BYGDEBESØK. Veronika Ormåsen, Karl Gunnar Strøm, Marlen Rendall Berg, Åslaug Sem-Jacobsen og Svein Eggesvik fikk blant annet en innføring om folkehøgskole-arbeidet hos Han Sylte. - Vi er opptatt av at næringskaping i distriktene, og det er Valnesfjord et godt eksempel på, sier Rendall Berg. Foto: Sylvia Bredal
BYGDEBESØK. Veronika Ormåsen, Karl Gunnar Strøm, Marlen Rendall Berg, Åslaug Sem-Jacobsen og Svein Eggesvik fikk blant annet en innføring om folkehøgskole-arbeidet hos Han Sylte. - Vi er opptatt av at næringskaping i distriktene, og det er Valnesfjord et godt eksempel på, sier Rendall Berg.

Sp-topper spiste gulrotsuppe hos Han Sylte

(VALNESFJORD) Sp fikk høre både om Folkehøgskolen og lokalbedriften Han Sylte, samtidig som de nøt hjemmelaget gulrotsuppe.

Publisert Sist oppdatert

SP- delegasjonen besto av stortingsrepresentant Åslaug Sem-Jacobsen, stortingsrepresentant for Telemark, førstekandidat Svein Eggesvik (Nordland fylke), ordførerkandidat Marlen Rendall Berg, nummer to på lista Karl Gunnar Strøm og nummer fire på lista Veronika Ormåsen. Også Fauna-leder Kristian Amundsen var til stede i begynnelsen av møtet.

Mathilde Winther var klar på at jobbingen for å skaffe 40 millioner i egenkapital til folkehøgskolen pågår for fullt, et spleiselag i Salten, men at de er avhenging av å få en bevilgning på 100 millioner kroner over statsbudsjettet.

Ildsjel-linje

- Hvilke linjer er det denne skolen skal tilby, spurte Åslaug Sem- Jacobsen interessert, og Winther ramset opp friluftsliv, idrett, medmenneske, ildsjel, og e-sport.

Skolen skal ha 75 plasser, og den skal være universielt utformet slik at også ungdom med funksjonsnedsettelser kan gå der og "tøffe seg opp" for videre utdanning. Det er også aktuelt for Nav å kunne sende ungdommer som har falt utenfor utdanningsløp til skolen. Stortingsrepresentanten spurte også om det har vært jobbet opp mot folkehøgskolerådet.

- Ja, det har vi, men så består rådet av rektorer fra de andre folkehøgskolene, og de er klare på at det må ektrabevilgning til for å opprette Sjunkhatten folkehøgskole.

Ribo- og Valnesfjord helsesportsenter og Nasjonalt kompetansesenter for barn og unge med funksjonsnedsettelser kommer til å være gode samarbeidspartnere for skolen.

Fortalte om bygda

I tillegg fikk Winther fortelle om bakgrunnen for bedriften deres i Valnesfjord, samt dette bygdesamfunnet som mange ønsker å flytte til, men som mangler boliger.

- Hvorfor vil folk bo her, spurte Sem-Jacobsen og var også opptatt av hva som er av frivillig arbeid i bygda.

Nærhet til Bodø, grønn bygd og mange innflyttere, gode barnehager og et oppegående nærmiljøutvalg, idrettslag og husflidslag, ble nevnt blant svarene.

Gründer-historien

Mathilde forteller engasjert om utviklingen av bedriften, men også at de opprinnelig kommer i fra Andøya og Bjørnskinn, hvor de startet opp en festival som de holdt gående i tre år, samtidig som de fikk to sønner.

Hun forteller om hvordan gulrot-marmelade-produksjonen ble profesjonalisert og om flyttingen til Valnesfjord. Videre om lokalet og at de skal få omvisning oppe hvor det jobbe med et overnattingstilbud under navnet Heimen. På den omvisningen fikk ikke avisa være med på. I tilegg til gulrotsuppe fikk også besøket smake på de store kanelbollene til Han Sylte.

Sem-Jacobsen skulle forøvrig videre på besøk til barneverntjenesten i Saltdal/Beiarn og så til Beiarn.

Powered by Labrador CMS