Saltenposten A/S

Saltenposten

Ronja (23) debuterer på Nordnorsken og drømmer om å leve av kunst

UNG DEBUTANT. Ronja Sofie Helgesen fra Saltdal stilte på Nordnorsken som den aller yngste og i tillegg debutant. Dette er hennes første gang noen sinne å vise fram noen av kunstverkene sine. Nå drømmer hun om å leve av kunst i framtida. Alle foto: Frida Kalbakk

Ronja Sofie Helgesen (23) er Nordnorskens yngste kunstner i år, og stiller også ut for aller første gang.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

SALTDAL/BODØ: Ronja Sofie Helgesen sendte søknaden til Nordnorsken samtidig som hun sendte søknad til Kunsthøgskolen i Oslo (Khio), hvor hun nå studerer.

Verket hun deltar med er altså en del av hennes samlede portfolio.

En av ni

- Det er veldig artig og spennende, smiler Ronja da Saltenposten treffer henne på åpningen av Nordnorsken på lørdag.

Dette er den 73. utgaven, og som alltid i regi av Bodø Kunstforening. Av totalt 20 kunstere er det i år ni debutanter.

I tillegg til Ronja er det tre andre kunstnere fra Indre Salten med på utstillingen.

Vokst opp med kunst

Ronja, som opprinnelig er fra Saltdal, er nå bosatt i Asker hvor hun studerer. Selv om hun noen ganger savner øverbygda, innser hun at det ikke vil være så lett å leve av kunsten i hjemkommunen.

- Jeg har vokst opp med en del kunst, og alltid likt å lage ting, forteller Ronja.

En sommer jobbet hun på Galleri Adde Zetterquist, og fra den dagen har hun vært bestemt på å jobbe med kunst i en eller annen form.

- Enten om jeg kan leve av den jeg selv lager, eller jobbe med andres kunst, sier hun.

Fylt til randen

Lokalene til Bodø Kunstforening er fylt til randen av kunstinteresserte. Det er nesten ikke plass til å snu seg rundt, og nesten vanskelig å se nøye på de 20 kunstverkene som står utstilt.

Det er heller ikke sånn at hvem som helst kan stille ut. Hver kunstner må sende en søknad, deretter plukker juryen ut det de mener er de beste.

- Det er mye interessant å se på. Jeg rakk å ta en runde før det ble for fullt. Det er stor avstand mellom arbeidene, og det er gøy å se hvor forskjellig alt er, sier Ronja.

Lek med akryl

Selv stiller hun ut 15 små fotografier med en touch av akrylmaling. Et eksperiment som ble til fordi hun ikke ville kaste for mye maling.

- Jeg jobbet med er prosjekt med akrylmaling og fikk mye til overs. Da begynte jeg å leke meg med å dyppe noen foto oppi vannbad med akrylmaling, forklarer den unge kunstneren.

Nordlys

Totalt ble det over hundre bilder, og ut fra det har hun plukket ut 15 stykk, som sammen lager verket hun har valgt å kalle «Ovenfra».

- Noen sier at de ser nordlyset i bildene, men kanskje det er fordi de vet jeg er fra Nord-Norge. Jeg vil helst at folk skal gjøre opp sin egen mening om kunsten, uten at jeg skal fortelle hva det er, smiler hun lurt.

Inspirerende natur

I dag går tiden mest til å studere, og akkurat nå fordyper hun seg innenfor keramikk. Litt av grunnen til de er de store ovnene de har på skolen. Der er det rom for å lage stor skulpturer, og noe helt annet enn de små prosjektene fra kunst og håndverk-timene på ungdomsskolen.

- Men jeg jobber med mye forskjellig. Jeg liker å utforske ulike materialer, forteller hun.

Inspirasjonen hentes mye fra naturen og organiske former.

- Jeg liker også å se på annen kunst. Da får jeg mye input.

Vil jobbe hardt

Ronja aner ikke hvor hun er om ti år, men ett ønske står sterkt. Og det er kunsten.

- Jeg vil jobbe med kunst. Om det så er å markedsføre andres kunst, smiler hun og legger til at hun er forberedt på å jobbe hardt.

På veien dit planlegger hun å bygge sin egen utdannelse med ulike elementer, for mulighetene er nesten utallige.

Den komplette utstillingen er å finne i Bodø fram til 24. februar, deretter drar den videre på turnè.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...