HARPUNERT LAKS. Stian Brodersen i Misvær, iført dykkerutstyr og klar for å harpunere pukkellaks i Lakseelva i Misvær. I høyre hånd holder han en av pukkellaksene, som er harpunert. Foto: Ole Kristian Andreassen
HARPUNERT LAKS. Stian Brodersen i Misvær, iført dykkerutstyr og klar for å harpunere pukkellaks i Lakseelva i Misvær. I høyre hånd holder han en av pukkellaksene, som er harpunert.

Pukkellaks truer Lakselva:

- Situasjonen er skremmende

(MISVÆR) Stian Brodersen i Misvær er klar for en ny dykker-økt i Lakselva for å harpunere pukkellaks.

Publisert Sist oppdatert

I august måned har han, sammen med Simen og Sveinung Kristiansen, tilbrakt 150 dugnadstimer i elva for å hindre at pukkellaks skal ta over for vanlig atlanterhavslaks.

Statsforvalteren i Nordland sier situasjonen er skremmende.

Utsatt

Pukkellaks, eller russelaks er en stillehavslaks som ble satt ut ved Kola på 1950-tallet. Siden har den vandret til våre vassdrag, og i år svømmer det titusenvis av pukkellaks opp i elvene våre.

- I Jakobselv i Finnmark alene, har de i år tatt 20000 Pukkellaks, forteller Stian Brodersen

Dramatisk

Kampen mot pukkellaks er i ferd med å komme ut av kontroll, og flere mener dette er en tapt kamp. Pukkellaksen opptrer i toårs-sykluser, og i 2019 ble det fanget to pukkellaks i Lakselva i Misvær.

Så langt har Stian Brodersen og Simen og Sveinung Kristiansen, harpunert 30 stykker i august i år. Et arbeid som fortsetter ut i september.

I mange elver i Salten

- Nå er det pukkellaks både i Beiarelva, Saltdalselva og andre vassdrag i Nordland, men der benytter de mest sperregarn for å fange den uønskede gjesten, sier Stian Brodersen.

Han er bekymret

-Vi frykter at med stadig flere pukkellaks, vil den ta helt over for atlanterhavslaks, og på den måten ødelegge elva. Vi tre gjør denne jobben fordi vi alle er ivrige laksefiskere, og vi vil ikke at Lakselva i Misvær skal bli ødelagt, sier han om den fremmede arten som er fanget helt sør til Møre.

God matfisk i havet

Pukkellaks er en god matfisk, så lenge den er ute i havet. Men så snart den kommer opp i et vassdrag for å gyte, begynner den å råtne og utvikler den makabre pukkelen.

Både hannen og hunnfisken dør etter gyting, i motsetning til atlanterhavslaks, som vandrer ut i havet igjen og kan gyte i flere omganger. Dermed kan den bli opptil hele 30 kilo, mens pukkellaksen med sine toårs-sykluser aldri blir mer enn to-tre kilo.

Er aggressiv

- Når det begynner å nærme seg gyting blir «russelaksen» aggressiv og jager bort atlanterhavslaks. Yngelen til «russelaks» spiser opp maten til yngel av atlanterhavslaks

Stian Brodersen tror aldri man helt blir kvitt problemet, men at man i Misvær har en fordel.

-Vi er heldige som har en liten lakseelv der det er mulig å ha oversikt. Vi er tre stykker som har dykket hver dag i hele august, og vi har fjernet all pukkellaks i elva. 150 dugnadstimer har vi lagt ned så langt, sier «dykkeren i Oppegård».

Lite forskning

Fordi det finnes lite forskning på pukkellaks skal de sende inn skjellprøver av 15 laks til NINA, (Norsk Institutt For Naturforskning).

- Nå er vi spent på hva Statsforvalteren bestemmer etter årets laksesesong. Skal pukkellaksen bekjempes, må det settes inn store ressurser, sier Stian Brodersen i Misvær.

Powered by Labrador CMS