LOKAL UTBYGGER. Ise Produksjon skal bygge ut Nevervatn kraftverk hvis de får konsesjon Kjell Sæterhaug er selskapets daglige leder. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
LOKAL UTBYGGER. Ise Produksjon skal bygge ut Nevervatn kraftverk hvis de får konsesjon Kjell Sæterhaug er selskapets daglige leder.

Sæterhaug håper på «ja» til nytt kraftverk

Konsesjonssøknaden er til behandling. Blir det ja i olje- og energi- departementet, settes byggingen av Nevervatn kraftverk i gang i Sørfold.

Publisert Sist oppdatert

SØRFOLD. De håper på avgjørelse i OED i løpet av noen uker, og byggestart i vår. I så fall kan det nye kraftprosjektet stå ferdig høsten 2021. Det vil kraftverket produsere strøm tilsvarende 11.700 husstander med gjennomsnittsforbruk.

Datterselskaper

Det opplyser daglig leder i Ise Produksjon AS, Kjell Sæterhaug til Saltenposten. Han er også daglig leder Nevervatn Kraft AS. Begge er datterselskaper av Indre Salten Energi (ISE), tidligere Fauske Lysverk og Sørfold Kraftlag.

Prosjektet Nevervatn kraftverk er en slags forlengelse av Indre Salten Energis Røyrvatn kraftverk. Vannet fra Nevervatn utnyttes allerede ved at det renner ned i Røyrvatnet. Forutsatt at de får konsesjon, kommer også et eget kraftverk for Nevervatnet.

I tillegg til dette skal Kjølvikelva ledes til Nevervatnet. Det vil bety en økt strømproduksjon på 2,9 GWh i eksisterende Røyrvatn kraftverk av det samlede 23. 4GWh for hele det nye prosjektet.

Bygges veiløst

Den høyest beliggende delen av prosjektet skal drives veiløst. Det betyr at borerigg og utstyr må kjøres opp vinterstid eller flys opp med helikopter.

Fra dagens Røyrvatn kraftstasjon og langs Røyrvatnet skal det bygges en anleggsvei helt opp til tunnelinnslaget. Den blir anslagsvis seks kilometer lang, og skal føres tilbake til naturen etter at byggingen er ferdig.

Den øverste rørgata skal bores i fjell. Den nedre skal graves ned i bakken. Luka som forsinker vårflommen i Nevervatnet drives i dag manuelt. En del av det nye prosjektet er å gjøre den fjernstyrt.

100 millioner

Prosjektet har en kostnadsramme på 98 millioner kroner. Men byggesummen blir ikke klar før man har fått inn anbud og gjort valg av entreprenører. Kjell Sæterhaug håper at lokale bedrifter kan være med på deler av prosjektet.

Når konsesjonen må avgjøres i Olje- og energidepartementet, og ikke allerede er avgjort i NVE, er det fordi Fylkesmannen har videreført reindriftens innsigelser.

Reineierne er engstelig for at reinen blir forstyrret, spesielt som følge av støy i byggeperioden, men også når anlegget kommer i drift.

Redusert foss

Kjell Sæterhaug sier at det mest sannsynlige utfallet er at de får konsesjon, men at utbyggerne blir pålagt til en viss grad å innrette seg etter reindriften. For eksempel ikke å arbeide med prosjektet i enkelte perioder av året.

En annen ulempe med dette vannkraftprosjektet er at fossen nede i Stigåga, ned mot Hjemgam, får mindre vannføring etter utbyggingen. Dette har grunneierne i dette området protestert på.

Olje og energidepartementet vil ta hensyn til denne ulempen når de fatter sin avgjørelse. Gir departementet konsesjon, vil det trolig bli pålagt å slippe vann forbi inntaket i Kjølvikelva for bidra til å beholde inntrykket av fossen.

I kommunekassen

Når kraften blir tilgjengelig, vil den bli solgt på det såkalte spotmarkedet, fritt tilgjengelig for de som vil kjøpe, slik i praksis all kraft produsert i Norge selges.

- Det er likevel en fordel å ha kraftverk i et område, ettersom det bedrer forsyningssikkerheten i området. Et nytt kraftverk vil også sikre inntekter til vertskommunene, i dette tilfellet både Fauske og Sørfold, i form av eiendomsskatt og selskapsskatt. Det vil også kunne bidra til at ISEs aksjonærer får økt avkastning, sier Kjell Sæterhaug.

Powered by Labrador CMS