Lørdag 17. august kan du være med på slåttedag nedenfor nasjonalparksenteret på Storjord. Foto: Nordland nasjonalparksenter
Lørdag 17. august kan du være med på slåttedag nedenfor nasjonalparksenteret på Storjord.

Slåttedag på gammelt vis

Lørdag kan du være med slåttedag ved nasjonalparksenteret, der hesten skal dra slåmaskinen.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Lørdag 17. august arrangerer Nordland nasjonalparksenter og Besøkssenter nasjonalpark Nordland slåttedag på Roparneset like ved senteret.

- I Blomsterengas tegn arrangerer vi slåttedag på Roparneset for hele familien. Vi kommer til å bruke hest i samarbeid med Engan gård og Jorunn Etterlid. Vi bruker ljå, og setter hesjepåler med assistanse fra blant annet hesjekarene Tor Kristensen og Øystein Ingvaldsen - som virkelig kan det, skriver de i en pressemelding.

Det vil også bli samtale med de samme hesjekarene Kristensen og Ingvaldsen, under ledelse av Ronald Nystad-Rusaanes. De vil fortelle om hvordan det var på slåttemarka i gamledager.

Fylkesmannen i Nordland har bidratt med prosjektmidler til tiltaket, og for øvrig er det Nordland nasjonalparksenter som er arenaen for denne dagen. Både inne på sentret, auditoriet, på tunet, Storjordstua og Roparneset.

Det blir servering av rømmegrøt med spekemat til alle som deltar. Bålkaffe og saft serveres hele dagen. Hele arrangementet er gratis.

Programmet er som følger:

10:00
Dørene åpner til Nordland nasjonalparksenter

10:30 - Auditoriet
Velkommen til slåttedag ved Kari Nystad-Rusaanes

10:45 - Auditoriet
Samtale med slåttekarene Tor Kristensen og Øystein Ingvaldsen.
De vil fortelle om hvordan det var på slåttemarken i gamle dager.
Ledet av Ronald Nystad-Rusaanes

11:00–15:00 - Roparneset
Vi går ned til Roparneset og ser på når Ann-Kristin Engan fra Engan gård og Jorunn Etterlid slår med hest. Alle deltar når vi setter opp hesjene med staurbæring, raking og selve hesjingen. Tor Kristensen og Øystein Ingvaldsen assisterer. Ta med egen rive.

Lær å slå med ljå. Hvordan slipe ljåen? Ved Alf Storjord.
Høyet som slås med ljå skal pakkes i sekker, og tørkes. Frøene fra disse skal senere sås på blomsterengen som er anlagt ved nasjonalparksenteret.

13:00 - Storjordstua
Rømmegrøt og spekemat serveres til alle som deltar i arbeidet. Ved Graddis fjellstue

Powered by Labrador CMS