VARMT. Solveig Strøm og Øyvind Lohn peker og forteller, mens sola er på tur ned bak Storflåget, etter å ha velsignet området med nærmere 30 varmegrader. Alle foto: Jan Håkonsen
VARMT. Solveig Strøm og Øyvind Lohn peker og forteller, mens sola er på tur ned bak Storflåget, etter å ha velsignet området med nærmere 30 varmegrader. Alle foto: Jan HåkonsenGOD PLASS. Arealet rundt prestegården er et godt egnet område for parsellhager.VARMT. Solveig Strøm og Øyvind Lohn peker og forteller, mens sola er på tur ned bak Storflåget, etter å ha velsignet området med nærmere 30 varmegrader. Alle foto: Jan HåkonsenSJEFEN PÅ PRESTEGÅRDEN. Sognepresten, Sven Becker er på ferie, men i bakgrunnen gir hanen i hønsegården klar beskjed om at han følger med på hva som foregår på gården.

Blomstrer i fellesskap:

Soknepresten, Sparebanken og smørblide hobbygartnere

I 2022 startet prosjektet «Fra jord til bord». Sogneprest Sven Becker så potensialet rundt prestegården, og snart ble Saltdal Parsellhagelag stiftet.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det hele startet i 2022, gjennom prosjektet «Fra jord til bord», et prosjekt eid av Agro Saltdal.

Målsetningen var å skape større forståelse for verdiskapningen landbruket har i samfunnet. Det var også ønskelig å fremme «det urbane landbruk», altså bevissthet og kunnskap om å dyrke sin egen mat.

Sogneprest Sven Becker kom tidlig inn i prosessen, og så på arealet rundt prestegården som et egnet område for parsellhager.

GOD PLASS. Arealet rundt prestegården er et godt egnet område for parsellhager.
GOD PLASS. Arealet rundt prestegården er et godt egnet område for parsellhager.

Flere er aktive

Den 29. november i 2023, ble Saltdal Parsellhagelag stiftet, og registrert i Brønnøysund- og Frivillighetsregistret. Omtrent 2 mål sør om Prestegården er tatt i bruk, både til fellesområde og til egne parsellhager for medlemmene i laget.

I dag er det Solveig Strøm som er leder for parsellhagelaget.

- Vi har nå ca. 12 stykker som er aktive med sine parsellhager i området rundt Prestegården, og som deltar i arbeidet med fellesområdet, hvor vi dyrker gulrøtter og poteter, sier Solveig Strøm.

VARMT. Solveig Strøm og Øyvind Lohn peker og forteller, mens sola er på tur ned bak Storflåget, etter å ha velsignet området med nærmere 30 varmegrader. Alle foto: Jan Håkonsen
VARMT. Solveig Strøm og Øyvind Lohn peker og forteller, mens sola er på tur ned bak Storflåget, etter å ha velsignet området med nærmere 30 varmegrader. Alle foto: Jan Håkonsen

Synlig engasjement

Hun og Øyvind Lohn peker og forteller, mens sola er på tur ned bak Storflåget, etter å ha velsignet området med nærmere 30 varmegrader.

Det er ikke tvil om at parsellhagene lengter desperat etter vann. Det blir ekstra varmt i skråningen ned mot Fiskvågvannet når sola står på en hel dag.

- De fleste er amatører på dette, men noen kan litt mer, og vi lærer av hverandre. Det er jo det som er det fine og sosiale med parsellhagedrift, forteller de, mens de viser rundt i området, stolte over hva de har fått til.

Presten og Sparebanken

Sognepresten, Sven Becker er på ferie, men i bakgrunnen gir hanen i hønsegården klar beskjed om at han følger med på hva som foregår på gården.

- Lyden gir en ekstra følelse av å være en part i det «urbane landbruk», som var en viktig intensjon når det hele begynte for et par år siden.

- Vi har fått verdifull støtte fra Sparebankstiftelsen til å gjennomføre de planene vi har for dette året. Hele 30.000 kroner fikk vi innvilget, både til studieturer til andre parsellhager i regionen og til innkjøp av felles utstyr, forteller Solveig Strøm, tydelig takknemlig for de muligheter dette gir.

SJEFEN PÅ PRESTEGÅRDEN. Sognepresten, Sven Becker er på ferie, men i bakgrunnen gir hanen i hønsegården klar beskjed om at han følger med på hva som foregår på gården.
SJEFEN PÅ PRESTEGÅRDEN. Sognepresten, Sven Becker er på ferie, men i bakgrunnen gir hanen i hønsegården klar beskjed om at han følger med på hva som foregår på gården.

Potetmangel i Norge

I år har mange i Norge fått oppleve mangel av poteter i varehandelen.

- Det har kanskje åpnet øynene på noen og enhver, at ikke alt er like selvfølgelig som vi har blitt vant med gjennom mange år.

- Både vi voksne og ikke minst barna har godt av å lære å dyrke egne matvarer. Her har vi tilgang til god matjord og vi lærer mens vi holder på. Andre klasse på barneskolen har også fått tildelt et område som de kan boltre seg på, informerer Solveig og Øyvind om, og peker nedover bakken.

Planer for fremtiden

Parsellhagelaget har mange planer fremover. De ønsker å få til et felles sitteområde, hvor de kan ha samtaler og sosiale treff mens de holder på med parsellhagene. De har også planer om felles innkjøp av frø.

- Men vi tar det litt etter hvert, forteller de og legger raskt til:

- Nå ønsker vi oss mest av alt flere medlemmer i Parsellhagelaget. Og de legger til at det koster bare noen få kroner i året å være medlem, og bare kr 200 kroner for å leie parsellhagen som blir tildelt.

- Det er selvsagt en god del arbeid med opparbeidelse, såing og luking gjennom vår og sommer, men det er også god trening og veldig sosialt. Så får man så mye mer igjen når vi kan høste våre egne grønnsaker og poteter, avslutter de, før de går i gang med vanning og den evige kampen mot ugresset.

Powered by Labrador CMS