Nyhetsstudio
Tips redaksjonen
Skjer det noe du mener vi burde vite om? Ikke nøl med å ta kontakt med oss.
Kraftig økning i matvareprisene
Matvareprisene steg 8,6 prosent de siste tolv månedene. Sjokoladeprisen fikk et kraftig prisbyks og er opp over 30 prosent fra i fjor.
Igjen er det sjokoladeprisene som øker mest i pris og var i mars hele 32,1 prosent dyrere enn i fjor. Det er den høyeste prisveksten noensinne registrert for sjokolade, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
I februar hadde sjokoladeprisene økt med 24,2 prosent på ett år, som da var den sterkeste tolvmånedersveksten i sjokoladepriser målt noensinne.
Mars er andre måned på rad med betydelig økning i tolvmånedersveksten for matvarer – 1 prosentpoeng opp fra februar.
– Fra februar til mars falt prisene på mat og drikke, men de falt mindre enn de gjorde i tilsvarende periode i fjor. Det kan ha sammenheng med at påsken var tidligere i fjor enn den er i år, som gir senere påskekampanjer og færre tilbud i mars i år, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå.
Han forklarer at fordi matprisene faller mindre i mars sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, øker tolvmånedersveksten fra februar til mars.
Mens prisen på påskevarer som lammekjøtt og ferdigmiddager falt, har prisen på blant annet kaffe og poteter steget.
Fastrente på studielån går opp
I mai går fastrenten på studielån noe opp, men den fortsetter å være lavere enn den flytende studielånsrenten.
Fra 1. mai vil fastrenten på studielån være 4,812 prosent for tre års bindingstid, opp 0,047 prosentpoeng.
For fem års bindingstid går fastrenten opp 0,038 prosentpoeng til 4,745 prosent. Fastrenten vil være 4,736 for ti års bindingstid, altså 0,048 prosentpoeng opp.
Den flytende renten som gjelder fra 1. mai, er på 5,156 prosent.
Av de 796.000 personene som betaler ned på studielånet sitt nå, har 781.000 flytende rente.
Om man ønsker å binde studielånsrenten fra 1. mai, kan det gjøres i perioden 10. til 17. april på Lånekassens nettsider.
Rentene i Lånekassen er basert på gjennomsnittet av de fem beste tilbudene om boliglån i markedet. Fra dette snittet trekkes 0,15 prosentpoeng fra, som gir Lånekassens renter.
Tine skrur opp melkeprisen til sommeren
Fra 1. juli blir melk dyrere. Tine varsler at de skal skru opp prisene med 33 øre per liter med kumelk.
Det tar prisen opp fra 6,6 kroner per liter i planlagt gjennomsnittlig engrospris, til 6,93 kroner, skriver Nationen.
Prisøkningen er på 5 prosent.
Tine har fått i oppgave å bestemme prisutviklingen på melk to ganger i halvåret, etter at Stortinget i fjor vedtok at målprisordningen skulle avvikles.
Prisene som fastsettes av Tine får følger både for kundene som betaler, men også i form av betaling til melkebøndene.
Vil forbedre fastlegeordningen
Helseminister Jan Christian Vestre vil justere på finansiering og takster for fastleger for å forbedre ordningen. – Ikke kraftfullt nok, mener sykepleierne.
– Fastlegeordningen er ikke lenger i krise, og vi nærmer oss at alle som ønsker det, får fastlege. Men vi er ikke i mål ennå, sa Vestre (Ap) da han onsdag la fram deler av fastlegereformen.
Reformen består av 13 hovedgrep. Mye handler om finansieringsordninger og takstsystem.
Vestre foreslår å øke andelen som basistilskuddet utgjør i fastlegenes omsetning, og han vil forenkle takstsystemet.
Fastlegene får hver måned et tilskudd for hver pasient de har på listen sin – et basistilskudd. I løpet av de neste tre årene bør dette øke med 10 prosentpoeng, foreslår helseministeren.
Resten av fastlegens omsetning kommer fra egenandel og takstrefusjon, altså tjenester som fastlegen yter, som laboratorieanalyse, småkirurgi, legemiddelgjennomgang og annet.
Vestre sier at omleggingen skal skje gradvis og forsiktig. Målet med omleggingen er at det samsvarer bedre med arbeidsbelastningen på den enkelte leges liste.
Endringen legger også til rette for mer oppgavedeling på fastlegekontorene, ifølge helseministeren.
Norsk Sykepleierforbund savner imidlertid tiltak som går på sterkere involvering av sykepleiere og mer oppgavedeling som kan frigjøre tid for legene. Det åpnes heller ikke for at sykepleiere kan delta mer i konsultasjoner med pasienter, mener forbundsleder Liv Sverresdatter Larsen.
Erfaringer fra kommuner som har ansatt sykepleiere og spesialsykepleiere ved legekontor, viser gode resultater, der pasienter med kroniske lidelser får styrket oppfølging, påpeker hun.
– Vi mener det nå trengs politiske tiltak som understøtter dette arbeidet og gir rom for en mer helhetlig og bærekraftig organisering av helsetjenestene i kommunene, noe vi savner i denne stortingsmeldingen, sier Larsen.
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) er en av Norges største pasientorganisasjoner med over 50.000 medlemmer. Generalsekretær Magne Wang Fredriksen synes det er gledelig å se at det de siste årene er gjort konkrete og nødvendige tiltak for å sikre rekruttering og gi flere innbyggere tilgang til fastlege.
– Dette er helt avgjørende for trygghet, tidlig oppdagelse av sykdom og god oppfølging av pasienter over tid, sier Fredriksen.
– Vi støtter digitalisering av fastlegetjenesten, men det må gjøres på pasientenes premisser. Eldre og kronikere er de som bruker helsetjenesten mest – og også de som står i størst fare for å falle utenfor digitale løsninger. Da må teknologien være et supplement, ikke en barriere. Det er vi bekymret for, sier Fredriksen.
Slik blir torsdagens strømpriser
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,4 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,6 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 0,02 øre høyere enn onsdag og 26,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 14,2 øre per kWh og snittprisen var 11,9 øre.
Maksprisen torsdag på 1,6 øre per kWh er mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 0,09 øre lavere enn onsdag og 28,4 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 19,6 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,2 øre per kWh mellom klokken 10 og 11 på formiddagen og er den laveste i landet.
Telia stenger 2G-nettet fra august
I august begynner Telia nedstengingen av 2G-nettet. Mobiltelefoner og annet utstyr som kun støtter 2G, vil dermed slutte å fungere.
– Nå stenger vi 2G-nettet for å la nyere, sikrere, grønnere og mer allsidig teknologi slippe til. Færre og færre bruker 2G, og med stadig flere tilkoblede enheter i nettet er det helt andre behov og krav i dag enn da 2G ble etablert. Stengingen vil frigjøre frekvensplass slik at 4G- og 5G-nettet blir enda bedre, raskere og når ut til flere, sier leder for infrastruktur Georg Svendsen i Telia Norge.
2G eller GSM er en over 30 år gammel mobilteknologi som i dag i hovedsak brukes til tale og maskin til maskin-kommunikasjon. Telia starter nedstengingen av det eldre mobilnettet i august.
Telias kundebase som har enheter som kun benytter seg av 2G-nettet, har fått eposter, SMSer og brev om nedstengingen de siste årene. Det er nemlig slik at enheter som kun støtter 2G, vil slutte å fungere når nettet skrus av.
– For å ringe må de bytte til en telefon som støtter 4G og/eller 5G. Det gjelder også kunder som har sim-kort som støtter 2G i andre enheter som modemer og IoT-utstyr, sier Svendsen.
Økt bekymring for datakriminalitet blant nordmenn
Nordmenn er mer bekymret for datakriminalitet i dag enn for bare ett år siden, viser en fersk undersøkelse.
– Dessverre er nok denne bekymringen i mange tilfeller berettiget. Stadig flere nordmenn anmelder forhold knyttet til bedrageri og digital kriminalitet, sier administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor Norge i en pressemelding.
Undersøkelsen er gjennomført av Yougov på vegne av Telenor. Fire av ti har svart at de er mer bekymret for digital kriminalitet i dag enn for ett år siden. Bare 3 prosent svarer at de er mindre bekymret.
I løpet av årets første kvartal ble over 515 millioner utrygge nettsider og forsøk på digital kriminalitet stanset. Ifølge Engebretsen er de vanligste formene for nettkriminalitet kjente svindelnettsider, phishing-forsøk og spredning av skadevare.
– Omfanget av digital kriminalitet som rammer nordmenn, er jevnt høyt, sier Engebretsen.
I undersøkelsen svarer 88 prosent at de er klar over at personlig informasjon som deles på nettsider, kan brukes til å svindle dem selv eller deres nærmeste. Engebretsen er fornøyd med at såpass mange er bevisst over dette.
Importerte matvarer blir dyrere igjen
Prisveksten på importerte matvarer falt kraftig i fjor. Nå begynner den å øke igjen.
– På slutten av 2024 og så langt i år har prisstigningen på importerte matvarer tiltatt igjen, og prisene i både februar og mars var omtrent 11 prosent høyere enn de vi målte i tilsvarende måneder i fjor, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå (SSB).
Gjennom stort sett hele 2023 var det høy prisvekst på importerte matvarer, mellom 12 og 22 prosent. I løpet av 2024 falt den igjen ned mot 2 prosent.
Det er fortsatt høy vekst i prisene norske produsenter får for sine varer i utlandet. Norske industrivarer har hatt en prisvekst på 5,9 prosent fra mars i fjor til mars i år.
Kolonnekjøring på Saltfjellet
Vegtrafikksentralen melder om kolonnekjøring på E6 over Saltfjellet onsdag morgen grunnet uvær.
Slik blir strømprisene i morgen
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,6 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 3,8 øre.
Tirsdagens snittpris per kWh er 5,9 øre lavere enn mandag og 29,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 19,3 øre per kWh og snittprisen var 14,8 øre.
Maksprisen tirsdag på 3,8 øre per kWh er mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 15,9 øre lavere enn mandag og 37,8 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 21,7 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting tirsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 1,2 øre per kWh mellom klokken 16 og 17 og er den laveste i landet.
Mest leste artikler:
Delta i debatten
Send oss ditt debattinnlegg, kronikk eller meningsytring. Alle innlegg må signeres med fullt navn og eventuell tittel. Husk å legge ved bilde av deg selv.
Har du tatt noen fine bilder i det siste?
Vi ønsker flere bilder fra våre lesere.