FIN MATFISK. Både hysa og seien på Saksenvika er i god kondisjon.
FIN MATFISK. Både hysa og seien på Saksenvika er i god kondisjon.FAST FISK. Rolf Hansen har et eget isfiskegen. Han lever og ånder for isfiske på Saksenvika. Her har han fast fisk. Halfdan Kristiansen venter spent. I bakgrunnen Lars Vassbotn og Jon Arne Nystad. Alle foto: Trond LogeNYDELIG MAT. Hyse er nydelig mat, ikke bare til fiskekaker. Både stekt og kokt hyse er velsmakende. Det vet islendingene, som gjerne velger hyse fremfor torsk.Mmm. Fersk, stekt sild, næringsrik og velsmakende. Vi som spiser sild i dagens Norge tilhører imidlertid en trua minoritet. 99 prosent av silda som landes i Norge eksporteres. Vi spiser i det hele tatt mindre og mindre fisk i dette landet.

Sesongens første tur ut på isen på Saksenvika

Førstemann som fikk ut juksa på Saksenvika, fikk en pen belønning.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Søndag var det klart for jomfruturen ut på isen på Saksenvika denne sesongen.

Fem mann våget seg utpå, med juksa, isjern, ispigger og tau.

Fredag 14. desember

Isen ser brukbar ut, men det er mildere enn meldt, og det er ei uvanlig kraftig råk utfor Botn.

Ingen går på isen, bortsett fra en rev som snudde etter 20 meter.

Lørdag 15. desember

Det er stille og 11 minusgrader i vika. Heller ikke i dag fører fotspor forbi naustene og ut på isen.

Hadde Johan Sjøvold levd, ville han helt sikkert stått på iskanten i grålysninga. Men de gamle kulturbærerne er ikke mer.

Søndag 16. desember

Austavinden driver fokk over Storfjellet, men i Saksenvika er det forunderlig stille og fortsatt kaldt.

Fem mann går samla mot isen, Halfdan Kristiansen, Jon Arne Nystad, Rolf Hansen, Lars Vassbotn og undertegna. Vi er de første denne vinteren. Vi er forsiktige. Halfdan går først.

Isen er litt tynn i flomålet. Utfor flomålet er isen fin - 10 cm massiv stålis. Men et forræderiskt snølag skjuler stålisen, så vi hogger med isjernet med korte mellomrom.

Litt til...

Lars har et kraftig tau etter seg. Han er den yngste og mest verdifulle av oss. Ispiggene mine henger løst i brystlomma. Vi nærmer oss høgspentlinja. Isen her er fortsatt 10 centimeter.

Fire av oss stopper. Halfdan går litt til. Halfdan skal alltid litt til ...

Første fisk

Hvor lenge er det siden noen har gått gjennom Saksenvikisen og drukna, spør Halfdan. 104 år, svarer jeg. Dina Amalie Andreassen gikk gjennom og drukna i 1914.

- Det er en bra statistikk, smiler Halfdan, og går enda noen skritt.

Og vår mann fra Hongdal får sin belønning. Før vi andre har fått ut juksa, spreller en åttekilos trivelig sei ved hullet. Den beit rett under isen.

Fin matfisk

Vi kjenner fisk. Stor fisk er bortpå sniken mange ganger. Det er nok storsei. Men bettet er ikke det beste denne dagen. De store tar ikke skikkelig. Det blir med Halfdan sin ene.

Men vi får bra med mindre sei, hyse og hvitting. Til og med noen fine sild. Faktisk bra med god matfisk. En fin opplevelse var det også.

Kommer tilbake

Ti minusgrader er helt fint når det er vindstille. Isfiske på vika er trivelig og spennende. Vi snur oss når vi igjen er inne ved naustene.

Vi sier ikke noe, men vi tenker alle det samme: Vi kommer igjen.

Powered by Labrador CMS