LEDER UNG KULTUR. Stig Løvseth står i spissen for ordningene som gir ungdom kultur, både som mottakere og utøvere. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
LEDER UNG KULTUR. Stig Løvseth står i spissen for ordningene som gir ungdom kultur, både som mottakere og utøvere.

Stig er sjefen for ung kultur

(BODØ/FAUSKE) - Vi bringer profesjonell kultur til de som bor der de ellers ikke ville ha fått det.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Fauskes tidligere kultursjef og musikkskolerektor Stig Løvseth om jobben han har hatt siden han sluttet som kultursjef i Fauske kommune.

UNg kultur

Han er leder for avdeling ung kultur i Nordland fylkeskommune. Det betyr at han har faglig, økonomisk og personalansvar for tre viktige ordninger.

De ene er «Den kulturelle skolesekken». Forestillinger og produksjoner som reiser rundt og besøker skolene.

Talentutvikling

Den andre er «Ung kultur møtes (UKM)». Som tidligere het «Ungdommens kulturmønstring». En årlig forestilling i hver kommune, der det plukkes ut et mindre antall som går videre til fylkesfinale, eventuelt for så å gå videre til landsfinale.

Den tredje, nyeste og minst kjente, er talentutvikling. Ordningen skal gi en håndfull store talenter i alderen 13 til 18 år ekstra oppfølging.

Stort antall

Den kulturelle skolesekken gir 75.000 elevmøter hvert år. De er fordelt på 80 produksjoner med til sammen omtrent 700 visninger.

Den første kulturelle skolesekken kom i 2004. I 2008 ble også videregående skole koblet på. De siste årene er det blitt mer fokus på at konserter og andre tilbud er i tråd med læreplanen.

Verktøy

- Det må ikke forstås sånn at kunsten er blitt mer «skolsk», men lærerne skal ha fått noen verktøy å jobbe med, både før, under og etter konserten.

Tilbudene er delt opp i fem kategorier. Scenekunst, musikk, litteratur, kulturarv og visuell kunst. Det er forskjellig hva man satser mye og lite på. I Nordland har man forpliktet seg til at alle skal få både scenekunst og musikk hvert eneste år.

Økonomisk

- Hva betyr den kulturelle skolesekken for elevene i 2019?

- Først og fremst at de som bor i distriktene får et tilbud de ellers aldri ville ha fått. Der finnes gjerne ikke kulturhus eller andre arenaer for profesjonell kunst.

Norge blir også et økonomisk tøffere samfunn, med flere rike og flere fattige. Uten at det blir stigmatiserende gir vi også et tilbud til de som ikke ville fått det, fordi de ikke har penger til sånt.

Har endret seg

- Hva preger «Ung kultur møtes» nå sammenlignet med før?

- Det er kommet inn mange flere ungdomskulturuttrykk. De gode gamle revysketsjene og bandene er ikke så fremtredende. Nå er det mer en og en, og mer bruk av digitale medier.

- Og selv om jeg ikke har vitenskapelig belegg for det, jeg tror det i større grad nå er blitt en arena for de som ikke er med i et etablert ukentlig tilbud, folk som lager ting hjemme i stedet for gjennom for eksempel kulturskole. I så fall har vi skapt en god arena for de vi ikke fikk med tidligere.

- En drømmejobb?

- Ja, for det jeg gjør i midten av mars hvert år er spesielt. Da skriver jeg under på programmet, bestemmer at sånn blir det. Da har jeg gått i front for å vise hva god, profesjonell kunst og kultur er.

- Hva savner du fra jobben du hadde på Fauske?

- Jeg savner kollegene. De hadde jeg et godt forhold til. Jeg har et godt forhold til kollegene her også, men jeg skulle gjerne også hatt mer kontakt med de forrige, sier Stig Løvseth.

Powered by Labrador CMS