- KRITISK. Stig Morten Sletteng, leder i kontrollutvalget, forteller at det ikke ble funnet lovbrudd i anbudskonkurransen, men mener den kunne vært gjort på en ryddigere måte. Arkivfoto: Sverre Breivik
- KRITISK. Stig Morten Sletteng, leder i kontrollutvalget, forteller at det ikke ble funnet lovbrudd i anbudskonkurransen, men mener den kunne vært gjort på en ryddigere måte. Arkivfoto: Sverre Breivik

Rot i anbudskonkurranse - varslet om mulig lovbrudd

Da et av selskapene reduserte prisen sin med 30 prosent, ble det varslet om mulig ulovlig deling av informasjon om konkurransen.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Saltdal kommune utlyste i 2017 en konkurranse om oppdraget med å lage en kulturminneplan. Det var bare et problem. Det var verken oppgitt hvilke kriterier tilbudene ville bli vurdert på, og hvor tungt de ulike kriteriene ville bli vektet når avgjørelsen skulle tas.

Derfor trakk kommunen anbudet, og utlyste det på nytt.

Da reduserte et av selskapene prisen med 30 prosent, og det førte til at en ansatt i kommunen varslet om mulige ulovligheter.

Mistenkelig

Det var Asplan Viak AS og Nordfar AS som leverte inn tilbud i konkurransen. I første omgang leverte selskapene tilbud om å gjøre jobben for henholdsvis 254.606 kroner og 252.000 kroner.

Men da anbudet ble utlyst på nytt, senket Nordfar AS prisen betraktelig - til 196.000 kroner. Det var også Nordfar AS som fikk jobben, og Nordfar holder til på Rognan.

- Det kan dessverre tyde på (uten at jeg per nå vet det helt sikkert) at Nordfar kan ha fått eksklusiv konkurransevridende informasjon, som bare de og ikke motparten, ble gjort kjent med, skriver varsler til rådmann Ronny Seljeseth.

Varsler fortsetter:

- Det er i hvert fall betenkelig at de etter at konkurransen ble trukket tilbake, reduserer sitt tilbud med nesten 30 prosent uten at innholdet i leveransen er redusert. Asplan Viak, som var det andre firmaet, har ikke gjort tilsvarende.

Inhabil

Rådmannen skriver i en redegjørelse at han er inhabil, og derfor overleverte saken til ordfører.

- Det er prisverdig at den ansatte påpeker det som kan være et kritikkverdig forhold i kommunen. Rent intuitivt ser det ikke bra ut og jeg begynte derfor å se på saken. Imidlertid har jeg vært sentral i anskaffelsesprosessen, både som øverste ansvarsperson, og det faktum at jeg har signert på anbudspapirene sammen med daværende kommunalleder Tom Erik Holteng, forklarer Seljeseth.

Ikke bekreftet

Dermed ble Salten kontrollutvalgservice engasjert for å forberede en sak for kontrollutvalget, og i gjennomgangen fra Lars Hansen, heter det:

- Dokumentene tilknyttet saken verken bekrefter eller styrker den ansattes mistanke om lovbrudd / kritikkverdige forhold.

Selskapene ble vurdert på erfaring, faglig kvalitet, prosess/medvirkning og pris. På erfaring og faglig kvalitet kom Asplan Viak best ut, mens de ble vurdert likt på prosess/medvirkning.

Det avgjørende ble at Nordfar fikk 15 poeng mer for lav pris, 56.000 kroner mindre enn i første runde.

- Sett i forhold til vurderingen kommunen gjør av pris, kunne Nordfar levert et noe høyere pristilbud og likevel fått flere poeng i konkurransen, skriver Lars Hansen.

Saltenposten har vært i kontakt med Hansen med spørsmål om hvorfor det ikke er drøftet mer rundt mulig konkurransevridende informasjon, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Uryddig

- Vi så på om det var lovlig å trekke anbudet tilbake og legge det ut igjen, og fant ikke ut at det var lovbrudd. Det var veldig uheldig, men derfra til at det var straffbart er en lang vei, sier Stig Morten Sletteng, leder i kontrollutvalget.

Likevel er han kritisk til måten anbudsprosessen ble gjennomført.

- Det ble ikke gjort på en heldig måte. Om tildelingskriteriene var klar i første runde, hadde de sluppet å trekke det tilbake. Det er aldri en heldig måte å gjøre det på, sier Sletteng.

Powered by Labrador CMS