Saltenposten A/S

Saltenposten

Richard Diset skal kjøre Finnmarksløpet for aller første gang: - Det blir en real manndomsprøve

MANNDOMSPRØVE. Richard Diset har holdt på med hundespann i noen få år og er nå klar for det han selv beskriver som en real manndomsprøve. Lørdag står han på startstreken til Finnmarksløpet og skal krysse Finnmarksvidda med hundene sine. Foto: Utlånt av Richard Diset

Richard Diset (40) fra Saltdal har vært spent siden han meldte seg på løpet i høst. - Jeg vet egentlig ikke hva jeg går til, sier han.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

SALTDAL: Da Saltenposten ringer nærmer Richard Diset seg Alta, hvor det er både start og målgang for Finnmarksløpet. To dager har han brukt på kjøreturen fra Saltdal, med en bil fullpakket av utstyr.

- Jeg har aldri gjort dette før, så jeg har nok brukt dobbelt så lang tid på pakking som de som er mer erfaren, sier han på telefonen.

- Ja visst er jeg spent, sier han og ler litt.

Dårlig vær

Diset begynte med hundespann og trening i 2013 og siden har det ballet på seg.

- I desember og februar har det vært mye dårlig føre, så jeg har mista en del trening. Været får jeg uansett ikke gjort noe med. Likevel har jeg vel tilbakelagt rundt 3.500 kilometer med trening i forkant av løpet, så grunnlaget er godt, sier han.

Han har totalt 16 hunder, men det er bare ti hunder med nordover.

- Jeg håper vi klarer å holde oss skadefri. Det er mange utfordringer som kan dukke opp.

Mye hvile

Finnmarksløpet er delt inn i tre klasser, 1.200 kilometer, 500 kilometer og juniorklassen med drøye 200 kilometer. Diset skal kjøre 500 kilometer.

Han forteller at det er lagt opp en kjøreplan med mye hvile.

- Det er kort vei mellom suksess og fiasko. Det er mye som kan skje. Jeg er fornøyd om jeg klarer å fullføre, sier Diset.

- På den måten vet jeg hvordan jeg skal legge opp forberedelser og trening til neste gang.

Utfordrende sykdom

Om han er helt klar vet han egentlig ikke. Diset har i tillegg en ekstra utfordring med sykdommen Crohns.

- Jeg vet jo ikke hva jeg går til. Fordelen er at det kanskje er lettere å tømme posen jeg har på magen, framfor å ta av flere lag med klær, sier Diset.

- Så vil det være utfordringer som leddsmerter og kronisk utmattelsessyndrom. Jeg blir nok å ta meg maksimalt ut.

Han vet det blir tøft.

- Samtidig har jeg med meg et godt handler-team på tre personer, som kommer oppover på onsdag.

Flere fra Indre Salten

Dagene framover nå vil gå til registrering, veterinærsjekk av hundene og noen lette treningsøkter før det braker løs.

Christine Karijord stiller også til start i samme klasse. Hun kjører for tredje gang. Finnmarksløpet kan følges her.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...