HOLDER MOTET OPPE. Danske Niels og Ulla Gøricke har siden i 2002 tatt seg av Misværgeitene på Ljøsenhammeren seter. En jobb de har blitt svært glade i. Men de skulle helst sett at geitene fikk ha fjøsen for seg selv. Foto: Maria Edvardsen
HOLDER MOTET OPPE. Danske Niels og Ulla Gøricke har siden i 2002 tatt seg av Misværgeitene på Ljøsenhammeren seter. En jobb de har blitt svært glade i. Men de skulle helst sett at geitene fikk ha fjøsen for seg selv.

- Sauene har tatt over geitefjøset

Hver morgen når de skal melke geitene på Ljøsenhammeren, må Nils og Ulla først jage ut alle sauene.

Publisert Sist oppdatert

MISVÆR/SALTDAL: Helt siden 2002 har danske Nils og Ulla Gøricke tilbrakt hver sommer på Ljøsenhammer seter, for å passe de 219 geitene.

Urolige geiter

Men det er noe som er i ferd med å ødelegge idyllen både for paret og for geitene. Hver morgen når de skal ut for å melke de 163 av dyrene som er melkegeiter, har nemlig fjøsen blitt fylt opp av sauer.
- De sniker seg inn i løpet av natta for å få skygge. Geitene blir veldig urolige, og det gjør jobben vår vanskelig, sier Ulla.

Full av sau

De har nå trukket ut og ligger i inngangspartiet, mens de innimellom drikker av vannet som er satt fram til geitene.

Hun og mannen har et strev med å jage ut alle sauene før melkingen kan starte.
Når Saltenpostenkommer for å se på ettermiddagsmelkingen, har sauene trukket ut, men Nils viser et bilde på mobilen sin fra samme morgen, som viser fjøsen full av sauer.

- Ekstraarbeid

De slipper geitene puljevis inn i melkeområdet hvor kraftfôret ligger og venter på dem. Mens geitene spiser, kobles pumper på melkesprengte jur.

Sauebesøket gjør at paret daglig er nødt til å måke og rengjøre fjøsen for saueskit. For mens geitelorten faller ned gjennom gulvsprinklene, blir saueskiten liggende.
- Det fører til veldig mye ekstraarbeid for oss, forteller paret.

- Ingenting skjer

Det er Statskog som er grunneier i området, omtrent der kommunegrensen til Bodø møter Saltdal.
- De har lovet i mange år at de skal lage innhengning, og det har vært mange møter med de involverte, det vil si mellom sauesankerlaget, grunneier, kommunen og Vegvesenet, men ikke noe har skjedd, sier Nils Gøricke.

500 liter daglig

Det er geitebøndene Frode Berg og Alf Nesbak fra Misvær som slipper geitene sine på den historiske seteren om sommeren. Hver dag melker de i underkant av 500 liter, og hver tredje dag kommer TINE-bilen og henter 1.300 liter.
Geitene beiter på det irrgrønne fjellgresset om dagen, og merker selv når tida for melking er inne. Da trekker de inn i fjøsen.

- Sau eller geit?

Paret sier at de elsker denne jobben og livsstilen.
- Det har liksom gått i blodet på oss, og vi er veldig glade for å være her på Ljøsenhammeren. Vi nyter å kunne jobbe her og gå turer. Men sauene har blitt en stor utfordring for oss, sier Ulla.
- Så det er jo et spørsmål om det er et saue- eller geitefjøs, dette her, sier Nils.
Han forteller at de har tatt opp problemet med sauebøndene.
- De sier at de forstår problemet. Så sier jeg at «det gjør dere ikke, fordi dere må komme opp og se hvordan det ser ut her og hjelpe til», sier han og understreker samtidig at det er forskjell på sauebøndene.

Mulig løsning

Nils og Ulla ankom setra 18. juni, og drar tilbake til Danmark i starten av september. De håper noe blir gjort denne sesongen, og har tenkt på en løsning som kan gjøre at både geit og sau kan fortsette å beite i frihet i området rundt Ljøsenhammeren.
- En mulig løsning er et gjerde og en trapp som geitene kommer seg opp, men ikke sauene.

Powered by Labrador CMS