle svensker er smittet til høsten så vil vi få en veldig liten spredning, sammenlignet med de landene som stenger ned hele samfunnet sitt, sier Linde til TT.

Bekrefter

Anders Tegnell er nåværende statsepidemiolog og han forteller at de har forstått at viruset ikke vil slutte å spre seg før det er blitt flokkimmunitet mot viruset.

– Men det må skje rolig, sakte og kontrollert slik at helsevesenet klarer å håndtere det, sier Tegnell.

Han viser til at historiske forskning har vist at det er tilnærmet umulig å bruke isolasjon for å stoppe pandemier.

I Sverige er det helseregionene som har fått ansvaret for håndteringen i Sverige, mens det i Norge i stor grad styres fra sentralt hold.

– Vi snakker med våre nordiske kolleger hver dag, og vi reagerer åpenbart ulikt, og det kommer av rollefordelingen mellom myndighet og stat, sier Tegnell til SVT.

Uenig

Den tidligere svenske statsepidemilogen Johan Giesecke mener heller ikke at Norge og Danmark har gjort et klokt valg, når de har stengt skoler og barnehager.

Han mener myndighetene gjør dette fordi de har behov for å vise styrke og handlekraft, og håper at svenske myndigheter er modige nok til å ikke gjøre det.

Forsvarer valget

Smittevernforsker Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge at Sverige nå bør betraktes som et land utenfor Norden, fordi de følger andre regler enn Norge og Danmark.

Han mener det er rett å stenge skoler og barnehager.

– Vårt fagmiljø ser også utfordringene med å stenge barnehager og småskoler, og vi drøftet dette i vår risikovurdering. Så er det alltid sånn at når myndigheter og politikere skal ta en slik beslutning, må de veie en rekke hensyn mot hverandre.

Powered by Labrador CMS