LEDER. Sigurd Hjelle, leder i Ungdommens fylkesråd i Nordland Foto: Privat
LEDER. Sigurd Hjelle, leder i Ungdommens fylkesråd i Nordland

Sigurd har et tydelig politisk budskap

Elev på Fauske videregående skole, og leder i Ungdommens fylkesråd i Nordland, Sigurd Hjelle, har et tydelig budskap når han entrer talerstolen i fylkestinget neste uke.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Temaet han skal ta opp er stipend, borteboer- og utstyrsstipend, skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

– Dette er jo et statlig styrt stipend. Men fylkeskommunen har selvsagt et selvstendig ansvar, sier en ivrig leder i Ungdommens fylkesråd i Nordland, Sigurd Hjelle.

Holder ikke til sikkerhet

Selv går han Vg2 arbeidsmaskiner, et yrkesfag som krever en god del utstyr, blant annet for å ivareta egen sikkerhet.

– Utstyrsstipendet gir ikke rom for det helt elementære sikkerhetsutstyret. Hvordan kan man innrette et system som faktisk går på akkord med sikkerheten, sier Hjelle retorisk.

- Ikke råd til klær

Hjelle påpeker at elevene selvsagt ikke stiller uten sikkerhetsutstyr, det ville de heller ikke fått lov til. Men når man i prinsippet må gå til foreldrene for å få hjelp til å kjøpe grunnleggende utstyr, så mener Hjelle dette ekskluderer noen, og skaper et skille som nordlandssamfunnet ikke bør akseptere.

– Under min hilsningstale til fylkestinget skal jeg demonstrere og visualisere dette - at man ikke har råd til klær. Bare følg med på nett-sendingen, sier Hjelle litt hemmelighetsfull og smiler.

Lik rett til utdanning

Heller ikke borteboerstipendet er i nærheten av den størrelsesorden man trenger for å livnære seg gjennom skoleåret.

– Borteboerstipendet har stått på stedet hvil i mange år. Også her skaper man et skille der enkelte foreldre ikke har råd til å støtte opp om utdanningen til den håpefulle poden, argumenterer Hjelle.

- Skal ikke være slik

Selv har han flere ganger sett det nødvendig å invitere medelever på middag, rett og slett fordi han ser at noen ikke har råd til å kjøpe seg skikkelig mat.

– Sånn skal det ikke være. Jeg inviterer gjerne på middag. Men det burde være et ekstratilfelle, og ikke forårsaket av at noen ikke har råd til mat. Det er for galt at man må søke sosialhjelp for å komme seg gjennom skolen, underbygger Hjelle.

- Miljøtjenesten må styrker

Løsningen er i følge den ivrige ungdomspolitikeren at Miljøtjenesten må styrkes. Å legge på borteboerstipendet vil i følge Hjelle mest sannsynlig føre til at en del utleiere bare skrur opp prisen på husleien.

– Miljøtjenesten, som ville vært en god løsning, kuttes det i på skolene rundt omkring. Men denne er utrolig viktig, både for trivselen, men ikke minst fordi ordninger med skolemat, rett og slett vil være en svært god måte å løse dette på, sier han.

Pendling til besvær

Sortlendingen reiser hjem noen helger, men påpeker at også hjemreisene koster for mye for noen elever. For de som kan reise hjem på periodekortet går det greit. Men dette er ikke tilfelle for alle.

– Fra Fauske kan jeg ta bussen hjem til Sortland. Men skal du sørover, er det tog, fly eller hurtigbåt som gjelder. Så tilfeldighetene på hvor du har hjemmeadresse kan derfor gjøre et stort utslag på om du kommer deg hjem i helgene. Det skal ikke være sånn at pengekista til foreldrene skal være avgjørende, avslutter lederen i ungdommens fylkesråd.

Powered by Labrador CMS