SULITJELMA: Det har vært debattert heftig i sosiale medier, etter at Mona Mosti og Fjellfarer forrige fredag la ut et hjertesukk. Nypreparerte skiløyper var blitt nedkjørt av en snøskuter med sluffe.
Ikke imot skuter
- Jeg tror noen oppfatter at vi er skuterfiendtlig, men det er vi definitivt ikke. Jeg syns det er flott at det er så mange som ønsker å være i Sulisfjellet. Det er plass nok til alle, sier Mona Mosti.
Hun får støtte av Sulitjelma skuterklubb.
- Vi er enig i at det ikke skal forekomme at noen ødelegger sporene. Vi tar avstand fra det, men det er bare føreren av snøskuteren som kan svar på om det var en bevisst handling i dette tilfellet, sier klubbens leder, John Gunnar Olsen.
Godt tilbud
Olsen håper at det ikke var gjort med overlegg.
- Jeg håper det ikke var med vilje, det er trasig og trist om det er tilfellet, sier Olsen.
Han understreker at folk i Salten har veldig gode muligheter for å ferdes med snøskuter i Sulisfjellet.
- Vi har kjempemuligheter for skuterkjøring i Sulis, blant annet med skuterløypa fra Skihytta til Sverige. Alle kan benytte seg av den, og alle som har over 2,5 kilometer til hytta og har søkt om løyve, kan kjøre dit, sier Olsen.
Enkle regler
Olsen påpeker at du må kjøre langt, om du skal finne tilsvarende.
- Skal du ha like gode muligheter må du så langt sør som Rana, eller nordover til Bardufoss, sier Olsen.
Det er i utgangspunktet enkle regler som gjelder for kjøring langs løypa på Såkiveien. Snøskutere skal kjøre til venstre, og skiløpere skal holde til høyre.
- Snøskuterkjørere har ikke bare lov, men skal bruke traseen langs Såkiveien hvis de har fått henvist denne traseen når de fikk løyve fra Fauske kommune når de skal innover fjellet og det syns vi er bra, sier Mosti.
Greit å krysse
Riktignok kan det av og til være steder, der det ikke er bredt nok for begge deler, selv om Fjellfarer i utgangspunktet prøver å lage plass til begge.
- Noen ganger må man borti løypa med skuteren eller krysse løypa, og det er helt greit. De fleste oppfører seg bra, sier Mosti.
Uglesett
Eirik Godtfredsen kjører tråkkemaskinen for Fjellfarer i fjellet mange timer i året, og han mener det i all hovedsak er fantastiske forhold og god stemning i fjellheimen.
Noen fåtall ganger per sesong opplever han at løypene får gjennomgå fra skutere. Mona Mosti bekrefter dette. Hun har samme oppfatning.
- Det er lite mindretall som ødelegger, men det går utover alle, blant annet fordi de som oppfører seg kan føle seg uglesett, sier Godtfredsen.
Ivrig på ski
Han har selv blitt ivrig på ski etter at han begynte å kjøre spor, og har investert i nye ski. Men heller ikke alle på ski oppfører seg bra.
- Vi har eksempler på skiløpere som ikke oppfører seg, og for eksempel hytter med stavene. Men 98,8 prosent av tiden er det veldig bra, sier Godtfredsen.
Økt aktivitet
Både Fjellfarer og Sulitjelma snøskuterklubb opplever en stor økning av tilreisende om vinteren.
- Det har vært en eksplosjon i bruken av Sulisfjellet, og det kommer som et resultat av at det har vært satset på å gjøre det til en vinterdestinasjon, sier John Gunnar Olsen.
Det nyter klubben godt av, mener han.
- Den økte aktiviteten gir skuterløypene høyere prioritet, som gjør at vi kan holde oppe kvaliteten på løypene, sier Olsen.
Snøskuterklubben kjører blant annet opp og merker løypene til Såkivannet og Kjellvatnet.
For klubben er det ikke et ønske om et stort antall nye løyper.
- Vi ønsker ikke løyper overalt, men vi jobber for at det skal bli enklere prosesser for å få lov å kjøre skuter til hytta, sier Olsen.
Ikke et uhell
Hytteforeningens leder Ari Tollånes, opplever at det for det meste går fint for seg innover fjellet. Han mener at det lange strekket det skal ha blitt kjørt i løypen sist helg, tyder på at det ikke var et uhell.
- Da er det totalt unødvendig skadeverk, dessverre er det tullinger i alle leire, sier Tollånes.
Han får ingen tilbakemelding fra foreningens medlemmer, om at det ikke er plass til alle i fjellet. Selv om det til tider er noe fullt på parkeringsplassene, opplever ikke Tollånes det som et kritisk problem.
- Med økt bruk må vi se økt tilrettelegging i form av parkering og andre fasiliteter, sier Tollånes.
Fra tid til annen opplever han at flere skiløpere og skutere møter hverandre samtidig, men også det går.
- Jeg er relativt ofte på fjellet og i all hovedsak går det fint, og folk viser hensyn, sier han.
Selv om det er god plass på fjellet, stiller ikke hytteforeningens leder seg negativ til å diskutere endringer.
- Man diskuterer mulighet for å legge om løyper, for at skifolk skal få enda mer fred. Men per nå er det veldig gode forhold både for hyttefolk, skifolk og skuterfolk, konkluderer Tollånes.
Bare begynnelsen
John Gunnar Olsen tror den gode trenden som har vært de siste årene med tanke på aktivitet, bare vil bli forsterket. Selv har han fulgt utvikling fra foreldrene startet Sulitjelma turistsenter i 1986.
- Vi er nok bare i begynnelsen av utviklingen for Sulisfjellet, sier Olsen, som blant annet tror at også flere syklister vil finne veien også på vinterstid.
Han mener det er rom både for dem som vil gå tur alene i en uke, de som vil trene på ski, hundekjørere og skuterfolket. Oppskriften for at det skal gå bra er enkel.
- Vi må klare å oppføre oss skikkelig.
I Fjellfarer starter nå jobben med å få blant annet Fauske kommune på banen, for å sikre søppelhåndtering og toaletter.
Og hun har et godt tips til de som opplever at det er dårlig plass ved Skihytta.
- Vi kan anbefale å starte turen fra parkeringsplassene før man kommer til bebyggelsen på Jakobsbakken. Da unngår man de første kilometerne av felles løypetrase, og det er enklere med parkering.