ARTIG. Det er ikke mye sure miner når man får holde på med Micro:Bit. Det kan vi se på disse to i 6. klasse ved Straumen skole, Jennifer Lopes Mohaug og Joakim Strand-Mathisen Foto: Bjørnar A. Pettersen
ARTIG. Det er ikke mye sure miner når man får holde på med Micro:Bit. Det kan vi se på disse to i 6. klasse ved Straumen skole, Jennifer Lopes Mohaug og Joakim Strand-Mathisen

Håpet er at det skal bli et verktøy som blir like normalt for elevene som kalkulator eller PC

(SØRFOLD) Siden nyttår har det vært mye «Bit’er» i hele Sørfold. Da snakker vi om data, teknologi og programmering.

Publisert Sist oppdatert

Micro:Bit, Super:Bit, Bit-Bot er ord som alle kommunens 6. klassinger har fått stifte nærmere kjennskap til.

Plate med muligheter

Og ikke bare 6. klassingene. I Sørfold er det gjort et grep, som i samarbeid med Super:Bit-prosjektet for 6. klassingene, nå har ført til at alle elever fra 5. til 10. klasse, inkludert lærerne, har fått utdelt hver sin digitale enhet – kalt Micro:Bit.

Det er ei plate på fire ganger fem centimeter som inneholder en masse muligheter fra teknologiens verden, så som temperatursensor, knapper, kompass, bluetooth nett for trådløs kommunikasjon med mere.

Vitensenter

Disse små kortene kan så kobles til en masse variert tilleggsutstyr, og fungere som styringsenhet for det som de kobles til, det være seg biler, lys, høyttalere, motorer/servoer og så videre

Det er Nordnorsk vitensenter som i vinter har vært rundt i Salten og delt ut utstyr til 6. klassingene. Astrid Wara, som selv har gått på skole på Straumen som ung, har vært på besøk i flere kommuner. I slutten av februar var turen kommet til å besøke alle skoler i Sørfold.

Lærer programering

Prosjektet er en del av den nasjonale satsinga på programering for elever i grunnskolen. Et prosjekt der vitensentrene, NRK Super, Sparebankstiftelsen og LKK (Lær Kidsa Koding) står bak.

Dette har igjen bakgrunn i at programering nå innføres som en fast del av opplæring i skolen, mye tilknyttet matematikkfaget, men også som et verktøy i for eksempel naturfag og formingsfaget.

Et steg lenger

På landsbasis er det altså 6. klassingene som får besøk og utdelt utstyr fra vitensenterene, men her i Sørfold har vi tatt steget litt lenger slik at alle som går i mellomtrinnet og ungdomstrinnet, skal ha lett tilgang på dette spennende verktøyet.

- Vi hadde noen midler til overs fra tidligere som opprinnelig skulle gått til elevtransport mellom kommunene i Newton-sammenheng, midler tildelt av IRIS-fondet for et par år siden. Men ettersom det nå er blitt vanskelig å reise mellom kommunene, måtte pengene brukes til noe annet fornuftig, og vi falt på at det å gi elevene og lærerne et nyttig programmerings-verktøy, kunne være en tanke, sier Bjørnar Pettersen.

Han er blant annet koordinator for realfagssatsinga i Sørfold.

- Spesiell satsing

Astrid Wara fra Nordnorsk vitensenter forteller at den ekstra satsinga vi gjør her i kommunen, er ganske spesiell.

– Jeg kan ikke huske å ha sett noen kommuner som gjør det sånn som dere her i Sørfold, kunne Wara fortelle da hun var på besøk ved Røsvik skole og møtte elevene i mellomtrinnet der.

Robot-elever

– Dere er ekstra heldige her i Sørfold, poengterte Wara i sin introduksjon før hun begynte opplegget i klassen med å bruke elevene som roboter.

En artig måte å finne ut hva programmering er, ble utført gjennom kommandoer på tavla som elevene skulle utføre. Klapping, sitt ned, reis opp, tramp. Det var sannelig ikke så lett å gjøre alt rett, men en god introduksjon for å vise hvor viktig det er å lære seg å tenke rett når man skal ha en maskin til å gjøre det man vil.

Ekstra utstyr

På morran hadde Wara vært på besøk hos 6. klasse ved Straumen skole, en klasse som kunne fortelle at de hadde programmert en god del fra før. De hadde til og med vært med på FIRST Lego League og jobbet med roboter, programmering og oppgaveløsing.

Lærer Siri Evjenth var en av de lærerne som hadde deltatt på introduksjonskurset for Super:Bit fra vitensenteret, så derigjennom fikk klassen besøk og en stor pakke med ekstra utstyr.

Før påske fikk hver elev fra 5. til 10. klasse i Sørfold utdelt sin Micro:Bit. Håpet er at det skal bli et verktøy som blir like normalt for våre elever som kalkulator eller PC.

Powered by Labrador CMS