PROSJEKT. Bengt Arne Sundsfjord skriver historien om de første 75 årene i Saltdalkameratene, en klubb som har betydd mye for han selv og som de aller fleste saltdalinger har et forhold til. Foto: Helge Simonsen
PROSJEKT. Bengt Arne Sundsfjord skriver historien om de første 75 årene i Saltdalkameratene, en klubb som har betydd mye for han selv og som de aller fleste saltdalinger har et forhold til.

Skriver FKSK-historien

- Det har dukket opp mange artige overraskelser hittil

Bengt Arne Sundsfjord skriver på historien om Saltdalkameratenes første 75 år. Planen er bok til jubileet.

Publisert Sist oppdatert

Det er vanlig med beretninger når idrettslag og klubber jubilerer, men at det blir bok av det er litt mer sjeldent.

- Dette blir jo det også, men det blir også noe mer, sier Sundsfjord om prosjektet.

Kjedet seg

Han har i noen år vært en del av redaksjonen for Saltdalsboka, som de lager helt selv.

- Vi har programvaren og kompetansen til det, så det fikser vi. Så kom Covid-19 og i påska i fjor kjedet jeg meg. Da kom jeg på dette igjen. Ideen har jeg hatt lenge i en eller annen form, og jeg har mye historie arkivert elektronisk - og også noe fysisk, sier han.

Historisk kasse

- Jeg fikk for eksempel tak i en kasse som det hadde vært bokser med Vikingmelk i, for de som husker slikt, og den var merket med LN Rognan. LN står for Ludvik Næstby og butikken hans. Den eska var full av papirer og også en del fotonegativer fra de første klubbårene, fortsetter han.

Der fant han mye gull, men det er fortsatt slik at historien har noen hull. Alt er ikke like godt dokumentert eller tatt vare på.

Saken fortsetter under bildet

I denne esken, som opprinnelig innholdt bokser med Viking-melk, fant Bengt Arne masse historiske papirer. Foto: Bengt Arne Sundsfjord
I denne esken, som opprinnelig innholdt bokser med Viking-melk, fant Bengt Arne masse historiske papirer.

Hull i historien

- Jeg kan neppe gjenskape hvor mange kamper hver enkelt spiller har. Men på bakgrunn av historiske avisartikler kan jeg gjenskape med ganske stor treffprosent hvor mange mål spillerne har. Noen vanskelige perioder er det er også med tanke på dokumentering, men jeg skal blant annet en tur innom fotballkretsen og se om de kan hjelpe, sier han videre.

Løft for klubben

Han mener at å gi ut en bok er et løft, men også veldig kult, for
en klubb av Saltdalkameratene sin størrelse.

- Jeg har kikket litt på slike klubb-bøker og jeg tror i all beskjedenhet at vi skal komme godt ut av det, sier han.

Saken fortsetter under bildet

SKANDIA CUP. Dette var det andre laget fra Saltdalkameratene som deltok i Skandia cup. Året var 1978. Bak fra venstre: Frank Monheim Kristiansen, Stig Øien, Knut Moen, Guttorm Helgesen, Are Kristiansen, Kjell Sæterhaug, Bård Yngve Gullvik, Ole Stormo, Arve Willumsen, og Finn Bjørnstrøm. Foran fra venstre: Ole Bendik Bendigtsen, Torstein Ødegård, Bjørn Vidar Martinussen, Jon Arne Johnsen, Bengt-Arne Sundsfjord, Svein Jansen, Roger Jensen og Rune Borøy.
SKANDIA CUP. Dette var det andre laget fra Saltdalkameratene som deltok i Skandia cup. Året var 1978. Bak fra venstre: Frank Monheim Kristiansen, Stig Øien, Knut Moen, Guttorm Helgesen, Are Kristiansen, Kjell Sæterhaug, Bård Yngve Gullvik, Ole Stormo, Arve Willumsen, og Finn Bjørnstrøm. Foran fra venstre: Ole Bendik Bendigtsen, Torstein Ødegård, Bjørn Vidar Martinussen, Jon Arne Johnsen, Bengt-Arne Sundsfjord, Svein Jansen, Roger Jensen og Rune Borøy.

Kronologisk

Boken skal være kronologisk, men stoppe opp der det er naturlig å utbrodere eller ta et sidespor, enten det handler om profil, hendelser, tema eller annet som er naturlig å gå litt i dybden på.

- Damefotball, turneringer, dommere eller ting som det store Olsok-stevnet klubben arrangerte sammen med Røde Kors på 1950-tallet. Der kunne det samles 3.500 personer og her finnes det referater, forteller Sundsfjord.

Saken fortsetter under bildet

SKUDD. Situasjonsbilde fra Rognan stadion fra 60-tallet. Frode Monssen fyrer løs. Motstander og resultat er foreløpig ukjent.
SKUDD. Situasjonsbilde fra Rognan stadion fra 60-tallet. Frode Monssen fyrer løs. Motstander og resultat er foreløpig ukjent.

Julegaven 2023

Planen er å lansere boka høsten 2023, rett før datoen som markerer at det er 75 år siden klubben ble stiftet.

- Noe nærmere tidenes julegave har vi vel neppe hatt i Saltdal. Tenk på alle de som har vært involvert i klubben, både selv eller via søsken, foreldre, besteforeldre og så videre. Det er mye av historien som ikke er dokumentert, så det er kjempespennende å jobbe med, sier han videre.

Viktig klubb

Klubben betyr mye for han personlig også, så det er Det var Saltdalkameratene som ble innfallsporten da han kom til Saltdal som tiåring.

- Der fikk jeg mine kontakter og venner. Jeg var ikke noen god spiller da, men blomstret litt etterhvert, sier mannen med rundt 100 seniorkamper for klubben.

Saken fortsetter under bildet

PÅ TUR. Fra en A-lagstur til Vega i 1984. Gutta sitter om bord i legeskyssbåten «Tjøttagutt» på tur til Vega. Kameratene tapte kampen 1-0. Fra nærmest kamera: Børre Isaksen, Jan Anders Nordvik, Harald Isaksen og Einar Bødker. Foto: Leif ”Dutte” Kristensen
PÅ TUR. Fra en A-lagstur til Vega i 1984. Gutta sitter om bord i legeskyssbåten «Tjøttagutt» på tur til Vega. Kameratene tapte kampen 1-0. Fra nærmest kamera: Børre Isaksen, Jan Anders Nordvik, Harald Isaksen og Einar Bødker.

Stiftelsesdato

Overalt står det at Saltdalkameratene ble stiftet 1.12.1948. Det er imidlertid ikke riktig.

- Klubben ble stiftet 19. desember 1948, som var fjerde søndag i advent det året. Første driftsår var dermed 1949, og da blir jo egentlig 2024 jubileumsåret, sier han.

Nyttig verktøy

Bengt Arne har hatt stor nytte av Nasjonalbiblioteket i jobbingen med boka.

- For et verktøy det er! Det er gratis og alt er nesten alltid tilgjengelig, sier han og innrømmer at for han selv så blir den historiske interessen bare større og større.

- Jeg har fått masse overraskelser allerede. Blant annet fikk jeg det da jeg skulle finne ut hvem som har flest mål for klubben. Oversikten kommer i boka, sier han - men røper at de fleste toppscorerne er fra nyere tid da det ble flere kamper per sesong.

Saken fortsetter under bildet

Slik måtte klubben beskrive hvordan de ønsket at draktene skulle se ut. Foto: Bengt Arne Sundsfjord
Slik måtte klubben beskrive hvordan de ønsket at draktene skulle se ut.

Stadionhistorien

Han har også funnet ut hvem den største seieren var mot, og masse om historien bak stadion.

- Man har alltid spilt der stadion er nå, og det var et stort dugnadsprosjekt. Området ble delt inn med tau og de som var med fikk utdelt hver sine firkanter å jobbe med. Dette var på 1920-tallet. Da hadde Rognan IL både fotball og friidrett og brukte banen. I Saltdal har de snakket siden 1917-1918 om å skulle ha eget fotballlag, men klarte ikke å bli enige - ikke før i 1948. Da stemte de og fotballdelen av RIL ble slått sammen med fotballdelen i Wings. Saltdalkameratene har altså alltid spilt på denne banen, forteller Sundsfjord.

Saken fortsetter under bildet

ANNONSE. fra kampen mot Steinkjer. Foto: Sundsfjord
ANNONSE. fra kampen mot Steinkjer.

Draktenes ukjent historie

I boka vil du også kunne lese om at det sto mellom tre navn da Saltdalkameratene ble valgt.

- Draktvalget er også en egen historie. Klubben fikk et skjema der de skulle legge farger på en drakt og det gjorde de. Men det opprinnelige forslaget var allerede tatt av et annet lag i området og man fikk nei. Plutselig dukket de rød- og hvitstripede opp, men jeg har ikke funnet ut (ennå) hvor det forslaget oppsto. Kanskje har det sammenheng med at Sjønstå sitt lag ble lagt ned samtidig og at man overtok der. De hadde nemlig de fargene. Det er masse sånn småkuriosa som dukker opp, sier han og gleder seg til det videre arbeidet med FKSK-historien.

Saken fortsetter under bildet

Slik måtte klubben beskrive hvordan de ønsket at draktene skulle se ut. Foto: Bengt Arne Sundsfjord
Slik måtte klubben beskrive hvordan de ønsket at draktene skulle se ut.

- Jeg tar i mot bilder, gjenstander eller papirer, og gjerne protokolle dersom noen har eller kommer over noe, avslutter Bengt Arne Sundsfjord.

HALSA. Fra kampen på bortebane mot Halsakameratene 1962. Foran fra venstre: Frode Øines, Leif Ekmann, Christian Næstby, Hans Jarle Isaksen og Jon Ole Aurjord. Bak fra venstre: Arild Bakke, Tor Albinussen, Frode Monssen, Svein «Stubben» Strand, Knut Kalhovd og Asbjørn Olsen.Reisen til Halsa foregikk med «Saltdalsfjord» og fordi lagets faste målvakt Arne Næstby ikke kunne være med på grunn av brannutrykning, så måte lagets unge maskot Christian Næstby stå i mål. Det blei seier 2-1 og laget kunne reise hjem med 2 poeng. Kampen og turen er behørig beskrevet i prologen til Christian Næstby som sist ble fremført i 1998. Foto: ukjent
HALSA. Fra kampen på bortebane mot Halsakameratene 1962. Foran fra venstre: Frode Øines, Leif Ekmann, Christian Næstby, Hans Jarle Isaksen og Jon Ole Aurjord. Bak fra venstre: Arild Bakke, Tor Albinussen, Frode Monssen, Svein «Stubben» Strand, Knut Kalhovd og Asbjørn Olsen.Reisen til Halsa foregikk med «Saltdalsfjord» og fordi lagets faste målvakt Arne Næstby ikke kunne være med på grunn av brannutrykning, så måte lagets unge maskot Christian Næstby stå i mål. Det blei seier 2-1 og laget kunne reise hjem med 2 poeng. Kampen og turen er behørig beskrevet i prologen til Christian Næstby som sist ble fremført i 1998.
Powered by Labrador CMS