LOMI. Lomi kraftverk er en av kraftverkene som sørger for at SKS produserer fornybar energi til nærmere 50.000 mennesker Foto: Rune Mattson
LOMI. Lomi kraftverk er en av kraftverkene som sørger for at SKS produserer fornybar energi til nærmere 50.000 mennesker

SKS blir med på VM i fornybar energi

(SALTEN) Salten Kraftsamband oppfordrer alle i Salten-regionen til å bli medpå landslaget.

Publisert Sist oppdatert

Fornybarnæringen i Norge mener klima-omstillingen går for sakte, og
lanserer derfor «VM i fornybar energi» med fotballproff Ada Hegerberg i
front.

– Trenger hjelp

– Mer bruk av fornybar energi er avgjørende for å nå klimamålene. Vi jobber for at Norge skal bli verdens første samfunn som kun går på fornybar energi.
Foreløpig er vi bare halvveis, og derfor trenger vi hjelp fra hele befolkningen,
sier Liina Veerme, konsernsjef i SKS og styremedlem i Energi Norge.

Mer vannkraft

SKS er i full gang med utbygging av mer vannkraft med kraftverkene
Breivikelva i Beiarn, samt Smibelg og Storåvatn på Helgeland. I tillegg har SKS de seneste årene realisert kraftverkene Storelvvatn, Steinåga og Govddesåga i Salten-regionen.

Samtidig har selskapet modernisert og oppgradert eldre vannkraftverk på Oldereid i Bodø kommune, samt Sjøfossen i Gildeskål kommune. I sum tilfører utbyggingen og modernisering mer fornybar energi tilsvarende det årlige strømforbruket til nærmere 50 000 mennesker.

Landslag

Det totale bidraget av ren vannkraft fra SKS utgjør det årlige
strømforbruket til vel 110.000 husstander fra konsernets 21 vannkraftverk.

– SKS og en samlet fornybarnæring vil bygge et landslag med både vanlige folk, bedrifter og politikere som jobber for en fornybar fremtid. Alle inviteres til å ta en uhøytidelig test på kampanjesiden fornybarvm.no hvor de også finner tips for en mer klimavennlig hverdag, forteller Veerme.

Internasjonal konkurranse

Ifølge en fersk utgave av Energi Norge-rapporten Fornybarometeret, kommer 51 prosent av energibruken i Norge fra fornybare kilder. Nå jobbes det også med å samle inn tilsvarende tall for andre land, slik at mesterskapet får en slags «FIFA-ranking» for fornybar energi.

– Vi trenger internasjonalt samarbeid og konkurranse for å løse
klimaproblemet. Derfor utfordrer vi resten av verden til å bli med i VM og vise frem sine beste spillere og løsninger, sier administrerende direktør Knut Kroepelien i Energi Norge, som står bak kampanjen.

Engasjert frontfigur

Fotballproff Ada Hegerberg, som ble kåret til verdens beste fotballspiller i 2018, er frontfigur i kampanjen. Hun kommer selv fra Sunndalsøra i Møre og
Romsdal hvor fornybar energi – og særlig vannkraften – har vært viktig for industri og arbeidsplasser i over et halvt hundre år.

– Jeg har alltid vært fascinert av hvordan vi bruker fjellene og fossene våre til å skape grønn og fornybar energi, og hvordan dette har bidratt til utvikling
over hele landet.

- Mye å lære

Mulighetene og potensialet som ligger i fornybar energi er ubegrensede. Hvis vi kan utnytte dette for at verden skal bli et bedre sted å bo, så vil jeg bidra til
det, sier Hegerberg.

Hegerberg mener vi har mye å lære av både idrettsprofiler og lags evne til å nå målene de har satt seg – selv om det kan virke veldig langt fram.

– Man kan lære mye av idretten når det gjelder lagånd, standhaftighet og det å klare å nå våre største drømmer og mål – uansett hvor vanskelig veien dit
kan virke, sier hun.

- Alle må med

Hun mener at en bærekraftig framtid er vår generasjons viktigste mål. Hun ønsker å være en del av dette laget og oppfordrer alle til å bli med i kampen.

- Fornybarnæringens initiativ inspirerer oss til å konkurrere og kjempe på alle nivåer, og det er det jeg liker med denne kampanjen, sier Hegerberg.

Powered by Labrador CMS