Saltenposten A/S

Saltenposten

Rypetreff på stupkanten

PÅ KANTEN. Rypetrioen har trippet seg utpå stupkanten - klar for å ta av og komme seg bort fra denne tobeinte inntrengeren som plutselig har dukket opp og forstyrret idyllen.... Foto: Foto: Cato A. Hultmann

Her hvor jeg befinner meg bakom blånene et sted i Indre Saltens barske høyfjellsverden denne værfine høstdagen, kan jeg, iallfall foreløpig, vel tillate meg å håpe og tro at hverken hyttebygging eller veibygging er noen trussel for eksistensen til fjellrypa...

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Men jeg skal legge til at jeg ikke skal så veldig langt av gårde før jeg hører arbeidsaktivitet fra ivrige hytteiere som er i gang med å stelle på sine hytter, eller skal jeg si «fritidshus» - det er vel det det hele i dag er blitt...

Apropos dette, så ymtes det frampå av forskere at nettopp den stadige økningen av hytter, veier og andre menneskelige aktiviteter i våre fjellparadis, kan være med å medvirke til de dårlige rypesesongene. Vi skal vel heller ikke glømme at klima-
endringer også kan ha negativ betydning i dette kompliserte naturens samspill.
Ja, ja, nok om dette omdiskuterte tema i denne omgang, tilbake til min fjellrype-fotojakt...

Jeg har trasket rundt på dette digre høyfjellsplatået (ca. 900 moh.) i mange timer, uten å se ei rypefjær, bare noen hese ravneskrik har brutt stillheten. Har heller ikke sett eller hørt «liv» fra rypejegere.
Men langt av lei i ei fjellskråning over et vatn fanger kikkerten opp en ganske stor reinflokk, som ser ut til riktig å nyte den flotte dagen sist i september. Riktignok har et par digre reinsbukker det noe travelt med å holde ivrig og kåte ungbukker borte fra «damene». Det er jo brunsttid med alt hva det innebærer....

Jeg slår meg til under et velegnet utspring i en liten fjellhammer. Det er tid for å la kroppen få seg en pause og for å hive innpå en kaffeskvett og noen brødblingser. Solen greier ennå å varme, ja, en vandrefant kan sannelig bli en smule døsig av mindre enn dette.
Men det magiske soløyet synker imidlertid fort, en høstkveld er i kjømda og det er kanskje på tide å bryte opp og legge i vei retning heimover.

Da skjer det; jeg får øye på «noe» som beveger seg i ei lita helling i det steinete grå terrenget iblandet litt både is og snø - jøss, det er jo et par tre ryper som vimser rundt omkring der, men de er nærmest kamuflert bort, snakk om å «gå i ett» med naturen.
Jeg befinner meg i et kupert og nokså tøft landskap, og bare noen meter fra rypene bærer det stupbratt utfor og ned i avgrunnen...

Og selvfølgelig beveger rypene seg nettopp dit og helt ut på stupkanten, mens jeg ligger langflat på bakken og fikler med fotoutstyret og håper at «tiden er med meg» og at jeg er rask nok til å «fyre av» kameraet før de rastløse rypene tar til vingene og forsvinner.
Motivet er spennende og ikke akkurat hverdagskost...

Et kort øyeblikk står rypene stille ytterst på stupkanten, akkurat lenge nok til å bli foreviget. Så letter de og vips er de oppslukt av fjellandskapet.

Ja, ja, så ble da dagen for fotojegeren allikevel kronet med hell. Nå er det i hvert fall på høy tid å forlate den barske «foto-
arenaen» og finne seg en vei ned den bratte,
steinete og noe glatte fjellsiden. Heldigvis har jeg min gamle trofaste fjellstav med, den har så visst vært med på dette før og har
meget lang «fartstid», ja, så lenge har den fulgt meg rundt i kongerikets fjell og dalganger at den lange og seiglivete stålpiggen til slutt var så nedslitt at den har måttet vike plass for
en ny...

CATO A. HULTMANN

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...