FLYTTER. Daglig leder Yvonne Løvgavlen og Saltenlaks flytter til Bodø, der fabrikken Salten Salmon tar over produksjonen til selskapet.Lars Antonsen / Designia
8 arbeidsplasser forsvinner til Bodø:
Legger ned egen fabrikk
Saltenlaks har besluttet å flytte sin produksjon fra Holstad til Bodø, og regner med å være i drift i nye lokaler allerede fra 1. oktober.
RETTELSE: I første versjon av denne saken skrev Saltenposten at 12-13 arbeidsplasser forsvinner, men det rette tallet er åtte, opplyser Salten Aqua.
- Det stemmer det, sier Jarle Solemdal når Saltenposten ringer angående tips om at flere tiår røyking av laks på Holstad nå er over.
Solemdal er viseadministrerende direktør i Salten Aqua.
Annonse
Annonse
- Det er litt vemodig at vi flytter, det er et flott lite røykeri det har vært drift i lengde på Holstad, men nå følte vi at det var tid for å gjøre den endringen, sier Solemdal.
Annonse
Bedriften har hatt 8 ansatte, men etter flyttingen vil det kun være to igjen. Resten vil jobbe for Salten Salmon som overtar produksjonen av produktene.
Trangt
- Hvorfor flytter dere produksjonen? - Det er et ledd i en langsiktig tanke vi har hatt siden vi startet, at når det kommer opp til et visst volum blir det for trangt i lokalene på Holstad. Ved fabrikken til Salten Salmon har det vært drevet med røyking i stor stil, og når vi har en filetlinje der så er det også enklere å drive derfra ut fra logistikken, sier Solemdal.
Annonse
- Dere er blitt for store for Holstad? - Vi kunne kanskje fortsatt en stund, vi har noe kapasitet der, men vi skal utvide med nye produkter og da er det mye enklere å produsere på fabrikken i Bodø sammenlignet med Holstad. Å holde på to steder blir lite effektivt, sier Solemdal.
Saltenlaks har blant annet lansert nye frossede porsjonspakker, som en del av satsingen på flere produkter.
Skuffet
- Hvordan har beskjeden blitt mottatt i bedriften? - De var selvfølgelig litt skuffet, men de har skjønt ganske lenge at det går den veien. Noen var veldig positiv til å flytte på seg og jobbe i et større miljø på en større fabrikk, mens andre som ikke bor i Bodø var det verre på grunn av pendling. Noen har takket ja til å forsette Salten Salmon, mens noen har funnet seg annet å gjøre, sier Solemdal.
Det blir to ansatte i Saltenlaks framover, mens resten vil jobbe for Salten Salmon. Fabrikken på Rønvikleira produserer fileter og røyketjenester for både selskaper i og utenfor Salten Aqua-konsernet.
- De leverer blant annet mye til Lidl og produkter som går til USA. Saltenlaks er blitt en egen kunde der nå, sier Solemdal.
Ny drift
- Hva vil skje med lokalene på Holstad? - Det er Wenberg fiskeoppdrett som eier lokalene og har investert mye penger der, de er i tale med aktører om mulig leie, men det er ikke klart, sier Solemdal.
- Vi har stor tro på at det blir aktivitet der, men jeg kan ikke si noe mer om det. Vi skal heller vøre tidlig ute å si det når vi kan det. Men det skal ikke drives røyking i lokalene på Holstad, så mye kan vi si.
- Når ikke kapitalsterke aktører som dere ser det liv laga å drive videre på Fauske, hvem kan gjøre det? - Wenberg fiskeoppdrett er fortsatt stor og har ansatt flere og bygget nytt og stort lokale i Skysselvik.
- Når er flyttingen gjennomført? - Vi regner med at vi i slutten av måneden er klar, vi har begynt med testproduksjon. Om alt går som planlagt skal vi ha flyttet 1. oktober, sier Solemdal.
Samarbeidsavtale gir nye muligheter
I en pressemelding skriver Salten Aqua at samarbeidsavtalen som er inngått mellom Saltenlaks og Salten Salmon innebærer at Salten Salmon håndterer produksjon av røkte produkter på vegne av Saltenlaks.
Annonse
Salten Salmon er i dag en filetfabrikk, men lokalene har tidligere vært brukt til å produsere røkelaks. Hovedpunktene i samarbeidsavtalen viser til økt kapasitet, større produktportefølje og forbedret logistikk. Flyttingen skal med andre ord gi et bedre grunnlag for å sikre langsiktig lønnsomhet og fremtidig vekst, står det i pressemeldingen.
- Dersom vi skal komme oss dit vi ønsker å være, så må vi ha riktige forutsetninger på plass. Vi stenger dørene på Holstad, men vi skal samtidig nå flere kunder enn hva vi gjør i dag. Flyttingen gir oss nye muligheter, forteller Yvonne Løvgavlen (39) daglig leder i Saltenlaks.
Tommy Pettersen (43) er fabrikksjef hos Salten Salmon AS, og belyser langtidseffekten ved flyttingen: - Vi inngår et tett samarbeid med Saltenlaks, hvor vi kommer til å overta drift og vedlikehold av produksjonsutstyr. Vi får økt produksjon her og Saltenlaks kan nå et større publikum, i tillegg til at vi får redusert reisetiden på matvarene, forteller Tommy Pettersen.
OVERTAR. Tommy Pettersen og Salten Salmon-fabrikken i Rønvika vil overta produksjonen av Saltenlaks-produktene.Bård Selfors
Forsikrer høy kvalitet
Siden oppstart har røykeriet på Holstad produsert høykvalitets røkelaks til hotell, restauranter og butikker i Nordland. Produktene har vunnet flere priser, deriblant NM-gull i røkelaks senest i 2017. Saltenlaks har vokst og blitt en kjent merkevare i de fleste husholdningene i Salten-regionen. Tommy Pettersen, forsikrer Saltenlaks og deres kunder om at kvalitetsarbeidet skal ivaretas:
- Vi har ansatte med flere tiårs erfaring innen røkt fisk, og vil samarbeide tett med Saltenlaks i produksjonen for å sikre høy kvalitet, forteller Pettersen. I dag er Saltenlaks AS Global GAP- og ASC-sertifisert, og selskapet vektlegger kvalitetsarbeid som en viktig faktor i produksjonen:
- Vi skal ha samme, høye kvalitet på produktene som før. Våre ansatte er blitt tilbudt ny jobb på Salten Salmon for å kunne jobbe videre med røkelaksen som før, men i nye lokaler. Vi fortsetter også med de sertifiseringene vi har i dag, utdyper Løvgavlen.