ÅPNER DØRENE. Saltensambandet får stadig nye medlemmer. Nå inviterer de folk inn på øvingene også. Bildet er fra da de deltok på Torghatten korpsfestival i Brønnøysund sommeren 2019. Foto: Saltensambandet
ÅPNER DØRENE. Saltensambandet får stadig nye medlemmer. Nå inviterer de folk inn på øvingene også. Bildet er fra da de deltok på Torghatten korpsfestival i Brønnøysund sommeren 2019.

Saltensambandet skal åpne døra i november

Orkesteret har hatt en eventyrlig utvikling siden oppstarten. Bare i høst fikk de 18 nye medlemmer, og de vil gjerne ha enda flere med på laget.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: - Hvem hadde trodd at vi skulle få 18 nye medlemmer i høst, og at vi nå er 40 glade musikanter som spiller i Saltensambandet? Vi er så glade for valget vi gjorde med oppstart av Saltensambandet. Nå er vi det orkesteret vi hadde håpet, men ikke turt å tenke på da vi startet.

Det sier Trine Stenvold som er leder i Saltensambandet i en pressemelding. De har medlemmer fra flere kommuner, og det kommer også folk fra Bodø til Fauske for å spille i lag.

Ville samle kommunen

Orkesteret ble stiftet 6. mars 2018. Da hadde de jobbet siden sommeren 2017 med å realisere og planlegge oppstarten. Bakgrunnen var at korpsbevegelsen på Fauske slet med rekruttering, både skole- og voksenkorpsene.

- Vi ønsket å starte noe som ikke hadde gammel historie, og som forhåpentligvis ville føre til at vi fikk flere musikanter til å spille sammen, uavhengig av om de kom fra Valnesfjord, Fauske sentrum, Sulitjelma, eller andre nabokommuner, sier Stenvold.

De har også fått med de eldste i skolekorpsene slik at de kan få noe å strekke seg etter musikalsk.

- I tillegg jobbes det med å bygge opp igjen skolekorpsene i kretsene Fauske og Valnesfjord, hvor en rekke medlemmer fra Saltensambandet er med som instruktører, eller bidrar på annet vis. Aldersspredningen i korpset er fra 16-78 år. Den yngre og den eldre garde trives kjempegodt sammen.

Sjelden

Det er ikke hvert år at et orkester eller korps ser dagens lys. Tidligere Finneid Hornmusikk ble startet på 1920-tallet.

- Derfor er den jobben vi har gjort med å starte opp noe helt fra grunnen av svært viktig for kulturlivet på Fauske, mener lederen.

Hun legger til at korpsene på Fauske også har fostret mange profesjonelle musikere, og da er det viktig at også skolekorpsene har noe å strekke seg etter, og at Saltensambandet kan være forbilder for den yngre garde.

Positiv kulturinstitusjon

Saltensambandet legger vekt på å samarbeide med andre kulturaktører.

- Det å være en positiv kulturinstitusjon i Fauske kommune er viktig. Å samarbeide med Fauske kommune, næringslivet i og utenfor Fauske og andre støttespillere for å fremme kulturlivet er viktig for oss. I tillegg er det viktig å reise ut av kommunen for å høste musikalske erfaringer og samtidig profilere Fauske som kulturkommune. Samarbeid med Vikabandet på Mo og deltakelse på Brønnøysundfestivalen er eksempler på det, sier Trine Stenvold.

Skiller seg ut

I vedtektene for korpset understrekes det at Saltensambandet skal ha en musikalsk profil som skiller seg fra den vanlige tradisjonelle korpsmusikken.

- Det å spille iørefallende og underholdende musikk som folk flest liker å høre er viktig. Korpset satser på to større musikalske prosjekter i året alene, eller i samarbeid med andre aktører.

Fikk 100.000

Orkesteret er blant de heldige som har fått støtte fra samfunnsløftet Sparebank1 Nord-Norge.

- Vi er så takknemlig for støtten på 100.000 kroner. Det har gått til nye sårt tiltrengte instrumenter siden vi fikk hele 18 nye musikere i høst. I tillegg har vi også fått støtte til et annet prosjekt, «Musikk til folket". Det går ut på at de skal ha åpne øvinger (framføringer) alle mandager i november måned, forteller Stenvold.

"Musikk til folket" varer fra klokken 20.20 til 21, og øvelsene foregår på Finneid skole. Det er gratis inngang, og lederen håper at det kanskje er enda flere som får lyst til å spille sammen med dem.

- Vi øver til en flott konsert vi skal ha lørdag 4. desember i kinosalen på Fauske, legger hun til.

Powered by Labrador CMS