KVERNSTEIN. Det store kvernsteinbruddet i Hestgarden i Saksenvik forteller om hvordan kvernstein ble hogget ut av fjellet for over tusen år siden. Det er et av Saltdals spesielle kulturminner, og området kan kalles et industrilandskap, i følge kulturminneplanen. Foto: Knut F. Olsen
KVERNSTEIN. Det store kvernsteinbruddet i Hestgarden i Saksenvik forteller om hvordan kvernstein ble hogget ut av fjellet for over tusen år siden. Det er et av Saltdals spesielle kulturminner, og området kan kalles et industrilandskap, i følge kulturminneplanen.

Møte om kulturminneplan torsdag

Stort mangfold av kulturminner

Kvernsteinsbrudd og krigsminner er bare to stikkord for mangfoldet i Saltdals kulturminner.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Med mange spesielle gårder fra fjord til fjell, tradisjon for båtbygging, kvernsteinsbrudd, samisk kultur, krigsminner og en rik boligarkitektur, har Saltdal mange kulturminner å ta vare på. Det kommer fram i en fersk kulturminneplan som nå er klar i Saltdal.

Her beskrives spesielt 13 verdifulle kulturmiljøer i kommunen, samt 40 spesielt prioriterte enkeltminner.

Møte torsdag

I morgen, torsdag 9. januar inviterer Saltdal kommune til informasjonsmøte om kulturminneplanen, fra klokka 18 til klokka 20.30 på Aktivitetshuset i Rognan sentrum.

Her blir det en kort gjennomgang av planen, informasjon om hva det kan bety at et område eller et enkelt minne er skrevet inn i planen, og det vil bli mulighet til å stille spørsmål.

To års arbeid

Kommunen er den første i Indre Salten som oppfyller riksantikvarens ønske om å lage en slik plan.

Den skal gi en oversikt over kulturminner, øke kunnskapen for å forvalte dem og redusere tapet av bevaringsverdige kulturminner.

Riksantikvaren har gitt tilskudd til Saltdal kommune sitt arbeid med kulturrminneplanen, og arbeidet har tatt to år. Kommunen har valgt å fokusere på de fysiske kulturminnene. Arnstein Brekke i Nordfar AS har vært leid inn som prosjektleder.

Gode innspill

Med på laget har han hatt en arbeidsgrupppe med folk fra kommunen, historielaget og kystlaget i Saltdal, samt konservator ved Nordlandsmuseet. I 2018 ble det også holdt åpne møter på Rognan og Røkland og dessuten et eget seminar om arbeidet.

- Vi har fått en rekke gode innspill til hvilke kulturminner som bør være med i planen, samtidig som det er et utall kulturminner som ikke er omtalt, skriver ordfører Rune Berg i forordet til planen.

Mangfold

Saltdal har kulturminner fra bosetting helt tilbake til steinalderen. Fra middelalderen var det fiskerbonden som dominerte. Etterhvert som jordbruket utviklet seg, ble større deler av dalen tatt i bruk. Men mange av de eldre bygningene i Saldal har røtter i de gamle gårdene, med bygg som er gjenbrukt, flyttet, påbygd og utbygd.

Dessuten har Saltdal mange kulturminner fra samisk bosetting. Her er både bygninger ferdselsveier, graver og tufter. Langt fra alt er kartlagt.

Båtbygging

Av spesielle kulturminner er kvernsteinbruddene og båtbyggingen som foregikk i båtskytter på gårdene. Bare Saltdal og Hemnes hadde denne bygningstypen. I etterkrigstiden ble de bygd tre store båtbyggerhaller i Rognanfjæra.

De kjente bryggene på Rognan forteller også om handelen som foregikk på Rognan.

Arkitektur

- Saltdals boligarkitektur, sørlig fra første halvdel av 1900-tallet utmerker seg i Salten. De følger tidens stilideal og er forholdsvis rik dekorert, står det i kulturminneplanen.

Sanatoriet på Vensmoen er også en del av den tidsypiske arkitekturen.

- Det er naturlig å inkludere Vensmoen i fellesskapets kulturminner, der begge kirkene, skoler og forsamlingshus hører med, går det fram av planen.

Krigsminner

Restene av fangleirene fra siste verdenskrig og minnestøtter som er reist, sammen med krigskirkegårdene og Blodveien, er også vesentlge kulturminner i Saltdal.

- Det finnes også andre kulturminner fra krigen, som ovner for produksjon av knottved, går et fram av planen.

Her blir det også tatt til orde for å dokumentere, sikre og bruke ferdselsårer som er benyttet opp gjennom historien i Saltdal.

Saksenvik

I planen blir 13 kulturmiljøer i Saltdal trukket fram som spesielt verdifulle å ta vare på. Ytre Saksenvik er ett miljø, som beskrives som enestående av nasjonal verdi. Ikke bare på grunn av kvernsteinsbruddene, men også gårdsbebyggelsen, kulturlandskapet og ferdselsveiene.

Indre Saksenvik med naustklyngen er også et kjent og sjeldent kulturmiljø, som også står på lista.

Rognanfjæra

Rognanfjæra er et kulturmiljø med mange bevaringsverdige bygninger.

- Rognanbryggenes status som regulert til bevaring, bør opprettholdes, heter det i planen.

Haagensenverkstedet og porten til Drageslipen er allerede fredet, men det er en rekke andre bygninger som gir Rognan identitet og forteller om båtbyggingen i fjæra.

Bygninger

- Langs Dalvegen, som tidligere var innfallsport til Rognan, er de flere bygninger med ulik arkitektur, fra tradisjonelle nordlandshus til sveitserhus og byggmesterfunkis. Deler av miljøet bør bevares.

Det samme gjelder Tveråmoen, der det er mange kulturminner og bygninger, blant annet stabbur. Og på Brenne er det tre enkelttun bevart som har verdi hver for seg. Blant dem er Gullbakkgården.

Eldste bygning

Oldgård på Øvre Drageid er et tun der Saltdals eldste kjente bygning står. Det er et stabbur som er datert bygd i 1628, og det er fredet.

- Her finner vi mange eldre bygninger hele bygningsmiljø, båtdskytter og andre interessante bygninger.

Røkland har også flere gårder med bolighus, låve, stabbur og båtskytter, gårdsveier og kulturlandsskap som er viktig å sikre.

Fjellgårder

Oppe i fjellet er Lifjell, Krykkja og Standardalen tatt med som spesielle kulturmiljøer i fjellet. I Standardalen er både hus, stabbur og to uthus bevart. På Lifjell er det både bolig, låve, verksted og sagbruk.

På Krykkja ble boligen bygd i 1912, og her er både stabbur og fjøs.

Storjord

Storjord er også et kulturmiljø som ha høy verdi, med blant annet Storjord hotel, Skogvoktergården, Klengstua og Arboretet.

- Her er sentrale kulturminner fra den moderne skogforvaltningen og skogkultur. Skjult i skogen ligger restene av den samiske Henrikgammen. Det lille og varsomt forvaltede trehotellet, de gamle bruene og ferdselsvegene bidrar alle til opplevelsen av stedet, heter det i kulturminneplanen.

Powered by Labrador CMS