ROSNA. Fiskevatnet Rosna er populært turmå. Her er det stor ørret som kan gi sportsfiskere en opplevelse for resten av livet. Foto: Oskar Nyheim
ROSNA. Fiskevatnet Rosna er populært turmå. Her er det stor ørret som kan gi sportsfiskere en opplevelse for resten av livet.

Styrer ferdselen i en populær nasjonalpark

En egen besøks-strategi for Junkerdal nasjonalpark er nå ute på høring.

Publisert Sist oppdatert

Junkerdal nasjonalpark ble vernet i 2004 med formål om å bevare et stort naturområde med viktige kulturminner og unikt planteliv.

Verneområdet er også opprettet for å ivareta reindriften og det enkle friluftslivet.

Villmarksområde

- Sammen med de svenske verneområder er Junkerdal nasjonalpark en del av de største sammenhengende villmarksområder i Europa, forteller nasjonalpark-forvalter Oskar Nyheim Pettersen.

Han forteller at registreringer av ferdsel i tilknytning til nasjonalparken er gjennomført helt siden begynnelsen av 2000-tallet.

Økt ferdsel

Registreringene viser relativt jevnt besøkstall med en liten økning de seneste år.

- Brukerundersøkelsen viser at nasjonalparken er populær for lokale brukere, og mange føler de har en sterk tilknytning til området. 34 prosent av de besøkende har hytte eller lignende i nærheten av nasjonalparken. 31 prosent av de som besøker nasjonalparken er utenlandske turister og 71 prosent av alle besøkende er på dagstur.

Økt press

Norsk natur er grunnpilaren i det norske reiselivet og trendpilene peker bare oppover. Hele 40 prosent av utenlandske turister kommer til Norge med formål om å besøke en nasjonalpark.

- Mer folk betyr økt press, mer slitasje og større interessekonflikter. Besøksstrategien er vår plan for hvor-dan vi kan styre bruken, og legge til rette i og rundt nasjonalparken for å balansere ulike hensyn. Målene er å ivareta verneverdiene og reindrifta, samtidig som man tilbyr gode opplevelser for de besøkende og stimulerer til økt lokal verdiskaping, sier naasjonalpark-forvalteren.

Turister

Besøksstrategien er først og fremst rettet mot den delen av besøkende som aktivt oppsøker informasjon og som lar seg «styre». Dette er mer impuls-basert ferdsel i form av turister, tilfeldig forbipasserende og besøkende på «snarvisitt».

- Lokale og mer dedikerte brukere blir ikke påvirket i like stor grad av informasjon og tilrettelegging, og er derfor ikke en like aktuell gruppe. Det er ikke et mål å endre bruksmønsteret til lokalbefolkningen og «kjennere» av Junkerdal nasjonalpark, sier Oskar Nyheim Pettersen.

Tilrettelegging

Bevist tilrettelegging av innfalls-
portene og eksponering av nasjonalparken kan trekke besøk til de «riktige områdene». Besøkende kan også få «nasjonalpark-opplevelser» utenfor nasjonalparken gjennom utvalgte og godt tilrettelagte innfallsporter, utsiktspunkter, turmål og attraksjoner.

Besøksstrategien foreslår hvilke stier som skal restaureres, merkes, tilrettelegges og legges om. Det skal lages nytt informasjons-materiell i form av nettsider, brosjyrer, verneplakater, temaplakater og sosiale medier i tråd med den nye merkevaren for Norges nasjonalparker.

Hva dette konkret har å si for Junkerdal nasjonalpark kan man lese i utkastet for ny besøksstrategi for Junkerdal nasjonalpark, som nå er ute på høring. Besøksstrategien kan man finne på Midtre Nordland nasjonalparkstyrets hjemmesider. Vi vil gjerne vite hva du mener!

Powered by Labrador CMS