AVGJORT. Tomtestriden i saken om Samfunnshuset på Fauske er nå avgjort i Høyesterett. Foto: Frank Øvrewall
AVGJORT. Tomtestriden i saken om Samfunnshuset på Fauske er nå avgjort i Høyesterett.

Debatt:

- Samfunnshus-tomta pinlig for kommunen

Så har Høyesterett «satt foten ned» for den årelange, og tidvis betente, striden om hvem som har eier- og råderett over tomten til Samfunnshuset.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken burde aldri endt i rettsapparatet

Så har Høyesterett «satt foten ned» for den årelange, og tidvis betente, striden om hvem som har eier- og råderett over tomten til Samfunnshuset i Fauske.

Ikke overraskende stadfester Høyesterett i dag Lagmannsrettens dom fra desember 2020 om at det er familiene Jensen Ban og Gabrielsen som er de rettmessige eierne av nevnte tomt på ca. 4,5 dekar, slik nevnte familier har hevdet siden 2016.

Bakteppet for denne feiden er mer enn pinlig for Fauske kommune, ettersom de aldri har oppfylt sine plikter i forhold til en festeavtale som ble inngått i 1953 overfor 2 umyndige søsken vha overformynderiet.

Denne saken burde aldri endt i rettsapparatet, men fått sin løsning allerede i 2016 da nevnte eiere tok kontakt med Fauske kommune etter å ha blitt klar over en misligholdt festeavtale, og tilbød dem kjøp av tomten for en rimelig pris, som alternativ til å kreve Samfunnshuset revet, og tomten tilbakeført til opprinnelig tilstand.

Administrasjonen i kommunen og kommuneadvokaten frarådde et hvert forsøk på rimelig forlik, og kommunestyrepolitikerne sa seg enige i å nekte å akseptere at kommunen hadde forsømt seg i forhold til festeavtalen.

Ettersom Fauske kommune avviste forslag om rimelig kompensasjon for misligholdt festeavtale tar familiene Jensen Ban/Gabrielsen saken til rettslig avgjørelse – naturlig nok.

Nokså uforståelig for en legmann som meg, (og kanskje også andre), gir Tingretten Fauske kommune medhold.

Nevnte eierfamilier anker til Lagmannsrett som i dom av des. 2020 fastslår at festeavtalen av 1953 er ugyldig, og at nevnte familier er de rettmessige eiere.

Men aksepterer posisjonen i Fauske kommune det, slik de burde?

Nei tvert imot, de engasjerer administrasjon/kommuneadvokat for å utarbeide en anke til Høyesterett, som nå har avgjort saken endelig mht. hvem som er de rettmessige eiere av tomten.

Som innbygger og skattebetaler i/til Fauske kommune i svært mange ti-år er jeg svært kritisk hvordan posisjonen i Fauske kommune har håndtert denne saken.

Hverken nåværende posisjon/opposisjon kan lastes for at inngått festeavtale av 1953 er kraftig misligholdt i 60 år+, men de er ansvarlige for at ikke saken/tvisten ikke ble løst utenom rettsapparatet f.o.m 2016.

Fauske kommune er pr. nå en såkalt «Robek-kommune», og ønsker å komme seg ut av denne lite flatterende listen snarest mulig.

Dessverre tviler jeg på at nevnte Høyesterettsdom imøtekommer/forkorter kommunens ambisjoner i så retning.

Nevnte ugyldige festeavtale er juridisk/etisk en skam for Fauske kommune, og bør selvsagt få sin rettmessige/naturlige økonomiske avklaring snarest – hvilket sannsynligvis vil koste Fauske kommune dyrt – i tillegg til div. unødvendige saksutgifter.

Kanskje bør det være aktuelt å skifte juridisk rådgiver, samt å «lytte» til egen rettferdighetssans overfor kommunens innbyggere – i stedet for å «ri kommunale kjepphester» – basert på urettmessig grunnlag?.

Kurt Lofthus

Powered by Labrador CMS