ADVOKAT. Øystein Hansen som representerer Ramazan Temur reagerer på flere momenter i saken mot han klient, og utelukker ikke at saken i Helse og omsorgsutvalget er ugyldig.Tarjei Abelsen
Stiller spørsmålstegn ved habiliteten og mener bortvisning manglet hjemmel
(FAUSKE) Advokat Øystein Hansen mener Ari Tollånes ikke burde deltatt i behandlingen av saken om inndragning av serveringsbevillingen til Minas Kafeteria.
Helse og omsorgsutvalget måtte ha tre møter før behandlingen av inndragelse av serveringsbevillingen til Minas Kafeteria ble behandlet. Årsaken var først at møtepapirene kom inn kort tid før møte, og i de andre møte kom det fram at det manglet en vesentlig andel dokumenter i saken.
I det tredje møtet stilte Ole Tobias Orvin i SV spørsmål ved nestleder Ari Tollånes sin habilitet.
– Spørsmålet er hvor forutinntatt man blir når man er en del av etaten som har etterforsket saken, og om man i tilstrekkelig grad greier å løsrive seg slik at man kan bruke skjønn, og ikke bare være opptatt av det juridiske, sier Orvin.
Annonse
Annonse
- Burde ikke deltatt
Annonse
Advokat Øystein Hansen som representerer Minas Kafeteria, mener det er grunnlag til å stille spørsmålstegn ved Tollånes sin habilitet.
– Dersom Tollånes er å anse som underordnet i sitt ansettelsesfohold på Fauske lensmannskontor så vil det lett kunne foreligge særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet slik det er formulert i forvaltningsloven, sier Hansen.
At det ble stilt spørsmålstegn ved habiliteten av andre i utvalget, gjør at Hansen mener Tollånes ikke burde deltatt i behandlingen.
Annonse
BORTVIST. Ramazan Temur ble satt i håndjern og ført ut av Minas torsdag etter bortvisningsvedtak.BORTVIST. Ramazan Temur ble satt i håndjern og ført ut av Minas torsdag etter bortvisningsvedtak.
– Når det spørsmålet stilles av Orvin er det større grunn til å ta det på alvor. Jeg har ikke grunn til å si at Tollånes er forutinntatt, men jeg tenker at det riktige ville være å fratre, sier Hansen.
Ikke part
Ari Tollånes selv anser seg ikke som inhabil i saken.
– Jeg har ikke jobbet med saken og den er avklart, og også rådmann var klar i sin tilbakemelding da han redegjorde for dette i møtet, sier Tollånes.
– Øystein Hansen mener du burde fratrådt. Har du noen kommentar til det?
– Jeg er ikke en part i dette, og jeg ønsker ikke å kommentere det utover at saken er avklart, sier Tollånes.
Advokat Hansen mener vedtaket i Helse og omsorgsutvalget er ugyldig om man finner Tollånes inhabil.
– Om det er flertall for inndragnin uansett så vil det være et spørsmål om det er tilstrekkelig, men her vil det kunne ha betydning, sier Hansen.
Ikke hjemmel
Når det gjelder bortvisningen av Ramazan Temur i forbindelse av stengingen av Minas, opplyser rådmann og lensmann at det er §20 i serveringsloven som hjemler beslutningen. I loven står det:
– Politiet skal stenge et serveringssted som mangler serveringsbevilling eller som fortsetter å drive etter at det er fattet vedtak om suspensjon etter § 18 eller tilbakekall av bevilling etter § 19. Det samme gjelder dersom serveringsbevillingen er falt bort etter §§ 22 til 25.
Advokat Øystein Hansen mener paragrafen ikke gir hjemmel til bortvisning.
– Ordlyden er klar på at det er stengingen man kan foreta, og at denne bestemmelsen ikke hjemler bortvisningen. Det er min vurdering av den lovteksten, men kommunen har tydeligvis lagt seg på en annen tolkning.
Annonse
Travelt
Hansen er overrasket over hvor travelt kommunen har hatt det med stengingen, da de kun har sendt over vedtaket, og ikke tatt opp at de mente Minas Kafeteria ble holdt åpent ulovlig onsdag i forrige uke.
– De har hatt det uhorvelig travelt og vi fikk ikke et møte med ordføreren og leder av Helse og omsorgsutvalget som vi ba om. Retten til å kunne uttale seg om egen sak er for dårlig i denne saken sett opp mot hva som er normalt i forvaltningen, sier Hansen.
TILLIT. Rådmann Geir Mikkelsen har full tillit til kommuneadvokat Thomas Benson og politiet vurdering gjort i forbindelse med bortvisning av Ramazan Temur.TILLIT. Rådmann Geir Mikkelsen har full tillit til kommuneadvokat Thomas Benson og politiet vurdering gjort i forbindelse med bortvisning av Ramazan Temur.
Han synes det er underlig.
– Leder av Helse og omsorgsutvalget har uttalt at det var en vanskelig sak, men hun ville ikke møte klager, påpeker Hansen.
Stoler på advokaten
Rådmann Geir Mikkelsen i Fauske kommune kan ikke svare på hvorfor Fauske kommune ikke prøvde å kontakte advokat Øystein Hansen om at Minas Kafeteria ikke holdt stengt onsdag. Temur åpnet fordi han hadde fått beskjed fra sin advokat om at kommuneadvokaten hadde gått med på det.
Men ifølge Mikkelsen har ikke kommuneadvokaten myndighet til å overprøve det politiske vedtaket, og at det derfor ikke kunne være en misforståelse.
– Hvilken vurdering gjorde dere da dere ba om bistand fra politiet?
– Kommuneadvokaten har gjort vurderingene i saken, men vi er informert og jeg stoler på at det han gjør er rett.
Ikke skjedd før
– Når ba dere sist om bistand fra politiet for å få gjennomført et kommunalt vedtak?
– Det har ikke skjedd så lenge jeg har vært her i kommunen.
Når Saltenposten ringer mener han først at det kun var politiet som gjorde en vurdering knyttet til bortvisning, men lensmann Ronny Borge har opplyst at også kommuneadvokaten deltok i vurderingen.
– Punkt én, jeg var ikke med i samtalen og vet ikke hva de snakket om, men må anta at de kom fram til et grunn for det.
Nye opplysninger
Når Fauske kommune oversendte klagen fra Minas Kafeteria til Fylkesmannen i Nordland, har de lagt ved to brev fra lensmannen, som ikke har vært en del av behandlingen så langt.
– De kom inn etter at vedtaket var truffet, forklarer Mikkelsen.
Hos kommunen er dokumentene unntatt offentligheten, men Ronny Borge forklarer hva dokumentene omhandler:
– Det er opplysninger om at han har unndratt seg soning, og at det er opprettet ny sak på han, sier Borge.
Ny etterforskning
Borge mener ting tyder på at Temur ikke har endret handlemønster slik han selv har hevdet.
– Vi har opprettet ny sak for et forhold fra i år, og det går på akkurat det samme som tidligere. Bruk av ulovlig arbeidskraft på nytt igjen, sier Borge.
Han mener det er feilaktig framstilt som at det er gamle forhold Temur er dømt for tidligere.
– I den siste dommen fra juni 2019 er han dømt for forhold som skjedde i 2018.
Sent
Øystein Hansen syns det er rart at dette kommer opp nå, da den nye saken mot Temur ble opprettet i slutten av januar.
– Jeg tenker at det er lovlig sent. Politiet har adgang til å legge fram opplysninger som har betydning for vandel, og administrasjonen burde bedt om en vandelsvurdering tidligere, sier Hansen.
Han mener ikke det Borge omtaler som unndratt soning er relevant for saken om serveringsbevilling.
– At Temur ikke møtte til soning mener jeg han ikke kan bebreides for, da vi forsøkte å få til en lenkesoning. Temur har hørt på meg når jeg har sagt at det vil ordne seg, men ble etterlyst fordi han ikke møtte til innkalt oppstart av soning. Søknaden til Kriminalomsorgen var enda ikke avklart, og det har ikke han skyld i, sier Hansen.