AMBULANSE-KAMP. Morten Mikalsen tillitsvalgt Willy Sigfred Paasche og Victoria Hansen snakker varmt for å innføre fast ordning med ambulansestasjon i Saltdal og i Beiarn. Foto: Kenneth Strømsvåg
AMBULANSE-KAMP. Morten Mikalsen tillitsvalgt Willy Sigfred Paasche og Victoria Hansen snakker varmt for å innføre fast ordning med ambulansestasjon i Saltdal og i Beiarn.

Samstemte i kampen mot hjemmevakt

Ambulanseansatte i Saltdal og Beiarn snakker med én stemme. Å gå tilbake til hjemmevakt-ordning vil øke faren for at livredderne ikke når fram i tide.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL/BEIARN: - Vi har i mange år funnet oss i en organisering som ikke føles bra, rett og slett fordi vi har en lidenskap for jobben og føler at vi gjør noe viktig. Men nå kan vi ikke tie lenger. Hjemmevakt blir feil på så alt for mange måter. Vi kan ikke igjen sette oss i en posisjon der vi ikke får gjort det viktigste; å redde liv.

Klinikktillitsvalgt Willy Sigfred Paasche slår oppgitt ut med armene. Kollegaene Morten Mikalsen og Victoria Hansen nikker seg enig i utsagnet.

Ikke god nok

12. august gikk det et brev til blant andre Saltdal og Beiarn kommuner. Avsender var Nordlandssykehuset HF. Buskapet var at den ekstra beredskapen med ambulansestasjoner i forbindelse med pandemien skal opphøre fra 1. oktober. Etter det går ambulansetjenesten blant annet i Beiarn og Saltdal tilbake til ordningen med hjemmevakt for ambulansearbeiderne.

- Det var ikke uventet, men vi håpet vel i det lengste alle sammen at så ikke skulle skje. Vi som står oppe i dette til daglig vet at ordningen med hjemmestasjonerte ambulansefolk ikke er god nok. Det handler om så mye, men først og fremst sjansen for at liv blir reddet om ulykken skulle være ute, sier Paasche.

MER TID SAMMEN. Med lengre vakter på en ambulansestasjon i stedet for hver for seg hjemme får Morten Mikalsen og Victoria Hansen og deres kollegaer mer tid til å øve og holde seg oppdatert faglig. Foto: Kenneth Strømsvåg
MER TID SAMMEN. Med lengre vakter på en ambulansestasjon i stedet for hver for seg hjemme får Morten Mikalsen og Victoria Hansen og deres kollegaer mer tid til å øve og holde seg oppdatert faglig.

Som natt og dag

Kontrasten mellom en ambulansestasjon og en hjemmevakt-ordning er som natt og dag for ambulansepersonell, påpeker Fagforbundets mann i ambulansetjenesten.

- Med en stasjonsvakt, der vi er på vakt i lengre perioder, har vi en responstid på to minutter. Da er makkerne i bilen begge to, på vei til pasienten. På hjemmevakt tar det tid å komme seg i bilen, deretter skal makkeren hentes. Her sier veiledende responstid at vi begge skal være på tur i løpet av ti minutter. Det er ikke alltid det blir sånn, og det påvirker tiden det tar å nå fram oppdraget, sier Willy Sigfred Paasche.

100 dager uten bil

De ansatte påpeker også at ordningen med hjemmevakt er langt dårligere betalt, med hyppigere vakter, og at det blir langt mindre - om noe i det hele tatt - tid til å trene på ulykkes-scenarier og å holde seg faglig oppdatert.

- I sum fører dette og mere til at hjemmevakt er lite attraktivt. Det igjen fører til at det blir vanskelig å få tak i vikarer, og da får vi resultatet at bilene står uten bemanning, og nabokommunens ambulanse må trå til. Dette skjedde over 100 ganger for Beiarns del i 2019. Det er ikke bra for beredskapen verken i Saltdal eller Beiarn, sier Paasche.

GARASJE-PLASS. Ved Saltdal ambulansestasjon står bilene til enhver tid parat til å rykke ut. Tilværelsen blir annerledes med hjemmevakt og ofte uteparkering, der bilene vinterstid må skuffes fri for snø. Foto: Kenneth Strømsvåg
GARASJE-PLASS. Ved Saltdal ambulansestasjon står bilene til enhver tid parat til å rykke ut. Tilværelsen blir annerledes med hjemmevakt og ofte uteparkering, der bilene vinterstid må skuffes fri for snø.

Takket nei til jobb

Morten Mikalsen er sykepleier, elsker jobben for ambulansen og bor i Beiarn.

- Jeg har tidligere takket nei til fast jobb i Beiarn, fordi ordningen med hjemmevakt ikke tiltaler meg. Det handlet både om økonomi og det med å ha mulighet til å holde seg faglig oppdatert. I stedet jobber jeg nå blant annet i halv stilling for ambulansen i Bodø, ved siden av at jeg tar vakter for ambulansen her og for Indre Salten legevakt i Fauske.

BEIARN-STABEN. Jostein Skinnvollen, Bjørn Laukslett (50), Jann-Andreas Johannessen og Hege Skoglund jobber for ambulansen i Beiarn. De håper det blir fast ordning med ambulansestasjon. Foto: Kenneth Strømsvåg
BEIARN-STABEN. Jostein Skinnvollen, Bjørn Laukslett (50), Jann-Andreas Johannessen og Hege Skoglund jobber for ambulansen i Beiarn. De håper det blir fast ordning med ambulansestasjon.

Stort område

Jostein Skinnvollen og Hege Skoglund er både samboere og kollegaer i Beiarn-ambulansen. De håper begge på permanent stasjonsvaktordning.

- Vi dekker jo hele Beiarn samt Misvær fram til Skjerstadbrua. Jo mer stabilitet det blir for ambulansepersonellet jo bedre beredskap blir det for innbyggerne, sier Jostein.

Powered by Labrador CMS