Saltenposten A/S

Saltenposten

Stadig flere damer på jakt

BLIR FLERE OG FLERE. Stadig flere damer tar jegerprøven. Her i fra noen år tilbake da Saltenposten ble med Lise Lorentsen på jakt. Arkivfoto: Helge Simonsen

Tusenvis av jegere er i disse dager på tur ut på jakt i den norske fjellheimen. Stadig flere av dem er kvinner.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

INDRE SALTEN: - Vi er heldigvis i verdenstoppen når det gjelder rekruttering av kvinner til jakt. Jakt har lange tradisjoner i Norge, og aksepten for jakt er avhengig av bred rekruttering fra ulike grupper i samfunnet, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget i en pressemelding til Saltenposten.

Tre av fire

SSBs tall for antallet personer som løser jegeravgiftskort viser at antallet mannlige jegere er stabilt. Blant kvinner er imidlertid økningen de siste fem årene på hele 24 prosent. Tre av ti som tar jegerprøven er nå kvinner.

- Dette er gledelig og viktig. Jeg tror noe av årsaken ligger i at vi har brukt både tid, krefter og penger på å rekruttere kvinner til jakt. Det har virket, sier informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Espen Farstad.

Gjennomsnittsjegeren

Statskogs jegere er i snitt 46 år og har svært lang fartstid i terrenget med et gjennomsnitt på hele 23 jaktår.

Breisjøbergets doktoravhandling fra i fjor viser at jegerutbyttet kan være magert når det kommer til ryper. Sju av ti jegere skyter ikke ei eneste rype i løpet av en jaktdag. Halvparten av alle rypejegerne går faktisk tomhendt gjennom hele jaktsesongen.

20.000 ryper

- Likevel drar jegerne ut på jakt år etter år. Dette viser at norske jegere er ansvarsbevisste friluftsentusiaster som er opptatt av langt mer enn fangstutbytte. Det handler om flotte opplevelser i norsk natur. Det er mye folkehelse i høstjakta, sier Breisjøberget.

Statskog forvalter statens grunn på vegne av fellesskapet og er Norges største tilbyder av jaktopplevelser.

Forventet utbytte der Statskog forvalter jakta er om lag 20 000 ryper i sesongen 2018-2019.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...