Ulykken i Sørfold er en av flere på E6 i Trøndelag og Nordland etter nyttår. En yrkessjåfør retter kritikk mot vegvedlikeholdet. Foto: Eva S. Winther
Ulykken i Sørfold er en av flere på E6 i Trøndelag og Nordland etter nyttår. En yrkessjåfør retter kritikk mot vegvedlikeholdet.

Sjåfør mener at vedlikeholdet aldri har vært så dårlig som nå

Yrkessjåfør Hans Petersen fra Saltdal mener at myndigheter og Vegvesenet sparer seg til fant med dårlig vegvedlikehold. - De setter våre liv i fare, sier han.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Hans Petersen ble nylig intervjuet av Trønder-Avisa etter at to trailere nesten frontkolliderte i Steinkjer.

- Hvor er vegvedlikeholdet og stoltheten til de som skal prøve å holde veiene trafikksikre for oss som har dem som arbeidsplass, spør Hans Petersen.

Han er yrkessjåfør og styremedlem i TIA Norge, en organisasjon for yrkessjåfører.

Les også: Etterforsker ulykken sist fredag

Flere ulykker

Bakgrunnen for artikkelen var at to vogntog nesten frontkolliderte med hverandre ved Kvam i Steinkjer. Denne gangen klarte sjåførene å avverge katastrofe, men de ble stående fast og blokkerte E6 i over fire timer. Hendelsen inngår i et mønster med mange farlige situasjoner med tungtransport på norske veier. Tidligere i februar omkom en sjåfør fra Steinkjer etter en kollisjon mellom to vogntog, skriver Trønder-Avisa.

Her i Salten var det en dødsulykke mellom to vogntog på E6 i Hamarøy i januar, der to menn døde. Sist fredag kolliderte to vogntog på E6 i Sørfold, og den ene sjåføren ble sendt til sykehus med skader.

Strøing og salting

- Fire timer før nestenulykken ved Kvam onsdag kveld var det våt og fin asfalt på stedet. Det var ikke glatt, forteller Petersen, og gjengir informasjon fra to kjenninger som kjørte vogntog på samme strekning i 12-tiden samme dag.

- Veien var helt perfekt. Så skjer det en ulykke bare noen timer senere. Hvor er strøerne og salterne, spør Petersen, som mener problemet ikke bare gjelder i Trøndelag, men hele landet.

- Før var det strødd, brøytet, skrapet. Det var nesten som et stuegolv, med utrolig bra forhold på veiene, forteller Petersen.

- Stadig dårligere

Han mener at kjøreforholdene har blitt stadig dårligere de siste 15 årene.

- Det er ikke utvikling, men avvikling. Om dette fortsetter, gruer jeg for neste år og hvordan det skal bli. Det er en gjennomgangstone i transportnæringa at veivedlikeholdet aldri har vært så dårlig som denne vinteren, sier Petersen, som selv har hatt førerkort for tyngre kjøretøy i 30 år.

Er ikke enig

Trønder-Avisa har snakket med Jan Morten Boneng i Statens vegvesen. Han hevder at Petersen tar feil, og at vedlikeholdet ikke har blitt bare dårligere og dårligere de siste 15 årene.

- Jeg er langt fra enig. Det har ikke blitt noe dårligere vedlikehold enn for 15 år siden. Snarere tvert imot. Jeg kjørte selv til og fra Snåsakroa i går, og kjente at det var varierende føre. Jeg møtte brøytebiler begge veiene. Det er fortsatt vinter, vi må ikke glemme det, sier han til T-A.

Mer forsiktig før

Boneng sier at de fleste kravene og standardene er de samme som for 15 år siden, bortsett fra noen som har blitt skjerpet. Samtidig understreker han at årsaken til dødsulykken i starten av februar fortsatt ikke er kjent, og ikke vil bli kjent før ulykken er ferdig gransket.

Han tror folk var flinkere til å tilpasse seg forholdene før, og at vi er mer stressa bak rattet nå enn tidligere.

- Vi skal like hurtig fram uansett føre, og tar ikke hensyn til årstida. Kravene har blitt større til vedlikehold, men jeg tror vi var flinkere til å kjøre på vinterføre før. I tillegg har vi en del tekniske hjelpemidler i dag som kanskje gjør oss litt mindre oppmerksomme på hvordan føret egentlig er.

- Prioriterer bygging

Mange av yrkessjåførene Petersen er i kontakt med opplever norske veier, til og med E6, som farlige. Samtidig bygges det ut veier i høyt tempo.

- Vedlikeholdet blir ofret fordi det koster så mye å bygge i dag, at en vil ikke bruke penger på vedlikehold, tror Petersen.

For 15 år siden var det Statens vegvesen som hadde ansvaret for vedlikeholdet på veiene. I dag er det stort sett private entreprenører som utfører vedlikehold. Petersen forteller at kilometertakstene for strøing har sunket betraktelig de siste årene. Han mener entreprenørene gjør sitt beste, og mener Vegvesenet enten får for lite penger fra myndighetene, ellers disponerer midlene feil. Dessuten begrenser Vegvesenets regler effektiviteten, mener Petersen.

- Det er ikke lov til å strø samtidig som en brøyter. Jeg har aldri hørt et fornuftig svar på hvorfor det er slik, sier han til Trønder-Avisa.

Powered by Labrador CMS