NYTT AVVIK. Arkivfoto: Pizzabakeren har fått pålegg om å bedre renholdet i restauranten. Foto: Tarjei Abelsen
NYTT AVVIK. Arkivfoto: Pizzabakeren har fått pålegg om å bedre renholdet i restauranten.

Restaurant fikk pålegg fra Mattilsynet om å bedre renholdet

FAUSKE: Det var etter å ha mottatt en bekymringsmelding om blant annet dårlig renhold at Mattilsynet rykket ut til Pizzabakeren på Fauske. Restauranten har nå fått pålegg og klare instrukser.

Publisert Sist oppdatert

Heidi Holmstrøm, seniorinspektør i Mattilsynet, skal tidligere denne måneden ha hatt inspeksjon ved restauranten på Fauske. Restauranten drives av selskapet TB-J Invest AS.

Jobber med å forbedre

Tilstede under tilsynet var også daglig leder, som ifølge rapporten hadde sin første arbeidsdag i starten av november. Det poengteres også at vedkommende jobber med å forbedre rutinene i virksomheten – også hva gjelder renhold.

Det er ikke første gang restauranten har fått pålegg fra tilsynet.

Les også: Pizzarestaurant måtte iverksette tiltak etter besøk fra Mattilsynet

Ikke rengjort

I tilsynsrapporten bemerker Mattilsynet at renholdet ikke var tilfredsstillende, og varsler derfor vedtak om pålegg for renhold ved bedriften.

Mattilsynet påpeker blant annet at gulv, lister og vegger har belegg eller er tydelig sølt på og at disse ikke kan ha vært tilfredsstillende rengjort på en stund.

Mattilsynet viser til at dårlig rengjorte flater kan gi mikroorganismer gode vekstvilkår, og disse kan etablere seg i miljøet, og at tilfredsstillende jevnlig renhold av lokaler derfor er et absolutt krav til næringsmiddelvirksomheter.

Mørkt belegg

I tilsynsrapporten legges det også til grunn at hylle for rent utstyr som består av komprimert papp er misfarget og har tydelig trukket til seg vann.

I tillegg skriver Mattilsynet at det under inspeksjonen var mørkt belegg på eltemaskinen og yttersiden av bollen til eltemaskinen, samt på kjevlemaskinen.

De poengterer at produksjonsutstyr som har belegg er ikke tilfredsstillende rengjort og at hyller som trekker til seg vann kan ikke rengjøres tilfredsstillende og er ikke egnet til oppbevaring av vått rent utstyr.

- For å hindre at det etablerer seg mikroorganismer og skadedyr i produksjonsmiljøet må eltemaskin og kjevlemaskin være rene både på flater som kommer i direkte kontakt med næringsmidlene og de flater som ikke gjør det.

Mattilsynet bemerker ellers at skittent produksjonsutstyr og hylle som ikke lar seg vaske tilfredsstillende er brudd på bestemmelsen i næringsmiddelhygieneforskriften og at de vurderer regelbruddene som akseptable. For å sikre at driften foregår innenfor regelverkets krav må Pizzabakeren gjennomføre tiltak. Fristen for disse var satt til torsdag 28. november.

Mattilsynet fant også at manglende datomerking på en bøtte tomatsaus.

– Det var usikkert når denne var produsert og av hvem.

Avslutningsvis skriver Mattilsynet at Pizzabakeren Fauske må sikre gode rutiner for sporing/merking innad i virksomheten og at disse rutinene følges.

Bekymringsmeldingen lyder slik:

– På Pizzabakeren Fauske i Nordland har det opp til flere ganger blitt glemt å lukke fryseskap, som har resultert i at alt av frysevarer ble romtemperert. Jeg ringte sjefen min (…) og sa at jeg måtte hive kjøttet fordi det hadde blitt tinet, og derfor ikke egnet til å fryse nok en gang, men han nektet meg å kaste maten. Det er ingen hygiene på denne pizzabakeren heller. Det er ofte skittent på grunn av de ansatte.»

Ikke så ille

Assisterende daglig leder Rolf Berg-Jensen uttalte til Avisa Nordland, som først skrev om saken, at Mattilsynets pålegg er en bagatell og at det bare var bittelitt ekstra vask som skulle til for at denne saken ble lukket, i tillegg til mindre korreksjoner av rutinene.

Han viser videre til at de har fått på plass en avdelingsleder som følger opp dette i det daglige og mener at tilsynsrapporten framstår verre enn de faktiske forholdene.

VARSEL OM PÅLEGG

Mattilsynet ga følgende varsel om vedtak om pålegg:

Gulv, lister, vegger og kontaktflater på dører skal vaskes grundig, og tilfredsstillende renholdsrutiner for jevnlig renhold av lokaler skal etableres.

Eltemaskin og kjevlemaskin skal rengjøres og tilfredsstillende rutiner for jevnlig og nødvendig vask av alle flater på dette utstyret skal etableres.

Hylle av komprimert papp må fjernes fra produksjonslokalet.

Powered by Labrador CMS