FULL RULLE. Mona Mosti står på for å rekke Gatafestivalen.2000 lefser er i boks. Tirsdag og onsdag denne uka går hun for 400 per dag. Foto: Johanne Mosti Borøy
FULL RULLE. Mona Mosti står på for å rekke Gatafestivalen.2000 lefser er i boks. Tirsdag og onsdag denne uka går hun for 400 per dag.

Gata 21:

Mona holder stø kurs mot sellkake-målet

Mona skrur sammen sellkaker så det står etter. Hun er i rute for å nå målet på 2800 godbiter.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: - Her går det unna. Akkurat nå har jeg passert 2000 sellkaker, så da står det igjen 800. I dag satser jeg på å fikse 400, og det samme i morgen, sier Mona Mosti fra kjøkkenet i Fjellkaféen på Jakobsbakken.

Følger opp mors idé

Mona er på oppløpssida med prosjektet som tar sikte på å finne ut av om storproduksjon av de populære lefsene kan være liv laga. Et av markedene som er identifisert er festivalbransjen. Den nært forestående Gatafestivalen blir prøvekluten, og der er derfor hun har hatt som mål å trylle fram ikke mindre enn 2800 sellkaker.

- Jeg har en god følelse. Det var jo sånn at min mor allerede for 40 år siden snakket om at dette burde kunne bli god butikk. Så nå er vi der at vi skal finne svaret på det. Spennende tider, konstaterer Mona, som har merkeverabeskyttet sellkakene sine under navnet Mor Mosti sellkaker.

24 i slengen

Med en ikke spesielt storvokst stekeovn til disposisjon tar det nødvendigvis tid å få 2800 lefser fram i dagen.

- Jeg skulle veldig gjerne hatt en litt større ovn. Nå er det slik at den tar 24 lefser i slengen. Og de skal varmebehandles i underkant av ti minutter. Men - det tar nå den tiden det tar, sier Mosti med et smil om munnen.

FERDIGE SELLKAKER. Slik ser de ut, fiks ferdige. Foto: Mona Mosti
FERDIGE SELLKAKER. Slik ser de ut, fiks ferdige.

Fulle fryseskap

En annen utfordring for sellkake-maraton-Mona er lagringsplass av det ganske kjølige slaget.

- Fryseskapene er fylt til randen. Så nå går det på kjøleskapene løs med de siste lefsene. Men det er nå igrunn greit det, for vi er såpass nært opp til festivalen. Så nå gjenstår bare logistikken med transport fra Sulis og til byen, sier Mona.

Fare for knabbing

Totalt 2800 nokså nylagede sellkaker skal ta turen fra fjellet og ned til lavlandet. Det blir gjort i rykk og napp ettersom det må fylles på i festivalområdet.

- Her snakker vi jo regelrett verditransport. Har du sikret deg med vakthold underveis, så ikke banditter ser sitt snitt til å knabbe lekkerbiskenene?

- Du sier noe. Jeg kan jo høre med en tidligere kollega fra min tid i politiet. Men vet du, jeg satser på at det går greit. Skulle det dukke opp en situasjon så kan jeg vel alltids by på en smaksprøve, humrer Mosti.

Gubben trår til

Sellkake-Mona gleder seg stort til å skjenke lefser til sultne festivaldeltakere. Selve lefsa er laget av selskapet Læfsa, etter morens gamle oppskrift.

- Hanne Rørvik og Hege Wikberg gjør en kjempefin jobb med lefsebakingen. Akkurat nå gjør gubben en god jobb med å skjære opp fenalår i biter. Så kjører vi på med søtt kakefyll, og så blir det bra. Det må jo det, sier en optimistisk Mona Mosti.

Powered by Labrador CMS