KJØKKENKJÆRLIGHET. Valentina Mariotti (28) og Lorenzo Pirra (42) fant hverandre da Lorenzo jobbet som kjøkkensjef på et hotell i Lom, hvor Valentina var på ferie. Nå driver de Arctic Cabins og herfra kommer det ut mange italienske fristelser, også egenproduserte påskeegg i sjokolade.Maria Edvardsen
Produserer italienske fristelser på et kjøkken i Misvær
På et kjøkken i Misværs villmark produseres de lekreste påskefristelser med kjærlighet og nøyaktighet.
Den hvite glasuren på bakken slår sprekker for strålene fra vårsola som treffer den vesle hyttelandsbyen i Vestvatn. Arctic Cabins har gjennom de siste årene hatt ulike eiere. For to år siden overtok et italiensk par stedet. Valentina og Lorenzo Mariotti sitt konsept er å tilby komfort og spa-følelse i villmarka, med en italiensk vri på det hele.
Historien starter noen år tilbake i Jotunheimen. Valentina, en italiensk sykepleierstudent, er på norgesferie og tar inn på et hotell i Lom. På kjøkkenet står den italienske kokken og kjøkkensjefen Lorenzo. Han vet ikke da at han lager et måltid til sin framtidige kone.
De forelsker seg, og finner etter hvert ut at de skal starte noe sammen. De ser annonsen fra Nord-Norge, det lille stedet i utkanten av Misvær. De reiser oppover for et par dager, tenker seg om i to uker, og slår til.
Annonse
Annonse
- Vi ønsket oss et roligere liv, og et eget sted å drive. Lorenzo hadde mye stress i sin jobb. Så fant vi denne plassen som er så fin, sier Valentina.
Annonse
EKTE SAKER. Påskeeggene av sjokolade blir lagd med nøyaktig presisjon både med tanke på temperatur og pynten til slutt.EKTE SAKER. Påskeeggene av sjokolade blir lagd med nøyaktig presisjon både med tanke på temperatur og pynten til slutt.
Det første året jobber Lorenzo fortsatt på hotellet i Lom, mens han pendler til og fra. De kommer først skikkelig i gang på andre året. Det samme året som koronapandemien rammer Italia knallhardt og stenger ned det ene landet etter det andre. Det er en tøff start.
Ikke bare på grunn av covid 19, men også vinteren som glimret med sitt fravær fram til slutten av sesongen. Mange av gjestene som tar inn på Arctic Cabins, er folk som skal stå slalåm i alpinbakken like ved.
Den lille snøen som kom, må kanskje vike for den lune vårsola. Hvis man lytter kan man høre lyden fra vannet fra snøsmeltingen, som samles i små bekker som må ledes ned i hovedelva som renner forbi. Det er stille denne dagen, parets to barn på 3 og 1 1/2 år er i barnehagen. De forventer mer aktivitet når påska setter inn.
Annonse
I dag er det sjokoladeproduksjon som står på planen. For Lorenzo, som kommer fra Piemonte, Italias sjokoladehovedstad, er det en søt drøm som blir virkelig. Samtidig er dette noe paret gjør for å spe på inntektene og overleve vinteren. For å få alt til å gå rundt, jobber Valentina full stilling i hjemmetjenesten i Misvær. Når hun ikke jobber der, jobber hun som vert for gjestene her.
Sprit, munnbind, hansker tas på. Lorenzo måler temperaturen i den flytende sjokoladen. Den må smelte på 45 grader, verken mer eller mindre.
- Det er for å balansere krystallene i sjokoladen, slik at de blir jevnt fordelt utover, forklarer Lorenzo.
TEMPERATUR. For at sjokoladeeggene og konfekten skal få riktig konsistens og utseende må sjokoladen aldri bli for varm - eller kald.TEMPERATUR. For at sjokoladeeggene og konfekten skal få riktig konsistens og utseende må sjokoladen aldri bli for varm - eller kald.
Han heller den flytende sjokoladen utover en plankpolert marmorbenk, før han samler den sammen igjen. Det gjør han flere ganger til temperaturen har blitt 26 grader. Nå skal det lages påskeegg, en italiensk tradisjon.
Sjokoladen renner ned i en tynn stråle og finner veien ned i former med eggfasong. Det overflødige helles tilbake, slik at det kun er et tynt lag igjen, som stivner. Slik blir de tynne eggeskallene til. Valentina fyller eggene med små overraskelser før de to delene støpes sammen.
- Vi må bare være innovative, det er ikke annet å gjøre ANNONSE
- Påskeegg er en typisk tradisjon fra Sør-Europa og Italia. Vi fant ut at vi kunne kombinere en italiensk og norsk påsketradisjon. Det har solgt ganske bra, forteller Lorenzo.
Valentina står klar med pynten som hun plasserer varsomt og presist på de ferdige eggene. Noen egg får blomster, andre får mønster eller struktur i sjokoladen. Så blir de pakket pent inn i cellofan.
Det så ikke veldig lyst ut i vinter med nedstengninger i alle retninger. Når også skibakken måtte holde stengt på grunn av snømangelen, måtte de tenke alternativt.
- Vi må være innovative, det er ikke annet å gjøre, sier kokken Lorenzo.
Tradisjonen med feiring med egg ved påsketider henger fra gammelt av naturlig sammen med at hønene startet med verpingen igjen på denne tida. Det var først da hønene fikk lys og varme i hønsehusene, at de startet å verpe hele året. Generelt er egget et viktig symbol i mange religioner og kulturer, som et tegn på nytt liv, en ny begynnelse.
FINNER LØSNINGER. Det siste året har vært vanskelig for driverne av Arctic Cabins, men Valentina og Lorenzo finner nye muligheter.FINNER LØSNINGER. Det siste året har vært vanskelig for driverne av Arctic Cabins, men Valentina og Lorenzo finner nye muligheter.
Kanskje også for Arctic Cabins, etter en trang start. Paret har investert i stedet ved å oppgradere noen av hyttene med dobbeltsenger, noe som viste seg å være attraktivt. I tillegg har de fått på plass et utendørs boble- bad.
Planene videre
framover er å utvikle spa-konseptet, blant annet ved å lage en natursti hvor gjestene kan gå barbeint. Den italienske menyen har også vært et sikkerstikk. Mat leveres som takeaway nå i koronatid.
Annonse
Nå er vaksiner på vei til folket og paret ser fram til en begivenhetsrik sommer.