MØTTE FAGFORENINGEN. Ordførerne Marlen Rendall Berg (t.h.) og Kolbjørn Mathisen, møtte lederen i Industri Energi i Norge, Frode Alfheim og hans rådgiver Gry Haugsbakken da de besøkte Elkem Salten tidligere i høst. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
MØTTE FAGFORENINGEN. Ordførerne Marlen Rendall Berg (t.h.) og Kolbjørn Mathisen, møtte lederen i Industri Energi i Norge, Frode Alfheim og hans rådgiver Gry Haugsbakken da de besøkte Elkem Salten tidligere i høst.

Snur i gigant-avgift for industrien

Regjeringen kommer Industri Energi i møte om CO2-kompensasjonsordningen

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Industri Energi har fått et betydelig gjennomslag i statsbudsjettet: Regjeringen reduserer kuttet i CO2-kompensasjonsordningen med en halv milliard og forplikter seg samtidig til å gjøre ordningen stabil og langsiktig.

– Sammen med Norsk Industri reagerte vi kraftig på regjeringens kuttforslag i CO2-kompensasjonsordningen. Vi mobiliserte umiddelbart og det har nå gitt oss tellende resultater som vil bidra til å trygge norske industriarbeidsplasser, sier forbundsleder Frode Alfheim.

– Sammen med Norsk Industri utarbeidet vi et forslag som handlet om å redusere kuttet med en klimakobling til midlene som ble foreslått kuttet. Det betyr at industriselskapene nå kan få ut ekstra midler ved å gjennomføre klimatiltak. Det skapte en vinn-vinn-situasjon som nå har blitt lyttet til, sier han.

Det blåste opp til full storm da regjeringen tidligere i høst la frem et forslag til statsbudsjett som ville kutte stort i CO2-kompensasjonsordningen. Dette skjedde for andre året på rad og har ført til at industriselskapene frykter for at rammevilkårene i Norge ikke lengre er stabile.

Industri Energi og Norsk Industri reagerte sterkt og mobiliserte for fullt. Saken har vakt et enormt engasjement blant medlemmer og tillitsvalgte, som har jobbet utrettelig for å få regjeringen til å snu. Dette arbeidet fører nå til et betydelig gjennomslag i det endelige statsbudsjettet som regjeringen har fremforhandlet med SV:

• Regjeringen forplikter seg til å legge tilbake en halv milliard kroner i CO2-kompensasjonsordningen gjennom revidert statsbudsjett til våren.

• Regjeringen forplikter seg til at innen det reviderte statsbudsjettet vedtas, skal det fremforhandles en enighet med industrien om en langsiktig og stabil ordning. Industri Energi vil være sentrale i dette arbeidet og skal jobbe hardt for å få et best mulig resultat.

– En halv milliard er veldig mye penger å få flyttet gjennom slike budsjettforhandlinger. Vi er på ingen måte i mål, men vi anerkjenner at regjeringen har lyttet til bekymringene og innspillene våre, sier Alfheim.

– Forpliktelsen om å lande en langsiktig og stabil løsning er veldig viktig. Vissheten om at Norge er et land med stabile rammevilkår må aldri undervurderes. Sånn som vi har hatt det i høst med at det plutselig faller ned en gigantregning fra intet er uakseptabel. Sånn kan vi ikke holde på, slår han fast.

Powered by Labrador CMS