TIL PARIS. Inger Kristiansen, Frode Sørensen, Monica Heitmann, Inge Villumsen, Åge Kristoffersen, Mona Storteig, Sander Brekke Villumsen og Eskil Storteig har lagt ut på langtur på sykkelen. Målet er Paris på lørdag. Foto: privat
TIL PARIS. Inger Kristiansen, Frode Sørensen, Monica Heitmann, Inge Villumsen, Åge Kristoffersen, Mona Storteig, Sander Brekke Villumsen og Eskil Storteig har lagt ut på langtur på sykkelen. Målet er Paris på lørdag.

På vei til Paris for kreftsaken:

Sander har vært redd for at broren skulle dø

En gjeng sprekinger fra Indre Salten er del av årets tur med Team Rynkeby til Paris for Barnekreftforeningen.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN: Saltenposten tok en prat med Inge Villumsen mandag rett etter lunsj.

- Vi har syklet 11 mil i dag, noe av det i regn, sa en blid stemme på telefonen. Da var de i Klein Bramstedt i Tyskland.

- Fem mil igjen. Det er en kort etappe i dag. Søndag syklet vi 22 mil, forteller Inge som deltar for fjerde gang.

Sønn med kreft

Han syklet også i årene 2015-2017.

I 2015 var sønnen Jostein med som mekaniker og det var han som gjorde at Inge ble med.

- Ti år før det skulle Jostein dø og han skulle dø fort. Det var beskjeden vi fikk fra legene, sa Inge i 2015.

Jostein hadde en tøff oppvekst og da han var 21 hadde han hatt kreft på hjernen halve livet.

Har vært redd

I den perioden var det tøft også for lillebror Sander.

- Det at Sander stiller opp for å samle inn penger til en sak han har kjent på kroppen heile livet sitt, synes jeg er råtøft. Han har vært redd før at broren skal dø opp gjennom oppveksten og så velger han bokstavlig talt å trø til for dette... Det gjør veldig godt i pappahjertet, sier Inge nå, og han har også med seg samboeren Monica med på turen.

DUO. Inge og Sander hadde hatt en fin tur da Saltenposten snakket med dem, og de gleder seg til å rulle inn i Paris. Foto: privat
DUO. Inge og Sander hadde hatt en fin tur da Saltenposten snakket med dem, og de gleder seg til å rulle inn i Paris.

Kreftsak og folkehelse

- Du kan ikke ligge på sofaen når du har en kreftsyk unge som lever. Da må man gjøre ting. I tillegg er dette folkehelse for meg, og jeg holder meg i bedre form enn jeg ville vært i uten dette, sier Inge.

- Når man har en på 22 år som vil stille opp for saken så ble det til at jeg også ble med igjen. Vi meldte oss på i september etter å ha diskutert det en liten stund, fortsetter han.

- En fornøyelse

Sander har aldri syklet før, i alle fall ikke på noe i nærheten av dette.

- Han satte solid pers på søndag med 22 mil, ler Inge.

Han selv kom godt i gang med treningen og roser Indre Salten-gruppa for mange gode økter.

- Vi har syklet mye i Saltdal og det har vært en fornøyelse å være med, sier Inge videre.

Mur de Huy

Sist helg hadde Team Rynkeby-syklistene en markering i Oslo før de tok båt til København og begynte på sykkelturen som skal ende i Paris. Lørdag syklet de til Rostock, før monsteretappen søndag.

Tirsdag ble det 18 mil til Maastricht.

Og så er det Mur de Huy da...

Det er egentlig en 128 meter høy ås i Wallonie i Belgia, men alle som ha syklet der får gåsehud av å høre navnet.

Rett og slett brutal

Den kalles veggen, eller verdens lengste kilometer. Gjennomsnittlig stigning er på litt over ni prosent, på det verste er det 26 brutale prosent.

- Den er brutal. Jeg prøvde i både 2015, 16 og 17 og klarte å sykle opp den én gang. Den er fryktelig, men det er bare ti minutter av livet ditt, sier Ingen.

Takker bilistene

Mens de holdt på med forberedelsene til de tidligere utgavene av turen opplevde Inge mange situasjoner i trafikken som ikke var hyggelige. I år har det vært noe helt annet.

- Det har vært fantastisk. Bilistene fløyter og heier på oss. Jeg vil sende en stor takk til bilistene i Indre Salten som har tatt vare på sikkerheten vår når vi har vært ute og trent, sier han.

Neppe siste tur

De er åtte fra Indre Salten i år, og han sier det er plass til mange flere, både syklende og servicefolk.

- Jeg har neppe syklet min siste tur til Paris. Jeg har en sønn til som ennå ikke har vært med på denne turen, så det kan fort bli mer. Han har begynt å prate litt om det. Det er uansett fantastisk å være på tur igjen. Jeg syklet 22 mil søndag og kunne syklet fem til med den herlige gjengen her, sier han.

De skal etter planen være i Paris rundt klokken 13 på lørdag. Da blir det felles middag og mange får familien nedover - hvis flyene går.

Tyngre enn forventet

Sander Brekke Villumsen (22) fortalte tidligere denne uka at formen var grei, til tross for lite spesifikk sykkeltrening.

- Om jeg kjenner de 22 milene? Ja, det er lettere å si hvor jeg ikke kjenner dem, flirer han.

Yngstemann i gruppa trives kjempegodt på tur, men innrømmer at det var fysisk tyngre enn han så for seg.

- Klarer det jeg vil

- Men det er bra samhold og sosialt bra. Jeg fikk en litt bratt kurve i og med at jeg har syklet lite, men jeg har trent mye annet og er i god form. Jeg innser også at det er forskjell på bra form og bra sykkelform, sier han, men er ikke i tvil om hvordan det skal gå.

- Jeg kommer meg til Paris. Jeg har ikke meldt meg på for å ikke fullføre. Når jeg bestemmer meg for noe så blir det sånn, sier Sander - klar for mange nye mil.

Powered by Labrador CMS