FULLSATT. Salen på Misvær samfunnshus var nær fullsatt under torsdagens folkemøte. Det vitner om stort engasjement rundt en eventuell nedleggelse av Furumoen sykehjem.Ole Kristian Andreassen
Sterk motstand mot å legge ned sykehjem
(MISVÆR) I Skjerstad er det sterk motstand mot å legge ned Furumoen sykehjem i Misvær. Forslaget har skapt stor frustasjon i lokalbefolkningen.
Torsdag ble det holdt et folkemøte som var preget av frustrerte innbyggere. De mener at en nedlegging av sykehjemmet vil få store negative konsekvenser.
- Alvorlig sak
Avdelingsdirektør for helse og omsorg i Bodø kommune, Arne Myrland sa på folkemøte at han skjønner frustrasjonen.
Annonse
Annonse
- Spørsmålet om nedleggelse av Furumoen sykehjem er en alvorlig sak. Kanskje den alvorligste siden kommunedelsutvalget ble etablert. Det er mye frustrasjon blant folk, og det skjønner vi i Bodø kommune, sa Myrland på folkemøtet.
Annonse
- I kveld skal folk få si hva de vil, og uttrykke følelser, sa han.
Ikke vedtatt
Bakgrunnen for folkemøtet om fremtiden til Furumoen sykehjem, er kommunedirektørens forslag til innstilling, der han ber om at det settes i gang et arbeid med å omgjøre 20 sykehjemsplasser til seks heldøgns omsorgsplasser. Omleggingen skal skje gradvis, og være endelig innfaset 1. januar 2024
Annonse
- Forslaget til nedleggelse av sykehjemmet er ikke endelig politisk vedtatt, men vi skal levere best mulig tjenester innenfor de rammene vi har. Det blir mange eldre som har behov for hjelp i framtiden og Bodø kommune må derfor over til hjemmebaserte tjenester i framtiden, uttalte Arne Myrland.
Må redusere betydelig
Helse og omsorg i Bodø kommune må redusere kostnader betydelig i årene som kommer.
- Vi må redusere kostnadene betydelig skal vi kunne levere omsorgstjenester til befolkningen. Vi må jobbe med omstilling, og på en annen måte skal vi lykkes. Bystyret har vedtatt at tjenestene skal vris over fra sykehjemsplasser til hjemmebaserte tjenester.
- Tramper på oss
Planen er at det skal skje en omlegging av tjenester der de eldre skal kunne bo lengre hjemme før de behøver å komme på sykehjem.
- Bodø kommune tramper på oss i Misvær når de vil legge ned sykehjemmet. Sykehjemmet er bygget opp lokalt. Det er kommunedelens største arbeidsplass, og folk kan bo her inne. En nedlegging av sykehjemmet vil få store negative konsekvenser fryktet flere på folkemøtet.
- Ingen skal sies opp
Arne Myrland kunne berolige folkemøtet med at ingen ansatte skal sies opp, som følge av nedlegging, men ansatte i helse og omsorg i Misvær må regne med å måtte pendle til Bodø for å jobbe.
- Jeg har forståelse for at dette er krevende, uttalte Arne Myrland.
Eldrebølgen
- Er eldrebølgen tatt med i beregning når man snakker om kun seks omsorgsboliger? Det tror jeg ikke, og tallet kan umulig være riktig når fremtiden er så usikker. Nå er det tredje gang kommunen forsøker å legge ned Furumoen sykehjem, påpekte pensjonert bestyrer ved sykehjemmet, Sonja Edvardsen.
Hun spurte om urolige demente kunne bo i en omsorgsbolig, uten å få svar?
Annonse
Er provosert
PROVOSERT. Leder av kommunedelsutvalget og Sp- politiker, Ingrid Lien, er provosert over forslaget om å legge ned Furumoen sykehjem.Ole Kristian Andreassen
- Jeg blir provosert av saksframlegget, sier leder av kommunedelsutvalget og SP-politiker Ingrid Lien.
-Det virker som om vi ikke er en del av Bodø kommune. Nå fikk vi bevilget penger til kulturvei-prosjektet, og har en positiv utvikling i kommunedelen, men en nedleggelse av sykehjemmet vil føre til tilbakegang. Hva vil en nedleggelse ha å si for kommunedelen? Hva er den reelle besparelsen på å nedlegge sykehjemmet, undret hun?
Dramatisk
- Jeg skjønner ikke hvorfor nedskjæringer i Bodø kommune skal gå dramatisk utover oss. Det var en enorm dag i bygda da sykehjemmet ble åpnet i 1980. Noe av lovnadene da Skjerstad kommune slo seg sammen med Bodø kommune i 2005, var at skoler og sykehjem ikke skulle røres.
- Å legge ned sykehjemmet. Der går grensen. Det er utenkelig, slo medlem i kommunedelsutvalget og leder av brukerrådet ved sykehjemmet, Gjermund Gryt fast, til taktfast applaus fra folkemøtet.
- Ikke riktig
- Jeg reagerer på utredningen og påstandene i den. Antall personer som trenger sykehjemsplass i fremtiden er ikke riktig, og det er ikke utredet hvilke negative konsekvenser en nedleggelse vil få. Dermed kan ikke politikerne ta en beslutning på riktig grunnlag, slo Gjermund Gryt fast.
Redusert drift
Bodø kommune skal redusere driften innen helse og omsorg med 167 millioner kroner innen utgangen av 2024. I tillegg skal Helse og omsorg redusere driften i perioden 2022-25 med ytterligere 120 millioner kroner som følge av befolnings-iutviklingen. Til sammen 250 millioner kroner.
På folkemøtet i Misvær kom det aldri fram hvor mye Bodø kommune sparer på å legge ned sykehjemmet i Misvær. Dette fordi ingen i Bodø kommune kunne si hva det faktisk vil koste å bygge om sykehjemsplasser til omsorgsboliger. Det er også uklart hva nye stillinger i hjemmetjenesten vil koste.
Smart helse
Representantene fra administrasjonen i Bodø snakket varmt om begrep som «omsorgstrappa» og «smart helse». Det fikk de liten forståelse for på folkemøtet i Misvær.
Torsdag 9. desember skal bystyret i Bodø fatte vedtak i saken om nedleggelse av Furumoen sykehjem
Fra administrasjonen i Bodø kommune var Arne Myrland, Liv Bente Sælø og Marit Nybakk representert på møtet
Poltikerne var representert med Tord Henriksen (H), Anne Marit Haugen (Ap) og Ingrid Lien (Sp) Tillitsvalgt ved Furumoen sykehjem, Mette Schaer, stilte også på folkemøtet.