FRAMTIDSTRO. Dette er gjengen som drar i trådene for å hente fram optimisme og gode ideer for Valnesfjords framtid. Fra venstre Marianne Haugane Andersen, Gunn Helene Joakimsen, Kay Espen Pettersen, Melanie Merz og Herdis Kyed. Foto: Maria Edvardsen
FRAMTIDSTRO. Dette er gjengen som drar i trådene for å hente fram optimisme og gode ideer for Valnesfjords framtid. Fra venstre Marianne Haugane Andersen, Gunn Helene Joakimsen, Kay Espen Pettersen, Melanie Merz og Herdis Kyed.

Snakket om framtidens Valnesfjord: - Vi må ta tak i den positive energien nå og bruke den til noe

Rundt 30 personer deltok på framtids-workshop i Valnesfjord, for å finne ut hva de ønsker for bygda som allerede er i sterk utvikling.

Publisert Sist oppdatert

VALNESFJORD: Det var nærmiljøutvalget i bygda som hadde trommet sammen til et idémøte, eller en workshop, som de har kalt det, om Valnesfjords framtid. Rundt 30 personer kom på møtet på Fellesheimen lørdag, som ble åpnet av ordfører Marlen Rendall Berg.

- Det ble en suksess, sier leder for nærmiljøutvalget, Melanie Merz, som syns arrangementet har gått på skinner.

Skape endring

Til workshopen, som er et samarbeid med Senter for økologisk økonomi og etikk ved Nord Universitet hadde de invitert professor Ove D. Jakobsen og førsteamanuensis Vivi Storsletten. De har begge gjennomført lignende workshops i andre kommuner i Nordland.

Temaet var utopi, om å skape endring, bedre liv og et mer levende sted.

– Vi har erfart at denne måten å jobbe på forsterker både engasjement, pågangsmot og optimisme. men det er avgjørende at ideene som springer ut av dialogen, følges opp av handling, uttaler Jakobsen.

Felles verdier

Folk satt rundt bordene og snakket om hva de liker som fins i bygda allerede. Og de la fram ideer og ønsker for et framtidig Valnesfjord.

– Vi var mange som skulle bli enige om en felles retning, men det gikk overraskende fort å komme fram til felles verdier, sier Merz.

Inkludering, entreprenørskap, nærhet til naturen, til Bodø og Fauske med sine fasiliteter, møteplasser, lokal produksjon og ikke minst trygghet var temaer som ble brakt fram.

Utålmodige

– Vi skulle ikke tenke på hvordan vi tror framtida blir, men hvordan vi ønsker at den skal bli, forklarer Merz, som kunne merke den sterke optimismen og iveren.

– Folk var utålmodige etter å sette i gang. Vi må ta tak i den energien som er så positiv og få den kanalisert, mener hun bestemt.
– Er det noe som jobbes med konkret allerede?

– Mulighetene for felles matproduksjon, vi jobber med det nå og undersøker om det er parsellhager eller andelslandbruk som er mest interessant.

Mye på blokka

Videre jobbes det med turstier som Hjerteløypa, som skal videreutvikles og få nye hjerter. Trafikksikkerhet, videreutvikling av Løkås-åsen, bredbånd og digital infrastruktur er andre saker.

Ei russegruppe fra Fauske videregående sto for serveringa, men bygdeungdommen dukket ikke opp på workshopen, noe nærmiljøutvalget syns er synd.

– Det var folk fra 30-årene og opp. Men ungdommen er framtida, så hvorfor var de ikke med? spør Merz.

Gratis møteplasser

– Hva ønsker dere selv for bygda?

– At man kan bli flinkere å besøke hverandre, stikke innom som man gjorde før. Men hva skal til for å få til det? spør Gunn Helene Joakimsen.

– Da må man jobbe mindre, alle sammen, tror Melanie Merz.

Hun ønsker seg møteplasser hvor man ikke må betale for å oppholde seg, mens Kay Espen Pettersen ønsker seg flere leiligheter sentralt.

De forteller at de er en optimistisk gjeng som trives godt i lag.

– Vi er veldig forskjellige, og det er nettopp det som funker bra, tror de.

Powered by Labrador CMS