Saltenposten A/S

Saltenposten

Korona-krisen:

– Stengt grense skaper problemer

UTFORDRING. Bård Larsen skal selge hytten sin i Sverige, men en stengt grense skaper utfordringer.

(FAUSKE/SVERIGE) Riksgrensen til Sverige er stengt har gjort det vanskeligere for Bård Larsen å selge hytten sin i Sverige, men en svak norsk kronekurs er gunstig når oppgjøret er i svenske kroner.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.03.2020 kl 22:48

– Det skaper problemer i forbinelse med visninger at grensen er steng i 14 dager, og kanskje lengre, sier Bård Larsen til Saltenposten.

Mandag ble hytten hans i Ballastviken i Arjeplog kommune lagt ut for salg, men i og med at nordmenn er det største markedet for fritidseiendommer i området - er det problematisk at ingen kan dra på visning.

– De som eventuelt reiser over blir satt i karantene, så megler ser på muligheten for virtuell visning, sier Larsen.

Merker ikke nedgang

En annen mulighet er å skyve visninger fram i tid. Megler Daniel Nyström opplever at markedet fortsatt er godt, til tross for utfordringene.

– Vi har ikke merket noe på markedet foreløpig. Jeg la ut to hytter i Ballastviken og én i Jäckvik mandag, og jeg har allerede blitt kontaktet av to normenn som er interessert i hytta til Bård, sier Nyström.

– Vi merker ikke en nedgang så langt.

Men koronaviruset har endret på hverdagen også i det svenske markedet.

– Vi vil at både kjøpere og meglere skal kunne føle seg trygge på visningre, og har derfor innført nye rutiner i forbindelse med visning, svenske kjøpere er bekymret for smitte. Derfor tar vi oss bedre tid med visninger og slipper bare inn én eller to personer av gangen, forklarer Nyström.

Spesielt

Framover skal han spille inn videoer fra hyttene og husene han skal selge, slik at kjøperne får et godt inntrykk av eiendommene.

– Jeg skal filme og fortelle hva som finnes og hva som er gjort med eiendommene, vi er forberedt, sier Nyström.

Han har solgt eiendom i Arjeplog, hvor de norske kjøperne kjenner på utfordringene med stengt grense.

– Vi har blitt nødt å sende dem papirene i posten for signering, og de har blitt nødt til å alliere seg med bekjente i Sverige for overtakelse av nøkler. Det er en veldig spesiell situasjon, sier Nyström.

Håper på lysglimt

Om stengingen av grensen blir mer langvarig er Nyström spent på hvordan det vil slå ut i markedet. En svekket norsk kronekurs tror han kan føre til en nedgang i antall nordmenn som tar turen over når grensen åpner igjen.

– Antall nordmenn som kommer vil nok minke når det er mindre å tjene på å ta handelen her, sier Nyström.

Også i Sverige er reiselivsnæringen hardt rammet av at folk reiser mindre, og blir det langvarige restriksjoner tror megleren at det vil ramme hardt både Norge og Sverige.

– Det vil bli et hardt slag for hele Norge og Sverige, ikke bare i boligmarkedet. Jeg håper vi snart vil få noen nyheter som gir lys i tunnelen, at folk kan se en mulig sluttdato for denne situasjonen, sier Nyström.

Heldig kurs

For Bård Larsen er svekkelsen av den norske kronen en fordel, fordi hytten selges i svenske kroner. Tirsdag er en norsk krone verdt 93 svenske øre.

– Kursen er veldig gunstig for oss at kronekursen har snudd seg. Det vil være positivt i forbindelse med salget, sier Larsen.

Han er glad for at han ikke selger hytten fordi det er økonomisk nødvendig, fordi han er usikker på hvor fort salget vil skje.

– Om vi gjorde dette for å frigjøre midler eller hadde kjøpt en ny hytte, så hadde det vætr katastrofe. Det har vi heldgivis ikke, men jeg kan se for meg at det er andre som nå selger fordi de enten er blitt, eller er redd for å bli permittert, sier Bård Larsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...