RADIOKONTAKT. Her får Saltdal-speideren Mia Tjønn innføring i hvordan hun kan få kontakt med andre over radiosambandet. Tor Håkon Bjørnli i NRRL Sambandstjenesten forklarer. Foto: Ronald Jacobsen
RADIOKONTAKT. Her får Saltdal-speideren Mia Tjønn innføring i hvordan hun kan få kontakt med andre over radiosambandet. Tor Håkon Bjørnli i NRRL Sambandstjenesten forklarer.

Snakket med andre speidere over radio

(FAUSKE) Over 70 speidere var samlet på Finneid sist helg for å snakke med andre speidere over radio eller internett.

Publisert Sist oppdatert

JOTA/JOTI

JOTA-JOTI samler hvert år nesten en og en halv million speidere over hele verden. Deltakerne kommer fra mer enn 150 forskjellige land.

JOTA - Jamboree On The Air. Her snakker speiderne sammen over radiosendere på kortbølgenettet. Speidergruppene samarbeider med radioamatører.

JOTI - Jamboree On The Internet, handler om å kommunisere over internett. Da benytter de ulik teknologi som sosiale medier, radio, webcam eller TV-sendinger.

En gang i året deltar speidere over hele verden på arrangementet JOTA/JOTI, der de får kontakt med likesinnede i andre land. I år var 175 land med på det.

- Man får bruke radio eller internett til å kommunisere med andre speidere rundt i verden, forklarer Bjørn Tore Måseide (15), en av Fauske-speiderne.

Sosialt og koselig

I tillegg til å få kontakt med speidere andre steder i landet eller i verden, er samlingen en mulighet til å være sosial der og da.

- Det er koselig å være her og veldig sosialt. Det er mulig å bli kjent med folk, og vi spiller og prater. Vi spiller også en del spill på internett, der vi chatter med folk andre steder, sier Bjørn Tore.

Ung veteran

Arn William Thoresen (9) har vært med på JOTA/JOTI helt siden han var liten, fordi faren er en av speiderlederne.

- Det er gøy å være med. Vi gjør mye forskjellig her, sier han.

For Ariel Adelen Høgseth Lien (9) er det første gang hun er med på arrangementet, og hun trives også.

Kontakt over radio

I et av rommene sitter en gjeng radioamatører som hjelper speiderne med å få kontakt med andre speidere over radiosambandet.

- Vi får inn flere andre som prater, men det er vanskelig å snakke med dem fordi forholdene er for dårlige. Det bruker å bli bedre når sola går ned, forklarer Tor Håkon Bjørnli.

Målet er å nå noen i utlandet, men når Saltenposten er innom lørdag ettermiddag har de foreløpig bare snakket med speidere i Saltstraumen, Tromsø og Trondheim.

Ulike aktiviteter

Rundt omkring på Finneid-skolen er det både barn, ungdom og voksne som prater sammen, er opptatt med noe på datamaskiner, nettbrett eller telefon. I gymsalen ligger underlag og soveposer klar for natta, og fra kjøkkenet lukter det deilig lammelår.

- Vi voksne står for maten denne gangen, og vi har til og med fått sponset egg fra Tørresvik gård, forteller Ann-Tove Lorentzen, gruppeleder for Fauske-speiderne.

De er glade for at de får bruke skolelokalene til arrangementet.

- Det er veldig greit å være her. Innimellom er vi ute og går tur, har bål eller andre aktiviteter. Det er også mulig for speiderne å ta ferdighetsmerker, sier hun.

Stadig flere med

75 var påmeldt til arrangementet med stort og smått.

- Det ser ut til at det vokser og blir stadig flere med, sier Johan Hals Jørgensen.

Han er gruppeleder i Rognan FSK Speidergruppe, og har til stede sammen med speidere derfra.

Powered by Labrador CMS