Saltenposten A/S

Saltenposten

Rot i anbudskonkurranse - varslet om mulig lovbrudd

- KRITISK. Stig Morten Sletteng, leder i kontrollutvalget, forteller at det ikke ble funnet lovbrudd i anbudskonkurransen, men mener den kunne vært gjort på en ryddigere måte. Arkivfoto: Sverre Breivik

Da et av selskapene reduserte prisen sin med 30 prosent, ble det varslet om mulig ulovlig deling av informasjon om konkurransen.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

SALTDAL: Saltdal kommune utlyste i 2017 en konkurranse om oppdraget med å lage en kulturminneplan. Det var bare et problem. Det var verken oppgitt hvilke kriterier tilbudene ville bli vurdert på, og hvor tungt de ulike kriteriene ville bli vektet når avgjørelsen skulle tas.

Derfor trakk kommunen anbudet, og utlyste det på nytt.

Da reduserte et av selskapene prisen med 30 prosent, og det førte til at en ansatt i kommunen varslet om mulige ulovligheter.

Mistenkelig

Det var Asplan Viak AS og Nordfar AS som leverte inn tilbud i konkurransen. I første omgang leverte selskapene tilbud om å gjøre jobben for henholdsvis 254.606 kroner og 252.000 kroner.

Men da anbudet ble utlyst på nytt, senket Nordfar AS prisen betraktelig - til 196.000 kroner. Det var også Nordfar AS som fikk jobben, og Nordfar holder til på Rognan.

- Det kan dessverre tyde på (uten at jeg per nå vet det helt sikkert) at Nordfar kan ha fått eksklusiv konkurransevridende informasjon, som bare de og ikke motparten, ble gjort kjent med, skriver varsler til rådmann Ronny Seljeseth.

Varsler fortsetter:

- Det er i hvert fall betenkelig at de etter at konkurransen ble trukket tilbake, reduserer sitt tilbud med nesten 30 prosent uten at innholdet i leveransen er redusert. Asplan Viak, som var det andre firmaet, har ikke gjort tilsvarende.

Inhabil

Rådmannen skriver i en redegjørelse at han er inhabil, og derfor overleverte saken til ordfører.

- Det er prisverdig at den ansatte påpeker det som kan være et kritikkverdig forhold i kommunen. Rent intuitivt ser det ikke bra ut og jeg begynte derfor å se på saken. Imidlertid har jeg vært sentral i anskaffelsesprosessen, både som øverste ansvarsperson, og det faktum at jeg har signert på anbudspapirene sammen med daværende kommunalleder Tom Erik Holteng, forklarer Seljeseth.

Ikke bekreftet

Dermed ble Salten kontrollutvalgservice engasjert for å forberede en sak for kontrollutvalget, og i gjennomgangen fra Lars Hansen, heter det:

- Dokumentene tilknyttet saken verken bekrefter eller styrker den ansattes mistanke om lovbrudd / kritikkverdige forhold.

Selskapene ble vurdert på erfaring, faglig kvalitet, prosess/medvirkning og pris. På erfaring og faglig kvalitet kom Asplan Viak best ut, mens de ble vurdert likt på prosess/medvirkning.

Det avgjørende ble at Nordfar fikk 15 poeng mer for lav pris, 56.000 kroner mindre enn i første runde.

- Sett i forhold til vurderingen kommunen gjør av pris, kunne Nordfar levert et noe høyere pristilbud og likevel fått flere poeng i konkurransen, skriver Lars Hansen.

Saltenposten har vært i kontakt med Hansen med spørsmål om hvorfor det ikke er drøftet mer rundt mulig konkurransevridende informasjon, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Uryddig

- Vi så på om det var lovlig å trekke anbudet tilbake og legge det ut igjen, og fant ikke ut at det var lovbrudd. Det var veldig uheldig, men derfra til at det var straffbart er en lang vei, sier Stig Morten Sletteng, leder i kontrollutvalget.

Likevel er han kritisk til måten anbudsprosessen ble gjennomført.

- Det ble ikke gjort på en heldig måte. Om tildelingskriteriene var klar i første runde, hadde de sluppet å trekke det tilbake. Det er aldri en heldig måte å gjøre det på, sier Sletteng.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...