Vin fra Rhône. En god Syrah passer godt til høstens viltmiddager og er et trygt valg dersom du er usikker på hva du skal velge. Foto: Shutterstock
Vin fra Rhône. En god Syrah passer godt til høstens viltmiddager og er et trygt valg dersom du er usikker på hva du skal velge.

Vil du gi gjestene en vidunderlig smaksopplevelse i høst?

Tilbehør og tilberedningsmetode har mye å si for vinvalget til det magre viltkjøttet.

Publisert Sist oppdatert

I følge Vinmonopolets hjemmesider er det tilbehør og tilberedningsmetode som har mest å si for vinvalget siden det er overraskende små smaksforskjeller på de ulike dyrene.

Søtt tilbehør

Fløtesauser, søtpotet, bakte rotgrønnsaker og tyttebærsyltetøy er mye brukt som tilbehør til viltmiddagen. Disse matvarene bidrar til å gi retten en smak av sødme.

Hvis du serverer en vilt-rett der sødmefullt tilbehør spiller en av hovedrollene på fatet, er det godt med fyldigere og rikere viner. Sødmen i maten kan nemlig bidra til at vinen kan virke mindre fruktig og litt spinklere.

Viltkjøtt er ofte mørt og har en fin struktur, og da er det ofte godt med viner som har gir en saftig følelse når du får den i munnen, og at den inneholder moderat med tannin.

Vin som passer til sødme

Dersom du foretrekker rødvin kan en Pinot Noir fra USA være saftig og leskende, en rødvin fra Bandol i Frankrike har nok fylde og kraft, og en god Amarone fra Italia kan fremheve det sødmefulle i maten.

Er du derimot mer sugen på en hvitvin så kan en fatlagret Chardonnay være et godt valg som slipper smaken av maten fint til.

Grønt tilbehør

Dersom du serverer grønne grønnsaker til viltet som rosenkål, salat eller brekkbønner så trekker det retten i en lettere retning. Dersom viltretten din domineres av grønnsaker og ferske råvarer kan det være lurt å velge viner med litt ferskere og mer nyansert fruktighet.

Ønsker du å servere rødvin til viltet kan en fruktig og urtepreget Cru fra Beaujolais for eksempel Morgon eller Fleurie være god. Cabernet Franc fra Loire er også en vin som har smak av saftig rødbærsfrukt, med innslag av rotgrønnsaker.

Foretrekker du å servere hvitvin har Gewürztraminer fra Alsace mye smak og gir en fin, fet munnfølelse som tåler smaksrik saus og tilbehør.

Overraskende vin

Det klassiske vintipset til viltmiddagen er en Syrah fra Nord Rhône. Det vil som regel være et godt og sikkert valg. Se etter vin fra Côte-Rôtie eller Cornas.

Ønsker du å overraske gjestene kan du ta et litt mer spenstig valg av vin til maten.

En helt super vin til vilt er oransjevin, det vil si en hvitvin laget på rødvinsmetode. Se spesielt etter de vinene som har hatt lang skallkontakt.

Aromaene i oransjeviner har en dybde som strekker seg fra de høye topptonene av blomster og balsam via moden frukt og helt ned til dype aromaer som for eksempel nøtter og krydder.

Alkoholfritt

Dersom man ønsker å servere alkoholfri drikke til maten finnes det flere gode alkoholfrie rødviner å velge mellom. Ønsker du å overraske så er eplemost med solbær nydelig til vilt.

Plankebiff av elg med forførende blåbærsaus

Anbefalt vin: Valpolicella Ripasso

Antall porsjoner 4

SMAKS-EKSPLOSJON. Elgkjøtt kan brukes på så mange måter, og denne retten er perfekt dersom du vil imponere gjestene. Foto: Lise Berntzen
SMAKS-EKSPLOSJON. Elgkjøtt kan brukes på så mange måter, og denne retten er perfekt dersom du vil imponere gjestene.

Ingredienser:
800 g ytrefilet av elg, skåret i biffer
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss margarin til steking

Fremgangsmåte plankebiff:
1. Krydre elgbiffene og brun dem pent på begge sider i stekepanne.
2. Legg biffene over på en trefjøl (Denne må ligge i vann i minst to timer før du setter den i ovnen) og sett dem inn i ovnen på 200 °C i 8 minutter.
3. La biffene hvile i 8 minutter på benken under aluminiumsfolie, da er biffene medium stekt.

Ingredienser til saus:
2 dl blåbær
1 dl rødvin
0,5 dl balsamico eddik
2 ss sukker
2 ss viltfond
50 gram smør

Fremgangsmåte saus:
1. Hell blåbær, rødvin, balsamico eddik, sukker og viltkraft i en kjele. Kok opp og la det koke i cirka 15 minutter.
2. Bruk en visp til å knuse blåbærene før du siler av sausen og har den tilbake i kjelen igjen.
3. Kok i et par minutter på lav varme før du tar kjelen av varmen og rører inn smøret.

Retten serveres gjerne med fløtepoteter, kokte grønnsaker og smørstekt søtpotet, sistnevnte er en uslåelig vinner sammen med viltkjøtt.

Slik lager du smørstekt søtpotet:
Vask og del søtpoteten i terninger. Stek søtpoteten i smør på middels varme sammen med litt salt.
Øs smøret over poteten konstant, slik at den blir lett brunet overalt (cirka 10–15 minutter). Den skal bli myk med en liten kjerne i midten.

Powered by Labrador CMS